Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Kolmas sektori toimii aktiivisesti kulttuurissa ja luovassa taloudessa (Lapin ELY-keskus)

Lapin ELY-keskus laati tänä keväänä arvion Lapin kulttuurin ja luovan alan kolmannen sektorin toiminnan ominaispiirteistä ja vaikuttavuudesta.

Arvion mukaan pienillä esiselvityshankkeilla on pystytty viime vuonna tekemään uraa uurtavaa työtä esimerkiksi kulttuurin matkailutuotteiden kehittämiseksi tai kotouttamisen edistämiseksi kulttuurin keinoin. Samalla hankkeisiin on voitu työllistää kulttuurin, taiteen tai luovan alan ammattilaisia. Hankkeilla on samalla voitu tarjota haja-asutusalueille kulttuuripalveluita, joilla on merkitystä kansalaisten osallistamiseen ja hyvinvointiin.

Kolmannen sektorin rahoituksessa Euroopan Sosiaalirahaston (ESR) rahoitus on ollut yhdistyksille, järjestöille ja säätiöille vaikea rahoitusmuoto, eivätkä nämä toimijat ole olleet juuri koskaan päähakijoina Lapin ELY-keskuksen alueellisissa hankkeissa. Kolmas sektori on ollut kuitenkin hankkeissa mukana osatoteuttajana, jolloin pienten yhdistysten on ollut taloudellisesti helpompaa olla mukana hankkeen toteutuksessa. Maaseuturahastossa oli myös useita pieniä hankkeita, suurimman rahoituksen, 182 000 euroa, sai Maaseudun sivistysliitto ITE-taidehankkeeseen. Kaiken kaikkiaan maaseuturahastosta rahoitettiin vuoden aikana kuutta hanketta yhteensä 392 000 eurolla.

Uudet yksinkertaistetut rahoitusmallit, kuten kertakorvausmenettely (lump sum), on ollut kolmannen sektorin toimijoille tervetullut uudistus. Viime vuonna kolmas sektori oli useissa Lapin ELY-keskukseen saapuneissa lump sum –hakemuksissa hakijana ja moni sai myös rahoituksen. Kansalliset avustukset ovat olleet pienille toimijoille helpommat toteuttaa jo siitä syystä, että niissä rahoitus tulee etukäteen eikä jälkikäteen niin kuin EU-hankkeissa. 

Arvioinnin aineistoina käytettiin tietoja paikallismuseoista, harrastajateattereista, Suomen Laulajain ja Soittajain Liittoon (Sulasol) kuuluvia kuoroista ja orkestereista, käsi- ja taideteollisuusyhdistyksistä, alueellisista valokuvakeskuksista, taiteilijaseuroista, valtion avustuksista ja osarahoittamista kulttuuritapahtumista sekä alueellisista avustuksista. Käytettävissä olevat tilastotiedot olivat vuosilta 2010-2012.

Kolmannella sektorilla tarkoitetaan vakiintuneessa kielenkäytössä kansalaisjärjestöjä, säätiöitä ja muuta vapaaehtoista kansalaistoimintaa. Kolmannen sektorin toiminnalle on ominaista, että se on voittoa tavoittelematonta ja pohjautuu erilaisiin aatteellisiin, arvo- tai intressiperustoihin.

Vaikka kulttuurin, taiteen ja luovien alojen kolmannen sektorin toimijoiden työllistämisvaikutukset näyttävät vähäisiltä, on luovien alojen yritysten kasvussa ollut kuitenkin positiivista virettä. Lapissa on oltu myös aktiivisia taiteen, kulttuurin ja luovan alan toimijoiden työllistymisedellytysten kehittämiseksi ja EU-rahoituksella on rahoitettu useita vaikuttavia hankkeita.

Lapissa ollaan parhaillaan tekemässä järjestöstrategiaa, jonka mukaan maakunnassa on 7 116 yhdistysrekisteriin rekisteröityä yhdistystä vuonna 2013. Taiteen, kulttuurin ja luovien alojen kolmannen sektorin yhdistysten erottaminen tästä määrästä on haasteellista, koska yhdistysrekisteristä ei näitä luokituksia ole nykyisellään saatavissa.  Jäsenmäärältään suurimpiin yhdistyksiin lukeutuvat Lapin nuorison liitto ry (3 180 jäsentä) ja Sami Siida (334),   Lapin kirjallisuusseura (260), Lapin balettiopiston kannatusyhdistys (254), Tanssiseura Heinäkengät (110) sekä Lapin taiteilijaseura (103). Osa kulttuurin ja luovan alan yhdistyksistä on toisaalta todella pieniä, vain neljän jäsenen yhdistyksiä.

Kulttuurin ja luovien alojen työllisyysvaikutukset ovat vähäisiä ja näiden toimijoiden toiminta perustuu hyvin pitkälle vapaaehtoistyöhön. Lapin 15 paikallismuseota ovat kuitenkin työllistäneet 11 palkattua työntekijää.

Vuonna 2012 Lapissa järjestettiin kahdeksan valtion osarahoittamaa kulttuuritapahtumaa. Kulttuurin ja luovan talouden kentässä Lapin kaksi taiteilijaseuraa puolestaan ovat jäsenistöltään varsin suuria verrattuna muihin toimialan yhdistyksiin maakunnassa. Harrastajateattereita alueella on 11 sekä kuoroja ja orkestereita myös yhteensä 11.

 

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Satu Huikuri, Lapin ELY-keskus, p. 0295 037 049, [email protected]

 


Alueellista tietoa