Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Sinilevien määrä Pohjois-Savon järvillä lisääntyi kesäkuun lopussa (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Sinileväesiintymien määrä lisääntyi Pohjois-Savon järvillä juhannuksen jälkeisellä viikolla kesäkuun alun rauhallisen tilanteen jälkeen. Vähäisiä määriä sinilevää havaittiin viidellä viikoittaisen leväseurannan havaintopaikalla (Kallaveden Itkonniemellä, Lapinlahden Onkivedellä, Pielavedellä, Siilinjärven Pöljänjärvellä ja Leppävirran Unnukalla). Seurantaverkon ulkopuolelta tuli kuluneen viikon aikana useita havaintoja rantaan ajautuneista levälautoista, erityisesti Kallavedellä levälautat ovat olleet paikoin runsaitakin. Hieman levää on havaittu lisäksi Syvärillä, Jännevedellä, Akonvedellä ja Rasvangilla sekä Maaningan Kangaslammella. Sekä Kallavedeltä että Syväriltä mikroskopoiduissa näytteissä valtalajin muodosti laji Dolichospermum (ent. Anabaena) lemmermannii, joka saattaa muodostaa hermo- ja maksamyrkkyjä.

Levätilanne voi vaihdella paljon järven eri osissa ja jo yhdenkin päivän aikana, joten leväseuranta ja -tiedotus eivät anna kattavaa kuvaa esiintymistä. Oman rannan levätilannetta kannattaakin tarkkailla. Sinilevät kuuluvat järven luonnolliseen eliöstöön eikä tilanne ole hälyttävä, jos rantaan on ajautunut vähän levää tai muutoin kirkkaassa vedessä on harvakseltaan tikkumaisia tai ryynimäisiä hiukkasia. Mikäli sinilevää kuitenkin on vedessä selvästi havaittavissa, ei vettä tulisi käyttää löyly-, pesu- eikä talousvetenä eikä syötävien kasvien kasteluvetenä. Tällöin vedessä uimista on myös syytä välttää eikä leväpitoiseen veteen pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Altistuminen sinilevämyrkyille voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.

Sinilevien runsastuminen järviveden lämmetessä loppukesää kohti on tyypillinen ilmiö ja sinilevät ovat yleensä runsaimmillaan heinä-elokuussa. Kesäkuun viimeisen viikon levätilanne Pohjois-Savossa on hieman keskimääräistä heikompi eli havaittujen kukintojen lukumäärä on hieman ajankohdan keskiarvoa suurempi. Tähän on voinut osittain vaikuttaa kesäkuun alun hellejakso, jolloin järvivedetkin lämpenivät poikkeuksellisen nopeasti. Lämpötila laski ajankohtaan nähden normaalilukemiin kuukauden puolivälissä, mutta kesäkuun viimeisen viikon helteet nostivat taas veden lämpötilaa nopeasti. Esimerkiksi tänään torstaina 27.6.2013 Kallaveden Itkonniemellä mitattiin pintaveden lämpötilaksi (0,2 metrin syvyydessä) jo yli 24 astetta. Pintavedet ovat Pohjois-Savossa yleisesti 18-24 -asteisia ja useilla paikoilla selvästi keskimääräistä lämpimämpiä. Helteisen ja tuulettoman sään jatkuminen lisää leväkukintojen esiintymisen todennäköisyyttä.

Levätilanteesta tiedottaminen

Valtakunnallisen levätilanteen tiedot kootaan Järviwikin levätilannesivuille www.jarviwiki.fi. Valtakunnalliset leväkatsaukset tulevat ymparisto.fi –verkkopalveluun kesä-elokuussa torstaisin, osoite: www.ymparisto.fi/levatilanne.

Lisätietoja

Hydrobiologi Antti Kanninen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 801, antti.kanninen(at)ely-keskus.fi

SYKE:n asiantuntijat vastaavat arkipäivisin leväkysymyksiin kesäkuun alusta elokuun loppuun klo 13.00 – 15.00 puhelinnumerossa 040 1696 057.


Alueellista tietoa