- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Sinileväesiintymät edelleen vähäisiä Etelä-Savon järvissä (Etelä-Savo)
Sateiset ja viileät säät ovat pitäneet sinilevät kurissa Etelä-Savon järvissä. Myös valtakunnallisesti levätilanne on yleisesti hyvä. Elokuun ensimmäisen viikon aikana on havaittu vähän sinilevää ainoastaan yhdellä maakunnan leväseurantakohteella, Pieksämäen Heiniöllä. Viime ja toissaviikolla järvien pintoja värjäsivät paikoin voimakkaastikin kuusen suopursuruosteen oranssin ja okranväriset lautat sateiden jälkeen, ja suopursuruosteelle otolliset säät jatkuvat edelleen.
Sinilevistä ei ole tullut yleisöhavaintoja viimeisimmän kahden viikon aikana. Yleisöhavaintojen huippu oli ennen heinäkuun puoliväliä, jolloin ELY-keskukseen tuli parikymmentä levähavaintoilmoitusta. Koko kesänä levähavaintojen kokonaismäärä on selvästi keskimääräistä vähäisempi.
Pintavesien lämpötilat ovat Etelä-Savon suuremmissa järvissä yli kaksi astetta alhaisemmat ajankohdan normaaliin lämpötilaan verrattuna. Torstaiaamuna mitattujen havaintopaikkojen perusteella pintaveden lämpötilat Haukiveden Oravissa on 17,7 astetta ja Kyyveden Asemanrannassa 18 astetta. Pienemmillä järvillä lämpötilat vaihtelevat tällä hetkellä 17–19 asteen välillä.
Ajoittaiset sateet ovat lisänneet ravinteiden huuhtoumista vesistöihin. Ravinteiden lisääntyminen muuttaa vesien olosuhteet suotuisiksi sinilevien kasvulle, jos säät paranevat ja vedet lämpenevät selvästi loppukesästä. Sateiden jatkuessa jaksottaisina ja ilmankosteuden pysyessä korkeana mm. sienten itiöiden määrät lisääntyvät. Runsaat itiöt voivat muodostaa vaahtomaisia kasaumia rannoille yhdessä muiden vedessä esiintyvän muun orgaanisen aineksen kanssa.
Levätilannetta seurataan syyskuun loppuun saakka
Etelä-Savon levätilannetta seurataan 11 järvikohteella. Havaintopaikat on valittu kuvaamaan Etelä-Savon yleistä levätilannetta. Kohteiden vedenlaatu kattaa järvet suhteellisen runsasravinteisesta vähäravinteiseen, eli mukana on leväherkkiä ja ei-leväherkkiä järviä. Osa seurantapaikoista on yleisiä uimarantoja. Leväseurannasta vastaavat pääosin kuntien ympäristönsuojelusihteerit, mutta mukana on myös paikallisia asukkaita. Levähavainnot kootaan Etelä-Savon ELY-keskukseen, josta ne viedään Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämälle Järviwiki-sivustolle. Sivustolta voi seurata reaaliajassa levätilanteen kehittymistä.
Valtakunnallista ja alueellista levätilannetta seurataan kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka. Etelä-Savon ELY-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta kuukausittain ja useamminkin, jos levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia. Suomen ympäristökeskus laatii ja julkaisee joka viikko torstaisin valtakunnallisen leväkatsauksen kesäkuun alusta elokuun loppuun.
Linkit
- Etelä-Savon levätilanne (ely-keskus.fi)
- Etelä-Savon levätilanne ja havaintopaikat (Järviwiki)
- Valtakunnallinen leväkatsaus (syke.fi)
- Valtakunnallinen levätilanne (Järviwiki)
- Havaintolähetti
Lisätietoja:
Johtava asiantuntija Pertti Manninen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 209
Vesistöasiantuntija Antti Haapala, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 173
- Julkaisupäivä
- 10.8.2017