Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

VELHO-hankkeen pilottihankkeita Varsinais-Suomen ja Satakunnan Natura 2000-alueilla (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen VELHO-hankkeessa (www.ymparisto.fi/velho) on laadittu yhdeksälle Natura 2000-alueelle hoito- ja käyttösuunnitelmat. Hoito- ja käyttösuunnitelmien tavoitteena on kohteiden luontoarvojen turvaaminen, sekä ottaa vahvemmin huomioon vesiensuojelun vaikutukset ja näkökulmat kyseisten Natura-alueiden luonto- ja virkistysarvoihin. Hoito- ja käyttösuunnitelmat toteutettiin osallistavana suunnitteluna eli alueen maanomistajilla, asukkailla, kunnilla ja käyttäjillä oli mahdollisuus olla mukana suunnittelussa. Hoito- ja käyttösuunnitelman suunnittelun edetessä arvioitiin ja valittiin pilottihankkeisiin sopivia kohteita. Valituista kohteista  seuraavissa suoritetaan tänä kesänä luonnonhoidollisia hoitotoimenpiteitä.  

Karvianjoen kosket Natura 2000-alue 24.-25.7.2013

Honkajoen kunnan ja Kauhajoen kaupungin alueilla sijaitsevan Karvianjoen koskien Natura 2000-alueella poistetaan puustoa, pensaikkoa ja niitetään kasvillisuutta Satakunnan puolella Hietakankaan kohdalla sijaitsevasta Kivistönsaaresta, sekä poistetaan vieraslaji jättipalsamia Rakennuskosken molemmilta rannoilta. Kivistönsaari on aikaisemmin ollut avonainen saari jonka yli kevättulvat ovat kulkeneet ja aiemmin saarella laiduntaneet lampaat pitivät kasvillisuuden matalana. Saarella on ollut suosittu tanssilava. Saari on laiduntamisen ja käytön loppumisen jälkeen päässyt pensastumaan ja kookkaat puut kasvavat sen rannoilla. Pilottihankkeen tavoitteena on saada saaren puustoa ja pensaikkoa vähennettyä, jotta saaren avoimuus palautuisi. Vieraslaji jättipalsami (Impatiens glandulifera) on puutarhakarkulaisena levinnyt Suomen luontoon ihmisen vaikutuksen myötä ja on voimakas leviämään siementensä avulla. Kasvi kilpailee alkuperäisten kasviemme kanssa kasvupaikoista ja uhkaa uhanalaisten kasvien ja luontotyyppien menestymistä. Pilottihankkeen tarkoituksena on niittää tai kitkeä jättipalsamia arvokkaan rakennuskosken rannoilta ja estää näin kasvin leviäminen alavirtaan.  
Tukikohtanamme toimii Honkajoen VPK:n maja (Jokirannantie 31, 38970 Honkajoki) josta lähdemme hoitokohteisiin. Pilottihanke toteutetaan talkootyönä yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Metsähallituksen, Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan ja Pohjanmaan piirien sekä paikallisten maanomistajien ja asukkaiden kesken.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi ja tulee tekemään hauskaa ja arvokasta luonnonsuojelutyötä!
Ilmoittautumisia ottaa vastaan:
virpi.karen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 022 876 tai
pasi.salmi(at)ely-keskus.fi, p. 0295 022 939  

Karvianjoen kosket Natura 2000-alueen pilottikohteet.

Kiskonjoen Natura 2000-alue

Salon ja Raaseporin kaupunkien alueilla sijaitsevalla Kiskonjoen Natura 2000-alueella suoritetaan vesikasvillisuuden niittoa Saarenjärvellä viikolla 35. Saarenjärvi on Kiskonjoen yli 4 km pitkä ja kapea suvanto jonka kasvillisuus on rehevää ja tarjoaa tulva-aikana muuttolinnuille erinomaisen levähdyspaikan. Alue on hoitamattomana päässyt umpeutumaan ja vedenvirtaus on vähentynyt alueella aiheuttaen umpeenkasvua. Alueella tehtävän vesikasvillisuuden leikkuun avulla tehdään alueella kasvavaan ruovikkoon kanavia veden virtaukselle ja mahdollistetaan kasvillisuuden vähenemistä.
Vesikasvillisuuden leikkuun tulee tekemään leikkuu-urakoitsija Tmi Asmo Paloniitty ja tarkempi toteutusajankohta selviää myöhemmin.

Saarenjärven vesikasvillisuusleikkuut.

Inhottujärven Natura 2000-alue

Porin Lassilassa sijaitsevassa Inhottujärvi on ollut erinomainen lintuvesialue, mutta sen linnustollinen arvo on umpeenkasvun myötä vähentynyt. Inhottujärven Natura 2000-alueella suoritetaan vesikasvillisuuden leikkuuta viikolla 35 Passilahdessa, joka on alueen umpeenkasvaneimpia alueita. Alueen vesikasvillisuuteen tehdään kanavia veden virtaukselle ja vähennetään vesikasvillisuutta. Vesikasvillisuuden leikkuun tulee tekemään leikkuu-urakoitsija Tmi Asmo Paloniitty ja tarkempi toteutusajankohta selviää myöhemmin. Leikkuupäivänä VELHOn Omat vedet paremmiksi -kampanjan edustajat oheistavat miten voit tarkkailla lähivesiesi tilaa kuten veden näkösyvyyttä, leväesiintymiä, kalaston kehitystä tai vedenpinnan korkeutta.
Jos haluat tietää tarkan leikkuupäivän ilmoita sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi niin otamme yhteyttä ja ilmoitamme ajankohdan:
virpi.karen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 022 876 tai
pasi.salmi(at)ely-keskus.fi, p. 0295 022 939 

Inhottujärven vesikasvillisuusleikkuut.

Mustfinnträsketin Natura 2000-alue

Mustfinnträsketin Natura 2000-alueella suoritetaan vesikasvillisuuden leikkuuta viikolla 35 Graggböleträsketillä. Mustfinnträsketin Natura 2000-alue Paraisilla muodostuu kolmesta pienestä pikkujärvestä Lampiträsketistä, Graggböleträsketistä ja Mustfinnträsketistä. Järvet kuuluvat Natura-verkostoon linnuston erityissuojelualueena ja alueella esiintyy myös suojeltavia luontotyyppejä. Järvien mataluus ja luhtaisuus ovat edesauttaneet niiden rehevöitymistä ja umpeenkasvua aikaisemman vedenpinnan laskemisen lisäksi. Järvien virkistyskäyttöarvo sekä linnustollinen arvo on vähentynyt avovesialan pienenemisen myötä. Pilottihankkeena toteutettavan vesikasvillisuuden leikkuun avulla vähennetään ruovikkokasvustoa sekä lisätään avovesipinta-alaa. Vesikasvillisuuden leikkuun tulee tekemään leikkuu-urakoitsija MPS-kuljetus Oy ja tarkempi ajankohta selviää vasta lähempänä ajankohtaa.

Mustfinnträsketin vesikasvillisuusleikkuut.

Pukanluoman Natura 2000-alue

Pukanluoman Natura 2000-alue 5.-6.9.2013

Kankaanpäässä sijaitseva Pukanluoma saa alkunsa Pohjankankaan lähteiköistä ja on valtakunnallisesti merkittävä vesistökokonaisuus. Alueella esiintyy hyvä omaa kantaa oleva purotaimenkanta sekä uhanalainen saukko. Kankaanpäässä sijaitsevan Pukanluoman Natura 2000-alueella tehdään virtavesikunnostuksia Luomanperän ja Puntarkosken alueilla. Lisäksi poistetaan vieraslaji jättipalsamia Ylikosken alueelta. Virtavesikunnostuksien avulla pystytään lisäämään purotaimenen sekä muiden jokikutuisten kalojen lisääntymisalueita. Vieraslaji jättipalsami (Impatiens glandulifera) on puutarhakarkulaisena levinnyt Suomen luontoon ihmisen vaikutuksen myötä ja on voimakas leviämään siementensä avulla. Kasvi kilpailee alkuperäisten kasviemme kanssa kasvupaikoista ja uhkaa uhanalaisten kasvien ja luontotyyppien menestymistä. Pilottihankkeen tarkoituksena on niittää tai kitkeä jättipalsamia viljelyalueen rannalta virran läheisyydestä ja estää näin kasvin leviäminen alavirtaan.
Tukikohtanamme toimii Santaskylän kylätalo (Santaskyläntie 653) josta lähdemme hoitokohteisiin. Pilottihanke toteutetaan talkootyönä yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Metsähallituksen, Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan ja Pohjanmaan piirien sekä paikallisten maanomistajien ja asukkaiden kesken.
Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi ja tulee tekemään hauskaa ja arvokasta luonnonsuojelutyötä!
Ilmoittautumisia ottaa vastaan:
virpi.karen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 022 876 tai
pasi.salmi(at)ely-keskus.fi, p. 0295 022 939 

Pukanluoman Natura 2000-alueen pilottihoitokohteet.

Lisätietoja:

Marjo Perkonoja, suunnittelija, p. 0295 022 924
Virpi Karén, suunnittelija, p. 0295 022 876
Pasi Salmi, koordinaattori, p 0295 022 939


Alueellista tietoa