Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Pohjois-Karjalan ELY-keskus antoi lausunnon Rääkkylän kuntaa koskevasta Oriveden rantaosayleiskaavan Natura-arvioinnista (Pohjois-Karjala)

Kaavan keskeisimmillä norppa-alueilla häirintäriskin vähentäminen edellyttää vielä jatkosuunnittelua

Pohjois-Karjalan ELY-keskus antoi tänään luonnonsuojelulain 65 § mukaisen lausunnon Natura-arvioinnista, joka koskee Rääkkylän kunnan Oriveden rantaosayleiskaavaehdotusta. ELY-keskus yhtyy kunnan teettämässä arvioinnissa perusteltuun näkemykseen, että tarkasteltu kaava-ehdotus voi ilman lieventäviä toimenpiteitä aiheuttaa merkityksellistä haittaa saimaannorpalle.  

Norpan makuu- ja poikaspesien lähistölle esitetyt suojelualuevaraukset torjuvat lisärakentamisesta johtuvaa välitöntä häiriötä.  Suojelualueiden ympäristön lisärakentamisen vuoksi kasvavasta liikkumisesta johtuvia välillisiä häirintävaikutuksia arvioidaan kuitenkin jäävän. Saimaannorpan kannalta merkittävien mannerrantojen ja suurten saarten rannoille esitetty rakentamisen määrä ei kaavaehdotuksessa poikkea tavanomaisista rannoista. Muut Oriveden ranta-alueilla kaavoja laatineet kunnat ovat käyttäneet maltillisempaa rantarakentamisen määrää rantojen erityisominaisuuksien mukaan siten, että luontoarvoiltaan herkät alueet on otettu huomioon muuallakin kuin tiettömissä saarissa. Rääkkylän alueella erilainen käytäntö (5 rakennuspaikkaa / muunnettu rantakilometri) johtaa luontoarvojen riittämättömän huomioon ottamisen ohella maanomistajat epätasa-arvoiseen asemaan Orivedelle aiemmin laadittuihin kaavoihin verrattuna (Kitee ja Savonlinnan Savonranta 3-3,5 rakennuspaikkaa / muunnettu rantakilometri).

Laaditussa Natura-arvioinnissa on pyritty hakemaan häiriövaikutusta lieventäviä toimenpiteitä vesialueelle esitetyistä liikkumisrajoituksista, joiden käytössä on monia epävarmuustekijöitä. Kaavoituksessa ensisijainen keino vähentää luontoarvoja merkittävästi heikentävää vaikutusta on kuitenkin etsiä vaihtoehtoinen kaavaratkaisu keskeiset luontoarvot huomioon ottavan rakentamisen määrän kautta.  Liikkumisrajoituksia voi ja on suositeltavaakin esittää lieventävinä toimenpiteinä sen jälkeen, kun on haettu Natura-alueen perustana olevien luontoarvojen merkittävän heikentymisen luotettavasti pois sulkeva kaavavaihtoehto.

Laadittu Natura-arviointi tunnistaa hyvin norpan kannalta kriittiset kohdat ja antaa hyvän pohjan jatkotarkastelulle. Sekä arvioinnissa että lausunnossa onkin tarkasteltu ja nimetty niitä kaavan osa-alueita, joihin jatkotyö on perusteltua kohdentaa ja mahdollista tehdä ilman koko laajan kaava-alueen uudelleentarkastelua.

Norppakannan kehityksestä parempaan suuntaan saatiin taannoin hyviä uutisia. Metsähallituksen tuoreen arvion mukaan saimaannorppien talvikanta vuodelta 2016 on noin 360 norppaa. Tänä vuonna syntyi 86 kuuttia, mikä on enemmän kuin koskaan yli 30 vuoden seurantahistorian aikana.

Yksittäisiä saimaannorpan pesintöjä on todettu Pohjois-Karjalassa Oriveden-Pyhäselän alueella useana perättäisenä vuonna tällä vuosikymmenellä. Tänä vuonna todettiin 4 pesintää ja alueella elää 9-13 norppaa. Norpan levinneisyysalueen pohjoisimmalla osalla Pohjois-Karjalassa voi tulevaisuudessa olla entistäkin suurempi merkitys saimaannorpalle. Pohjoisella Saimaalla pesimäaikainen lumi- ja jäätilanne voi olla leutoina talvina lajin keskeisintä esiintymisaluetta parempi, mikä korostaa levinneisyysalueen pohjoisen alueen tärkeyttä lajin tulevaisuudelle.

Lisätietoja

Luonnonsuojeluasiantuntija Mika Pirinen, puh. 0295 026 214, mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
Luonnonsuojelun johtava asiantuntija Sirkka Hakalisto, puh.  0295 026 175, sirkka.hakalisto(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa