- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2015
Etelä-Savon järvien levätilanne elokuun alussa edelleen hyvä (Etelä-Savon ELY-keskus)
Levähavaintoja on elokuulle tultaessa ollut Etelä-Savossa keskimääräistä vähemmän.
Etelä-Savon järvissä on edelleen vain vähäisiä leväesiintymiä viileän ja osin sateisen sään ansiosta. Etelä-Savon neljästätoista leväseuranta-asemasta kahdelta on tullut ilmoitus vähäisestä leväesiintymästä. Etelä-Savon leväseurannan ulkopuolisissa järvissä vain vajaassa kymmenessä on havaittu vähäisiä tai kohtalaisia leväesiintymiä.
Leväesiintymiä voi sopivissa olosuhteissa löytyä rehevämpien vesien lisäksi myös suurista karuista vesistä. Vaikka karuissa vesistöissä sinilevien määrä onkin luontaisesti vähäinen, voi levää kerääntyä tuulen kasaamana suuremmilta seliltä tuulen vastaisille rannoille ja lahdenpohjiin.
Järvivedet edelleen viileitä, sateet tuoneet ravinteita
Järvien pintaveden lämpötilat ovat edelleen Etelä-Savossa asteesta kolmeen asteeseen ajankohdan keskiarvoja alhaisemmat. Kylmä alkukesä ei myöskään ole lisännyt lämpimän päällysvesikerroksen paksuutta, joten poutajaksojen väliin osuvat tuulisemmat päivät sekoittavat jälleen pintaan kylmää alusvettä silloin, kun tuuli käy syvännealueelta rantaan.
Runsaat sateet ja joidenkin järvien tavanomaista suurempi vedenkorkeus ovat tuoneet järviin alkukesää enemmän ravinteita. Levätilanne voi siis muuttua vielä loppukesästä huonommaksi riippuen sää ym. olosuhteista.
Etelä-Savon leväseurannasta vastaavat pääosin kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset, mutta mukana seurannassa on myös paikallisia asukkaita. Levähavainnot kootaan Etelä-Savon ELY-keskukseen, josta ne viedään Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämälle Järviwiki-sivustolle. Sivustolta voi seurata levätilanteen ja sisävesien lämpötilan kehittymistä. Varsinaiseen seurantaverkkoon kuulumattomista järvistä tietoa saadaan pääosin ranta-asukkailta.
Leväkukinnat voivat aiheuttaa oireita
Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti pinnalla kelluvaa levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei etenkään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 09 471 977 (24 h/vrk).
Linkit
- Etelä-Savon levätilanne (ely-keskus.fi)
- Etelä-Savon levätilanne ja havaintopaikat (Järviwiki)
- Valtakunnallinen levätiedote (syke.fi)
- Valtakunnallinen levätilanne (Järviwiki)
Lisätietoja:
Hydrobiologi Pertti Manninen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4209
- Julkaisupäivä
- 6.8.2015