Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Utredningen av den geologiska strukturen i grundvattenområdena mellan Kiparkatti i Mörskom och Pernå kyrkby i Lovisa är klar (NTM-centralen i  Nyland)
 

I Mörskom och Pernå gjordes undersökningar 2012–2014 för att utreda strukturerna och förhållandena i grundvattenområdena.  Vid undersökningarna mättes bergytans djup samt jordlagrens tjocklek och struktur med tyngdkraftsmätningar, gravimetri, och georadarsondning. Resultaten från tyngdkraftsmätningarna kontrollerades med markborrningar.

Syftet med projektet är att tjäna tryggandet av vattenförsörjningen och planeringen av markanvändningen och att främja skyddet av grundvattnen inom Mörskom kommun och Lovisa stad. Resultaten från undersökningen utnyttjas när man justerar tidigare gjorda kartläggningar och klassificeringar. Genom en klassificering av grundvattenområdena fastställer man områdenas användbarhet i vattenförsörjningen och behovet av att skydda dem. Resultaten används också för att avgränsa verkningsområdena för gamla vattentäktsplatser och fastställa nya samt för att bedöma grundvattenriskerna. Utredningen är en fortsättning på det utredningsarbete som gjordes 2003–2004 i norra delen av Pernå-Mörskom åsavsnitt.

För projektet svarade Geologiska forskningscentralen (GTK). Projektet finansierades av Oy Loviisanseudun Vesi-Lovisanejdens Vatten Ab, Nylands förbund, NTM-centralen i Nyland och Geologiska forskningscentralen.

Området som undersöktes var södra delen av Pernå-Mörskom åsavsnitt. Åsavsnittet är en värdefull naturresurs på grund av att det grundvatten som har lagrats i de grundvattenområden som hör till det innehåller betydligt mindre fluorid än grundvattnet i östra delen av Nyland i allmänhet. Under 2012–2014 gjordes en hydrogeologisk strukturutredning i grundvattenområdena i Kiparkatti, Malmi, Uusisilta, Brinken och Orrmossmalmen i Mörskom samt i Orrmossmalmen, Forsby, Garpgården och Pernå kyrkby i Lovisa. Som terrängundersökningar har tyngdkraftsmätningar (56 km), georadarsondningar (10 km) och markborrningar (420 m) gjorts och rör för observation av grundvattnet (7 st.) installerats inom projektet.

Undersökningarna har gett rikligt med kompletterande information om de undersökta grundvattenområdenas geologiska struktur. Centrala element i de geologiska strukturmodeller som har producerats i projektet är en modell för bergytan och en för grundvattenytan. Med hjälp av dessa får vi viktig information om strömningsförhållandena i grundvattnet.

Den nya kunskapen är bland annat till hjälp när olika funktioner ska styras till de bäst lämpade områdena, vid långsiktig planering av vattenförsörjningen och vid prövning av miljö- och åtgärdstillstånd för områdena. 

Mer information:

  • Geologiska forskningscentralen, geolog Jussi Ahonen, 029 5032 146, jussi.ahonen(at)gtk.fi
  • NTM-centralen i Nyland, hydrogeolog Timo Kinnunen, 029 5021 405, timo.kinnunen(at)ely-keskus.fi.

 


Regional information