- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
MORE-hanke etsii moreenimaaperän luonnontilaisia lähteitä (Pohjalaismaakunnat)
Moreenipohjaveden taustapitoisuuksien seurantaan soveltuvien lähteiden kartoitus- hankkeen (MORE-hanke) tavoitteena on löytää paikkatietoanalyyseillä lähteet, joista purkautuva pohjavesi edustaa moreenimaaperässä muodostuvaa pohjavettä ja joissa ihmistoimintojen vaikutusta ei olisi tai se olisi mahdollisimman vähäinen. Hanke on ympäristöministeriön rahoittama ja se alkoi elokuussa 2018. Hankkeen on määrä valmistua tammikuun 2019 lopussa.
Paikkatietoanalyyseissä esille nousseet lähteet tarkistetaan ensin työpöytätarkasteluna. Tämän jälkeen potentiaalisimmille lähteille tehdään maastokäynnit. Maastossa määritetään lähteiden luonnontilaisuus ja ympäröivän alueen ihmisvaikutuksen määrä. Parhaat kohteet valitaan näytteenottoon ja osa sisällytetään pidempiaikaiseen taustapitoisuuksien seurantaan. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella tehtävä hanke toimii valtakunnallisena pilottina. Hankkeen loppuraporttiin sisällytetään tarvittava ohjeistus paikkatietoaineistojen käsittelyyn.
Hankkeen keskeiset hyödyt
Valtakunnallinen pohjaveden korkeusseuranta käynnistettiin 1970-luvun alkupuolella silloisen Vesihallituksen aloitteesta ja laatuseuranta pääasiassa 1990-luvulla. Verkostoon kuuluu pohjavesiasemia sekä lajittuneilta (sora ja hiekka) että lajittumattomilta (moreeni) alueilta. Asemat sijoitettiin aikoinaan mahdollisimman luonnontilaisille alueille. Näin verkoston veden laatua ja korkeustietoja voidaan pitää kansallisina luontaisina pitkänajanjakson taustapitoisuuksina. Pohjavesiasemien seurantasarjoissa näkyy kuitenkin ihmistoiminnan vaikutuksia ja siksi on tärkeää löytää uusia luonnontilaisen pohjaveden seurantapaikkoja ja harkita samalla mistä vanhojen paikkojen seurannasta voitaisiin luopua.
Moreenialueiden taustapitoisuuksien selville saaminen on äärimmäisen tärkeää vesienhoidon kannalta, koska moreeni on ylivoimaisesti Suomen yleisin maalaji. Moreenialueilla muodostuva ja vesistöihin purkautuva pohjavesi vaikuttaa vesistöjen tilaan ratkaisevalla tavalla hajakuormituksen kautta. Entistä luotettavampi tieto todellisista pohjaveden taustapitoisuuksista tarkentaisi luonnonhuuhtouman ja hajakuormituksen vaikutusten arviointia.
Lisätietoja:
- Ylitarkastaja Anne Petäjä-Ronkainen, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, [email protected], puh. 0400 623 208
- Suunnittelija Jenni Laitamäki, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, [email protected], puh. 050 350 9764
- Julkaisupäivä
- 13.11.2018