- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2014
Sinilevätilanne jatkuu rauhallisena Etelä-Savossa (Etelä-Savon ELY-keskus)
Kesäkuun loppupuolen poikkeuksellisen kylmä ja sateinen sää on hillinnyt sinilevien runsastumista. Edellisen viikon tapaan Etelä-Savon 16 valtakunnalliselta leväseuranta-asemalta ei ole kuluvalla viikolla tullut ilmoituksia havaittavista sinilevämääristä. Sinilevämäärät Etelä-Savossa ja samalla koko maassa ovat ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella.
Seurantaverkon ulkopuolelta on tullut yksittäisiä ilmoituksia sinilevistä erityisesti Saimaan alueelta (Pihlajavesi, Haukivesi sekä Puruvesi). Sinileviä on havaittu paikoilla, joissa tuuli on päässyt kasaamaan leviä laajoilta alueilta suurten selkien yli suojaisiin lahdenpohjiin. Selkävesillä on paikoitellen havaittavissa yksittäisiä sinileväsoluja vesirunkoon sekoittuneena.
Järvivedet ovat tällä hetkellä keskimääräistä kylmempiä mikä osaltaan on rajoittanut sinilevien runsastumista. Etelä-Savon järvien pintaveden lämpötilat ovat keskimäärin 14-15 astetta. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla lämpötilojen ennustetaan nousevan vähitellen ja auringon tulosäteilyn määrä kasvaa. Sään muutos saattaa lisätä riskiä sinilevien esiintymiselle, sillä pitkään jatkuneen ja vallitsevan sateisen sään seurauksena pintavesiin on huuhtoutunut leville käyttökelpoisia ravinteita tavanomaista enemmän. Tyypillisesti sinilevät ovat yleensä runsaimmillaan heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun.
Levät voivat aiheuttaa oireita
Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen puh. 09 471 977 (24 h/vrk).
Sinilevistä ilmoittaminen
Merkittävistä ja laajoista sinilevähavainnoista tiedon voi toimittaa paikalliseen ELY-keskukseen. Kansalaiset voivat ilmoittaa levähavainnoistaan myös Järviwikissä. Järviwikiin voi lisätä omien levähavaintojensa lisäksi tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Älypuhelimiin on myös ladattavissa sovellus nimeltään Levävahti, jonka avulla voi seurata päivittyvää levätilannetta sekä lisätä omat havainnot.
Linkit
- Etelä-Savon levätilanne (ely-keskus.fi)
- Etelä-Savon havaintopaikat (Järviwiki)
- Valtakunnallinen levätiedote (syke.fi)
- Valtakunnallinen levätilanne (Järviwiki)
Tietoa levähaitoista
- Tietoa levähaitoista (Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liitto ry, www.vesiensuojelu.fi)
Lisätietoja:
Hydrobiologi Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4233
- Julkaisupäivä
- 3.7.2014