Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Balticconector-kaasuputken ympäristövaikutusten arviointi alkanut (Uudenmaan ELY-keskus)

Gasum Oy suunnittelee merenalaisen maakaasuputken rakentamista Suomen Inkoosta Viron Paldiskiin. Tavoitteena on yhdistää Suomen ja Viron kaasunjakeluverkostot ja parantaa kaasun alueellista saatavuutta sekä toimitusvarmuutta Suomessa ja Baltian maissa. Uudenmaan ELY-keskus on antanut lausuntonsa hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Sen mielestä tärkeintä on putkilinjan reitin optimointi niin, että merenpohjaan kohdistuvat muokkaus- ja raivaustoimenpiteet ovat mahdollisimman vähäisiä.

Hanketta suunnitellaan sekä Suomessa että Virossa ja vaikutukset kohdistuvat kummankin valtion alueelle. Arviointi toteutetaan yhteisenä ympäristövaikutusten arviointina niin pitkälle kuin maiden lainsäädäntöjen mukaan on mahdollista. Maakaasuputki yhdistetään olemassa olevaan kaasuverkostoon Suomessa ja Virossa. Kaasuputki asennetaan putkenlaskualuksen avulla. Asennus merenpohjaan edellyttää ruoppausta, räjäytyksiä, täyttöjä ja kiviaineksen kasaamista.

Vaikutusten arviointi on arviointiohjelmassa kohdistettu hankkeen kannalta keskeisiin vaikutuksiin, joita arvioidaan aiheutuvan rakentamisen aikana putken asennustoimenpiteistä merenpohjaan. Käyttövaiheen vaikutusten arvioidaan olevan todennäköisesti lieviä, pääasiassa kalatalouteen ja laivaliikenteeseen kohdistuvia vaikutuksia.

Uudenmaan ELY haluaa lisää reittivaihtoehtoja

Suomenlahti on herkkä ja luonnonoloiltaan ainutlaatuinen ja se kärsii liiallisesta kuormituksesta. Siksi maakaasuputkilinja tulee suunnitella ja toteuttaa huolella siten, että sillä on mahdollisimman vähän haitallisia ympäristövaikutuksia.

Uudenmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Leena Eerola sanoo, että putkilinjan ympäristövaikutusten selvittämisessä ja lieventämisessä tärkeintä on putkilinjan reitin optimointi. "Arviointiselostuksessa tulee esittää useampia reittivaihtoehtoja. Nyt ohjelmassa on tarkasteltu pelkästään kahta merenalaista reittivaihtoehtoa, jotka poikkeavat toisistaan vain lyhyellä matkalla." Hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa on noudatettava varovaisuusperiaatetta ja arviointiselostuksessa kaasuputkelle on esitettävä ympäristöllisesti paras reittivaihtoehto.

Hankkeen mahdollisista vaikutuksista Suomenlahden ja rannikon tilaan tarvitaan tarkempaa tietoa

Lausunnossaan ELY-keskus toteaa, että ohjelman perusteella on vaikea arvioida, miten riittävästi tulevat selvitykset kertovat hankkeen vaikutuksista Suomenlahteen.  Tehtävät selvitykset on esitetty liian yleispiirteisesti. Myös työmenetelmien tarkennusta kaivataan.

Fjusön alueen olemassa olevia luontoselvityksiä tulee täydentää. Hylkeiden määristä hankkeen vaikutusalueella tulee esittää ajantasaista tietoa. Maakaasuputken rakentamisen ja käytön aikaiset vaikutukset harmaahylkeen suojelun kannalta merkittävälle Kallbådanin Natura 2000 -alueelle ja muille hylkeiden esiintymisalueille tulee selvittää. Putken rakentaminen tulee toteuttaa ja ajoittaa siten, että haitat hylkeille ovat mahdollisimman vähäiset.

Hankkeella voi olla vaikutusta arkeologiseen kulttuuriperintöön sekä vedessä että maassa, etenkin rakennusvaiheessa. Tämän takia hankealueen ja sen lähiympäristön maassa olevista tunnetuista muinaisjäännöksistä tulee esittää selkeä kartta. Jos arkeologisessa inventoinnissa havaitaan muinaismuistoja, tulee muinaismuistolain mukaisesta menettelystä sopia Museoviraston kanssa.

Kaasuputkilinjauksen lähellä merialueella sijaitsee kaksi merkittävää maailmanlaajuisesti vaarantuneen allin levähdysaluetta. Levähdysalueiden tarkemman rajauksen ja merkittävyyden selvittämiseksi tulee Inkoon saariston Natura 2000 -alueella tehdä muutolla levähtävän linnuston selvitys. Arvioinnissa on selvitettävä eri vaihtoehtojen vaikutukset myös mahdollisiin Natura 2000 -alueiden täydennyksiin.

Rakentamisen ja käytön aikainen melu tulee arvioida, sillä vedenalainen melu ei saa tasoltaan olla sellaista, että se vaikuttaisi haitallisesti meriympäristöön.

Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on ensimmäinen vaihe YVA-prosessissa. Sitä seuraa ympäristövaikutusten arviointiselostus, jossa täytyy ottaa huomioon yhteysviranomaisen kommentit arviointiohjelmaan.

Lisätietoja : Leena Eerola, Uudenmaan ELY-keskus, 0295 021 380


Alueellista tietoa