- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2016
Liikenneturvallisuusinsinöörin vinkit turvalliseen syyslomamatkaan (Keski-Suomi)
Syyslomareissun tekeminen vaatii autoilijalta tavallista enemmän huomioitavaa, koska keliolosuhteet saattavat vaihdella miltei kesäisistä täysin talvisiin. Liikenneturvallisuusinsinöörimme kokosi muutamia ydinseikkoja, jotka jokaisen matkaajan olisi syytä ottaa huomioon.
Varmista ensinnäkin, että autossasi on kelin mukaiset renkaat. Etenkin Pohjois-Suomeen matkatessa saattaa olla viisasta laittaa talvipyörät alle rännän, lumen ja pakkasten varalta. Jos päätät vielä venyttää kesärengaskautta, varmista ainakin, ettet aja kuuman kesän jäljiltä aivan slikseillä.
Renkaiden urasyvyyden tulee olla 4-5 mm vesiliirron välttämiseksi. Sakoitta selviät 1,6 mm urilla. Se vaan, että kovin turvalliset tuollaiset kumit eivät enää ole. Talvirenkaissa urasyvyys tulee olla vähintään 3 mm, mutta vaihdathan uudet jo aiemmin ihan oman turvallisuutesi vuoksi. Tai vaikka uraakin olisi, kumiseos saattaa olla vanhoissa renkaissa jo niin kovettunutta, ettei pitoa enää ole.
Sitten ne hirvieläimet, joista on kyllä varoiteltu jo muutenkin! Pimeä syksy on vaarallisinta aikaa joutua hirven kanssa tekemisiin maantiellä. Etenkin pari tuntia ennen ja jälkeen auringonlaskun on syytä olla erityisen tarkkana. Katsele siis tienpientareita ja pidä kaasujalka sopivan löysällä. Ota ne hirvivaroitusmerkit tosissasi, ei niitä turistien ihmeteltäväksi sinne tien poskiin ole lykätty.
Jos kuitenkin joudut vetämään yhtäkkiä jarruliinat kiinni tai et pysty väistämään törmäystä, muista siltä varalta pakata auto oikein, etteivät irtonaiset tavarat tai ihmiset lennä itsesi ja muiden päälle. Niillä kun tuppaa liike-energian vuoksi olemaan siinä vaiheessa norsun painokin. Turvavyö on nimensä mukainen kapine.
Jos vahinko kuitenkin sattuu tai satut vahinkopaikalle, niin onhan autossasi ensiapulaukku ja varoituskolmio mukana? Tietenkin vielä parempi olisi, jos ensiaputaidot olisivat hanskassa. Varmista, ettei enempää vahinkoa satu ja soita tarvittaessa 112. Tee se, minkä kohtuudella voi sinulta edellyttää. Muistathan, että sinua sitoo auttamisvelvollisuus. Emme enää halua lehdistä lukea, miten autoilijat ajoivat välinpitämättöminä onnettomuuspaikan ohitse. Toisaalta, älä myöskään jää pällistelemään suotta, jos apua jo paikalla riittävästi on.
Vahinkojen riskiä voit melkoisesti pienentää vielä sillä, että lähdet ajamaan virkeänä ja pidät riittävästi taukoja. Kun alkaa haukotuttaa, on aika poiketa vaikkapa kahville. Lomallahan ei pitäisi olla myöskään kiire mihinkään, joten jätä matkantekoon riittävästi aikaa. Sitten vielä yksi asia: onhan sinulla ja läheisilläsi heijastin?
Näillä eväillä toivotamme hyvää syysmatkaa!
Keski-Suomen ELY-keskus
- Julkaisupäivä
- 11.10.2016