Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Tulvat jatkuvat Pohjois-Pohjanmaalla (9.8.2012)

Alkuviikon rankkasateet nostavat tulvakorkeuksissa olevia vedenpintoja vielä ainakin tänään Kala-, Pyhä- ja Siikajoella. Kalajoen virtaamat ovat kasvaneet kevättulvat lukuunottamatta havaintojakson suurimpiin lukemiin, yli 350 m3/s Niskakoskella. Niskakosken vedenkorkeus on kerran 20 vuodessa toistuvalla tasolla ja noussut lähelle asutusta ainakin Korteperän alueella. Kalajoen vedenkorkeudet ovat kääntymässä laskuun päivän kuluessa. Satoja on menetetty laajoilta alueilta. Siikajoen Harjunnivassa vedenkorkeus on edelleen nousussa, nousua ennustetaan vielä jopa puoli metriä lauantaihin mennessä. Mankilan tulva-alueella peltoja on jäänyt veden alle arviolta 2000-2500 hehtaaria, tulva-alue kasvaa vielä suurimpien ennusteiden mukaan jopa 4000 hehtaariin. Myös Pyhäjoen Tolpankoskella virtaama on kasvanut keskimääräistä vuoden suurinta tulvaa hieman suuremmaksi ja nousee vielä päivän kuluessa. Lisää sateita ei ole enää ennustettu.

Rankkasateet aiheuttivat tiistaina ja keskiviikkona taajamatulvia monin paikoin Pohjanmaalla ja Kainuussa. Vesi nousi asuintaloihin Kuortaneella sekä kellareihin mm. Kajaanissa, Kalajoella ja Oulaisissa. Kala- ja Pyhäjokivarressa jätevesipuhdistamoilla on ollut ongelmia. Satovahingoista voi koittua mittavia rahallisia vahinkoja ainakin Kala- ja Siikajoen vesistöalueilla. Lisäksi paikallisteitä on jouduttu sulkemaan. Oulujoen vesistön tilanne pahenee lähipäivinä, kun täynnä olevien järvien pinnat nousevat entisestään. Oulujärven pinta on noussut Vaalassa säännöstelyn ylärajalle ja pohjoistuulen vaikutuksesta Vuottolahdessa ja Melalahdessa 5 cm sen yli. Juoksutusta Oulujokeen on kasvatettu ja sitä nostetaan edelleen tarvittaessa 50 m3/s vuorokaudessa 700 m3/s asti.

Lisätietoja Suomen ympäristökeskuksen verkkopalvelussa

 


Alueellista tietoa