Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Talouden jo pitkään jatkunut epävakaus näkyy Kainuussa (Kainuun ELY-keskus)

Keväällä virinneet odotukset työllisyyden kohentumisesta eivät ole vahvistuneet

Kainuun kehitysnäkymät ovat varsin alavireisiä. Talouden epävakaus näkyy ja tulevaisuuteen katsotaan hämmentynein mielin. Odotukset työllisyyden kohentumisesta eivät ole vahvistuneet. Julkisen sektorin hallinnolliset muutokset arveluttavat ja kaivosteollisuuden ympäristövaikutukset puhututtavat.

Alakulon keskellä on pieniä valonpilkahduksiakin nähtävissä. Isoja positiivisia täkyjä on paljon liikkeellä, mutta niiden konkretisoitumisesta ei vielä ole varmuutta. Vakaasti uskotaan, että työttömyyden suunta vielä kääntyy, mahdollisesti kuitenkin vasta ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Kainuun vahvuuksia ovat luonto, tila, monipuoliset tila- ja toimintaresurssit sekä infrastruktuuri. Vahvuuksiin liittyvät elinkeinoelämän kärjet ovat matkailu ja palvelut, teknologiateollisuus, biotalous ja kestävä kaivannaistoiminta.

Ympärivuotinen matkailu on Kainuun vahvuus. Matkailun uskotaan jatkavan hankalassakin taloustilanteessa kasvuaan. Yritystoiminnan selkäranka on teknologiateollisuus, ICT ja elektroniikka sekä metalli, jotka ovat säilyneet talouden vaihteluista huolimatta. Laajenevan pelialan kehittämisessä ja opetuksessa on vahvaa osaamista. Kestävää kasvua haetaan biotaloudesta, jolle on Kainuussa hyvät edellytykset.

Yritykset kokevat suhdannenäkymät Kainuussa likipitäen samanlaisina kuin yritykset koko maassa keskimäärin. Odotukset henkilökunnan määrän kehityksestä ovat kuitenkin selvästi heikommat kuin koko maassa keskimäärin. Yritykset ovat nyt Kainuussa kasvuhakuisempia kuin aiemmin.

Väestön väheneminen ja vanheneminen on Kainuun ongelma. Väkiluku laski vuoden 2013 lopussa jo alle 80 000 henkilön, joka on jo alle väestöennusteen. Työikäisen väestön hupeneminen koetaan erityisen ongelmalliseksi. Työllisyysaste, työttömyysaste ja taloudellinen huoltosuhde ovat Kainuussa maan heikoimmat. Taloudellinen huoltosuhde kasvaa voimakkaasti lähivuosina, kun enää vain kolmasosa väestöstä on työelämässä. Työmarkkinoilla työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Nämä arviot sisältyvät 18.9.2014 julkaistuun Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2014 -raporttiin, joka on ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys ELY-keskusalueiden ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä.

Raportin mukaan elinkeinoelämän ja yritysten tilanne on Kainuussa tällä hetkellä heikompi kuin vuosi sitten. Seuraavan puolen vuoden ajan tilanteen odotetaan edelleen heikkenevän. Vuoden päähän ulottuvissa arvioissa tilanteen uskotaan kuitenkin palautuvan vähintäänkin nykytasolle.

Myös työttömyyden määrä ja rakenne ovat Kainuussa heikentyneet vuoden takaisesta ja niiden odotetaan edelleen heikkenevän seuraavan puolen vuoden ajan. Työttömyystilanteen uskotaan kuitenkin palautuvan nykyiselle tasolle vuoden kuluttua.

Lisätietoja: Kainuun ELY-keskus, strategiapäällikkö Juha Puranen, p. 029 502 3650


Alueellista tietoa