- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Sinilevätilanne Pirkanmaalla rauhoittunut (Pirkanmaa)
Viikolla 27 havaittiin vähän sinilevää Vanajavedellä (Sääksmäen silta), Virroilla Vähä Valkeajärvellä sekä Vaski-Visuvedellä (Virrat/laivaranta), Sastamalan Houhajärvessä, Kangasalan Kirkkojärvellä ja Pyhäjärvellä Mäyriänrannassa Lempäälässä sekä Kirkonkylän rannassa Vesilahdella. Yleisöhavainto levistä saatiin Parkanon Vahojärveltä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevätilanne on ajankohdalle tyypillinen ja rauhoittunut viikon takaisesta.
Miten voit itse tunnistaa sinileväkukinnan
Useimmiten sinilevä muodostaa vihertäviä, kellertäviä tai esimerkiksi rannalle kuivuessaan sinivihreitä lauttoja. Sen saattaa varsinkin alkukesällä sekoittaa kellertävän sävyisiin siitepölylauttoihin. Jos lautta hajoaa esimerkiksi kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, voi kyseessä olla sinilevä. Mikäli levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Ottaessasi leväpitoista vettä lasiin, nousevat elossa olevat sinilevät pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.
Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan, kuten tämänhetkinen Pirkanmaan tilanne näyttää osoittavan. Epävakaan, viileämmän ja ajoittain tuulisen sään myötä viikon takainen tilanne on helpottanut. Lämmin ja tyyni sää suosii laajojen sinilevälauttojen syntymistä. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.
Miten toimia epäillessäsi sinileväkukintaa
Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan jos vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu-, tiski- tai löylyvetenä eikä kasvimaan kasteluvetenä. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida. Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Voit myös ilmoittaa havaintosi järvi-meriwikiin käyttäen havaintolähettiä Havaintolähetti.
Ajantasaista tietoa Tampereen uimavesistä
Tampereen uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.
Lisätietoja:
Pirkanmaan ELY-keskus
Vesitalousasiantuntija Sami Moilanen
puh. 0295 036 358
sami.moilanen(at)ely-keskus.fi
Järviwiki:
- Julkaisupäivä
- 5.7.2018