- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2013
Koululaisia kannustetaan mukaan vieraslajitalkoisiin (Keski-Suomen ELY-keskus)
Haitallisia vieraslajeja torjuva Vikuri-hanke tarjoaa Keski-Suomen kouluille käytännönläheisen oppitunnin luonnossa. Hanke jalkautuu koulujen lähistölle neuvomaan myrkyttömän, mutta kiusallisen jättipalsamin torjunnassa. Koulu tai luokka voi ryhtyä kummiksi jättipalsamiesiintymälle ja hoitaa kovasti levinneen vieraskasvilajin kokonaan pois omilta kulmiltaan parin vuoden projektilla.
Oppitunti luonnossa – tekemällä oppii
Kokonaan ulkona pidettävällä vikuri-oppitunnilla lapset ja nuoret pääsevät luvan kanssa repimään jättipalsamia juurineen maasta. Samalla opitaan uutta kasveista, luonnon monimuotoisuudesta, luonnonsuojelusta ja ehkä jopa paikallishistoriasta.
Oppitunnin tärkeimpänä tavoitteena on opettaa jättipalsamin oikea torjuntatekniikka, jotta luokka voi jatkaa esiintymän torjuntaa itsenäisesti heti seuraavan kasvukauden alussa. Jättipalsamikasvustojen hävittämisessä sitkeä muutaman vuoden kestävä kitkentä on osoittautunut tehokkaaksi torjuntatavaksi.
Kiusallinen jätti
Useiden metrien päähän siemenensä ampuva jättipalsami on alun perin tuotu Suomeen puutarhoihin, joista se on karannut luontoon. Villinä kasvaessaan se valloittaa nopeasti kasvutilaa alkuperäiseltä kasvillisuudeltamme, joka lopulta häviää kasvupaikalta. Se houkuttelee myös pölyttäjiä, joiden työpanos muiden kasvien pölytyksessä vähenee.
Yksivuotisena ja hentojuurisena kasvina jättipalsamin torjunta on helppoa. Jos siementäviä yksilöitä ei päästetä syntymään, häviää kasvi paikalta hyvinkin nopeasti. Torjunnassa ei myöskään tarvita erityisiä suojavarusteita, sillä kasvi ei ole myrkyllinen.
Miten torjua vieraslajiongelmaa?
Vieraslajeista koituvien ongelmien torjunnassa on ensisijaista löytää esiintymät ajoissa sekä huolehtia hävitetyn alueen jälkiseurannasta. Tässä kohtaa paikallisten toimijoiden mahdollisuudet vaikuttaa vieraslajien leviämiseen ja asuinympäristön viihtyisyyteen ja terveellisyyteen ovat erinomaiset. Siksi Vikuri-hankkeen yhtenä tavoitteena on löytää havaituille vieraslajiesiintymille kummeja, jotka hoitaisivat ja seuraisivat adoptoimaansa kohdetta niin kauan kunnes laji olisi esiintymältä varmuudella hävinnyt.
Kummeina voivat toimia koulujen lisäksi esimerkiksi kunnat, asukas- tai kyläyhdistykset, seurat sekä muut tahot. Kummeille annetaan tarvittavat tiedot haitallisten kasvien tunnistamisesta ja torjuntatavoista sekä seurantamenetelmistä.
Mikäli haluat osallistua kummitoimintaan tai tiedät jonkun kummiksi sopivan tahon, ota yhteyttä hankesuunnittelija Paula Talliseen. Voitte itse ehdottaa teille sopivaa esiintymää kummikohteeksi tai pyytää hankesuunnittelijalta kohdetta. Keski-Suomessa hankkeelle on ilmoitettu yli 700 vieraslajiesiintymää, joista runsas 500 on jättiputkea ja 150 jättipalsamia. Kummia kaipaavia kohteita on runsaasti!
Lisätietoja
Hankesuunnittelija Paula Tallinen, Keski-Suomen ELY-keskus, p. 0295 024 779, [email protected]
- Vieraslajit kuriin (ymparisto.fi)
Jättipalsami valloillaan rantalehdossa. Kuva: Maarit Jokinen
- Publiceringsdatum
- 2013-09-05