Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Luontoon saa koskea (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Luonnonhoitoa Yhdessä – Managing Nature, Working Together. Kansainvälinen luonnonhoitoseminaari Turussa 29.–30.11.2016

Hunajakukkapelto houkuttelee pölyttäjiä, jotka ovat ratkaisevassa asemassa monimuotoisuuden hoidossa, mutta myös ruuan tuotannossa.

Kuva Kimmo Härjämäki (1978-2015). Härjämäen kuvista koottu näyttely on esillä Virastotalon 3. kerroksessa viikkojen 48-49 ajan.

Elinympäristöistä huolehtiminen onnistuu yhteistyössä

Luonnon monimuotoisuuden väheneminen koko maapallolla huolestuttaa. Ilmastonmuutos jatkuu, vedet likaantuvat, eliölajeja katoaa, elinympäristöjä tuhoutuu. Mitä asialle voi tehdä? Voiko tehdä mitään?

- Uskomme, että yhdessä voimme pysäyttää huolestuttavan kehityksen ja kääntää suunnan. Tavoitteena on saada aikaan kestäviä ratkaisuja luonnossa elävien lajien ja niiden elinympäristöjen hoitamiseksi, projektijohtaja Eija Hagelberg Järki-hankkeesta kertoo kaksipäiväisen luonnonhoito -seminaarin tarkoituksesta.

- Kun osaamista, tietoa ja kokemusta yhdistetään oikein, se antaa mahdollisuuksia onnistumiseen. Aikaa ei pidä käyttää keskinäiseen kinasteluun. Me kaikki tahdomme elää puhtaassa ja monimuotoisessa ympäristössä. Sen eteen kannattaa paiskia töitä. Hyviin tuloksiin päästään hyvällä yhteistyöllä, Maaseutuverkoston Ympäristö ja ilmasto -teemaryhmän puheenjohtajana toimiva Hagelberg innostaa.

- Pienetkin luonnonhoitotyöt ovat tärkeitä. Halusimme koota alan toimijoita, asiantuntijoita ja käytännön toteuttajia saman sateenvarjon alle. Luonto köyhtyy, lajit vaarantuvat, nälkä maailmassa lisääntyy. Kun toimimme vastuullisesti ja järkevästi, olemme tehokkaampia, sanoo luonnonhoitoseminaarin ensimmäisen päivän puheenjohtaja, Luonnon- ja riistanhoitosäätiön asiamies Heli Siitari.

Linnut ja pellot

Lähes parisataa asiantuntijaa ja luontotyöläistä kertoo kokemuksistaan ja tuloksista, joita luonnonhoitotöissä on saavutettu Suomessa ja muualla Euroopassa. Tieto on tarjolla Turussa käynnistyneessä kaksipäiväisessä ja kansainvälisessä seminaarissa Luonnonhoitoa yhdessä – Managing Nature, Working Together.

Seminaarin ensimmäisenä päivänä ulkomaiset asiantuntijat tuovat esimerkkejä eurooppalaisista ratkaisuista. Niitä on luvassa muun muassa Espanjasta, Romaniasta ja Iso-Britanniasta.

Suojeluneuvoja Chris Tomson The Royal Society for Protection of Birds -järjestöstä Britanniasta kertoo, miten suurilla peltoalueilla on onnistuttu yhdessä maanomistajien ja viljelijöiden kanssa löytämään ratkaisuja, jotka ovat myös peltolinnuille hyödyllisiä. Luonnonsuojelu ja ruuantuotanto kulkevat käsi kädessä.

Laiduntajat työssä

- Luonnonhoidossa on kyse elinympäristöistä, joita kaikki kasvit ja eläimet tarvitsevat selvitäkseen, korostaa myös Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikko Alhainen.   - Kyse on paljon muustakin kuin uhanalaisten lajien suojelusta, Alhainen sanoo. Hän nostaa esiin riistalintukantojen elinvoimaisuuden sekä pienpetojen pyynnin tärkeyden. Peltopyy, vesi- ja metsäkanalinnut kertovat lahjomattomasti kokonaisvaltaisen luonnonhoidon onnistumisesta.

Karjankasvattaja Antti Toivonen Salmensuun tilalta tarjoaa lihakarjaansa työvoimaksi vesiensuojeluun ja maisemanhoitoon.  Hänen karjansa laiduntaa myös Turun kaupungin alueella ruovikkoisilla rannoilla. 
- Laiduntajat tekevät tärkeää ympäristötyötä rannoilla, joita ei voida käyttää muun ruuan tuottamiseen.

Luontodiilejä tuloksena

Kaksipäiväisen seminaarin kantavana teemana on vahvasti tietojen ja kokemusten vaihto sekä yhteistyön ja uusien ideoiden kehittäminen.

- Yhteistyötä on hyvä tehdä kansainvälisesti. Luonto ei noudata valtakunnan rajoja, Eija Hagelberg sanoo.  - Hyvät teot lähtevät liikkeelle tiedosta, välittämisestä ja tahdosta ratkaista ongelmia.  Kyse ei ole mistään rakettitieteestä, vaan on ensiarvoisen tärkeää toimia vastuullisesti ja järkevästi.

Hailuodossa metsästysseura on onnistuneesti hoitanut rantaniittyjä. Kauhajoen Kainaston kylän väki on yhdessä paiskinut töitä peltopyyn kannan turvaamiseksi.  - Kakkospäivän ryhmätöiden tavoitteena on kehittää uusia suunnitelmia ja löytää toteuttamiseen kumppaneita, Heli Siitari korostaa.

- Tarkoitus on solmia aidosti toimivia luonnonhoitodiilejä. Epäkohdille voidaan tehdä jotain, kunhan toimitaan oikein ja kestävästi, luontoa kunnioittaen. Tulevaisuudessakin olisi mukava nauttia puhtaasta merestä, syödä hyvää ruokaa ja juoda virkistävää vettä.


Lisätietoja:

projektijohtaja Eija Hagelberg, 0500 609 526, [email protected] 
tiedottaja Hia Sjöblom 040 59 12 335, [email protected]

Luonnonhoitoa yhdessä – Managing Nature, Working Together -seminaarin järjestelyjoukoissa ovat JÄRKI-hanke (Luonnon- ja riistanhoitosäätiö ja Baltic Sea Action Group), Kaarinan kaupunki, Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, Maa- ja metsätalousministeriö, Maaseutuverkosto, PerinneELO / Metsähallitus, Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri, Suomen riistakeskus, Turun kaupunki, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistys ry., WWF ja Ympäristöministeriö.


Alueellista tietoa