Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Lemmenjoen samentuma (Lappi)

Viikolla 35 Lapin ELY-keskukselle tuli kolme erillistä ilmoitusta, jotka koskivat Lemmenjoen vedenlaatua Morgamjärvessä. Kaikkien ilmoitusten mukaan Morgamjärven vesi on ollut erityisen sameaa ja sameus tuli Lemmenjoen yläjuoksulta. Tilanteen arvioimiseksi ja samentuman syyn selvittämiseksi Lapin ELY-keskus teki yhdessä Metsähallituksen edustajan kanssa tarkastuksen 7.9.2016 kaikilla Miessijoen, Puskuäytsin ja Ruihtun konekaivuualueilla. Merkittävää samentumaa havaittiin tarkastuksen aikana ainoastaan yhdellä Puskuäytsillä sijaitsevalla kaivospiirillä, jossa huuhdonta oli käynnissä. Kaivospiirin vedet pumpattiin pintavalutuskentälle maahanimeytykseen. Erittäin kostean kesän johdosta imeytymistä ei tapahtunut riittävässä määrin ja vedet johtuivat suurelta osin pintavaluntana Puskuojaan.

Tarkastuksen yhteydessä toiminnanharjoittajalle ilmoitettiin, ettei toiminta täytä ELY-keskuksen näkemyksen mukaan ympäristöluvan lupaehtoja. Toiminnanharjoittajalle on annettu asiassa huomautus ja erillinen kehotus saattaa toiminta lupamääräysten mukaiseksi ja keskeyttää toiminta kunnes samentuma saadaan loppumaan. Toiminnanharjoittaja on jo suullisesti ilmoittanut tehostaneensa vesiensuojelua ja jatkavansa tehostamistoimia.

Lapin ELY-keskus tulee tekemään alueelle uusintatarkastuksen. Samalla otetaan tarkentavia vesinäytteitä Puskuäytsistä, Lemmenjoesta ja Morgamjärvestä. Tarkastuksen ja vesinäytteiden tulosten perusteella arvioidaan tarvittavia jatkotoimia.

LEMMENJOEN VEDEN LAATU KESÄLLÄ 2016

Lemmenjoen koneellisen kullankaivun vaikutustarkkailuun liittyen kesällä 2016 Lemmenjoen alueelta on otettu vesinäytteitä 16.7.2016 ja 15.8.2016. Lisäksi 7.9.2016 Lapin ELY-keskus otti vesistöstä valvontanäytteitä.

Vesinäytteiden tulosten sekä ELY-keskuksen tarkastuksen perusteella kesällä 2016 on Puskuäytsin vedessä ollut voimakasta samentumaa. Sameutta on ollut myös Lemmenjoen yläosalla Kultasataman laiturin kohdalla etenkin elo-syyskuussa. Kesän voimakkaiden sateiden johdosta koko valuma-alueelta on huuhtoutunut veteen normaalia enemmän humusta, minkä vuoksi veden väri Lemmenjoen yläosalla on ollut ruskeaa. Miessijoen keski- ja alaosalla samentuminen on ollut kesällä 2016 kohtalaista. Puskuäytsillä voimakkaaseen veden samentumiseen on liittynyt korkeita raudan ja alumiinin kokonaispitoisuuksia, joskin eliöille haitallisen liukoisen alumiinin pitoisuudet ovat olleet pieniä.

Puskuäytsiltä tuleva sameus johtuu kullankaivussa vapautuvasta kiintoaineesta. Kiintoaine on hienojakoista maa-ainesta, eikä siten ole kyse veden kemiallisesta saastumisesta eikä vesi ole välittömästä haitallista ihmisen terveydelle. Veden kohtalainenkin samentuminen voi kuitenkin haitata veden käyttöä esimerkiksi retkeilijöiden juomavetenä. Lemmenjoen yläosalla veden sameusarvot ovat olleet kesällä 2016 noin 5-10 kertaisia luonnontilaisiin arvoihin verrattuna. Kokonaistilannetta arvioidaan vielä tarkentavien näytteiden perusteella.

Alueelta ei ole tullut ilmoituksia kalakuolemista tai muista vastaavista ilmiöistä. Myöskään tarkastuksella ei merkkejä tällaisista ole havaittu. ELY-keskus toteaa kuitenkin, että jo veden samentuminen aiheuttaa monien kalalajien siirtymisen pois samentuneelta alueelta. Kiintoaineksen laskeutumisella kutusoraikoille voi olla haitallista vaikutusta kudun onnistumiseen. Kiintoaineksen laadusta ja ympäristötekijöistä riippuen myös veden kemiallinen laatu voi heiketä kaloille tai vesieliöille haitallisella tavalla. Tämän vuoksi kiitoaineksen kulkeutumisen estäminen vesistöihin on tärkeää kaikessa toiminnassa.

Lisätietoja antaa ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Eira Luokkanen 0295 037 485


Alueellista tietoa