Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Lounais-Suomen sinilevätilanteessa ei suuria muutoksia, paikoin levämäärät ovat kuitenkin runsastuneet (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Varsinais-Suomen ELY-keskukseen ilmoitettujen sinilevähavaintojen perusteella sinilevätilanne on pitkälti pysynyt samana Lounais-Suomessa. Järvi-meriwikipalvelua on käytetty ahkerasti kuluvalla viikolla, ja levähavaintoja on kirjattu lähinnä Turun ja Turun saariston merialueelta. Sinilevää on paikoin havaittu sekä runsaasti että erittäin runsaasti (linkki Järvi-meriwikiin sivun lopussa). Tuulinen sää on edelleen sekoittanut vesistöjä, mutta tuulien taantuessa sinilevät nousevat vedenpintaan muodostaen sinileväesiintymiä. Tuulet voivat myös ajaa sinileviä rantoihin ja lahtiin, joissa ne tyynellä kesäsäällä pääsevät runsastumaan.

Merialueiden vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu vähäinen määrä Paraisilla Nauvon Seilissä ja Korppoon Korpoströmissä, Rauman Otanlahdella ja Merimaskun Kirkonsalmella. Runsaasti sinilevää havaittiin jälleen Mynälahden Kärmäläisessä. Muita havaintoja merialueelta on tehty Genbölen uimarannalla Kemiönsaaren kunnassa, jossa havaittiin vähäinen määrä sinilevää hieman eri kohdasta kuin leväseurannan vakiohavaintopaikasta. Paraisten Korppoossa on havaittu runsaasti levää sekä Korpoströmin vierasvenesatamassa, noin 50 metriä leväseurannan vakiohavaintopaikasta, että alueelta jossa saaret Årklobb ja Kait kohtaavat.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväseurannan sisävesialueiden vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu vähäinen määrä Painion Moronperässä. Runsaasti sinilevää havaittiin Köyliönjärven Yttilän Ottassa ja Rymättylän Kirkkojärvessä. Kiskon Kirkkojärvessä sinilevämäärä oli erittäin runsas. Kansalaishavaintoja sisävesialueilta ei ole kuluvalla viikolla ELY-keskukseen ilmoitettu.

Kesän edetessä on syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoinen, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä. Myös lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää. Uimisen jälkeen on hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Havaintoonsa voi myös liittää kuvan leväesiintymästä. Järvi-meriwikiin kirjataan ahkerasti levähavainnoista kesän aikana, joten palveluun kannatta tutustua. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Elina Ek, 0295 022 530
Ylitarkastaja Heli Perttula, 0295 022 925


Alueellista tietoa