- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2013
Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.
Loppukesän levähavainnot ajankohtaan nähden vähäisiä (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)
Kaakkois-Suomen valtakunnallisen leväseurannan vakiohavaintopaikoilta tehdyt sinilevähavainnot ovat runsastuneet hieman viime viikosta. Merialueella sinilevää on havaittu vähäisissä määrin Virolahden Rautalanselän ja Kotkan Haapasaaren edustalta veteen sekoittuneena hippuina. Lajimäärityksiä havainnoista ei vielä ole toistaiseksi tehty. Merialueiden sinilevätilanne on ajankohtaan nähden erittäin rauhallinen.
Sisävesillä sinilevää on havaittu runsaasti Iitin Sääksjärvellä ja Lemin Kivijärven Kuuksenenselällä. Levää on esiintynyt runsaasti veteen sekoittuneena hippuna, pinnalla havaittavina juovina sekä rantaan keräytyneenä massana. Yleisöhavaintoja ei viikolla ole tullut. Järvialueilla sinileväesiintymät ovat runsaimmillaan kesä- ja elokuun loppupuolella. Kaakkois-Suomen vakiohavaintopisteillä sinilevä havainnot ovat vähäisiä ajankohtaan nähden.
Runsaisiin leväesiintymiin tulee suhtautua varauksella
Sinilevät voivat tuottaa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- ja maksamyrkkyjä. Levälaji ja olosuhteet vaikuttavat myrkyllisyyteen. Myrkyllisyyttä ei voi päätellä levän ulkonäön perusteella, vaan se voidaan todeta varmasti vain laboratoriotestin avulla. Sen vuoksi kaikkiin sinileväesiintymiin pitää suhtautua varauksella. Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää leväisessä vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet pois rantavedestä
Kaakkois-Suomen alueen järvien pintalämpötila on keskimäärin noin 19 ˚C. Suomenlahdella merialueen pintalämpötila on 16-19˚C välillä. Arviot perustuvat Ilmatieteen laitoksen ennusteeseen, kauppalaivoilla tehtyihin Alg@line-automaattimittauksiin ja Suomen Ympäristökeskuksen satelliittitulkintoihin.
Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteiden lähettämisestä tulisi sopia erikseen.
Lisätietoja:
Harjoittelija Viivi Liuksiala
s-posti: viivi.liuksiala(at)ely-keskus.fi
puh. 040 7675388
- Julkaisupäivä
- 22.8.2013