Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Sinilevät pysyivät kurissa pohjalaisvesistöissä läpi kesän (Pohjalaismaakunnat)

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella on seurattu kesän 2016 aikana sinilevien esiintymistä viikoittain yhteensä 21 vakituisella havaintopaikalla sisävesissä ja rannikkoalueella. Kuluneen kesän sinilevätilanne on ollut sekä järvillä että merialueella keskimääräistä parempi. Vakituisista havaintopaikoista sinilevää on havaittu useasti Ähtärinjärven Ähtärinrannalla, jossa levää on esiintynyt heinäkuun puolesta välistä asti. Myös Luodonjärven, Kuorasjärven, Lappajärven, Kuortaneenjärven ja Karperöfjärdenin vakituisilla havaintopaikoilla havaittiin kesän aikana sinilevää. Merialueen vakiohavaintopaikoilla ei tehty tänä kesänä lainkaan levähavaintoja.

Kansalaisilta on tullut kesän aikana sinilevähavaintoja mm. Ähtärinjärveltä, Evijärveltä, Kuorasjärveltä, Alavudenjärveltä, Soinin Limajärveltä sekä Kokkolan ja Mustasaaren rannikkoalueilta. Näistä ainoastaan Soinin Limajärven leväkukinta oli erittäin runsas.

Kuluneen kesän sääolot ovat olleet epäedulliset sinilevien massaesiintymien muodostumiselle. Kesä-elokuu oli ennätyksellisen sateinen Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Sademäärä nousi näillä alueilla yleisesti hyvin suureksi ja oli paikoin jopa kaksinkertainen tavanomaiseen nähden. Sateen lisäksi tuulinen sää on pitänyt sinilevien pintakukinnat kurissa. Myös pitkäkestoisen hellejakson puuttuminen on hillinnyt sinilevien runsastumista kesän aikana.

Pohjalaismaakuntien järvien pintalämpötilat ovat nyt laskeneet noin 15 asteeseen. Viikolla 35 sinilevää on havaittu edelleen Ähtärinjärvellä. Ähtärinjärven leväkukinnasta otetussa kansalaisen lähettämässä levänäytteessä esiintyneet sinilevät kuuluivat sukuihin Aphanizomenon, Dolichospermum (Anabaena), Microcystis ja Woronichinia. Nämä sinilevät voivat tuottaa hermo- ja maksamyrkkyjä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on julkaissut kesän aikana viikoittain katsauksen pohjalaisvesistöjen sinilevätilanteesta. Levätilannetta seurataan syyskuun loppuun asti, mutta viikoittainen tiedotus päättyy. Ajankohtaista sinilevätilannetta voi kuitenkin edelleen seurata Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne vakiohavaintopaikkojen levähavainnot tallennetaan. Myös kansalaiset voivat tallentaa verkkopalveluun omia levähavaintojaan.

Lisätietoja:

  • Suunnittelija Miia Honka, puh. 0295 028 038, miia.honka(at)ely-keskus.fi
  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Alueellista tietoa