Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Viileä sää on jarruttanut sinileväkukintojen muodostumista Etelä-Savon järvissä (Etelä-Savo)

Tuulinen ja sateinen sää on rauhoittanut sinilevätilannetta Etelä-Savossa ajankohtaan nähden tavanomaiselle tasolle. Lieviä esiintymiä on kuitenkin havaittu Etelä-Savon seurantaverkkoon kuuluvista kohteista Kermajärvellä ja Puulan Ruovedenselällä Kangasniemen kirkonkylän uimalassa.

Etelä-Savon järvien levätilannetta seurataan säännöllisesti 17 järvikohteella ja havaintopaikat kuvaavat Etelä-Savon levätilannetta yleisellä tasolla.

Yleisöilmoituksia ei ole tullut ELY-keskukseen kuluvalla viikolla lainkaan, mutta Järvi-meriwikiin on kirjattu hiljattain kansalaisten tekemiä havaintoja Haukivedeltä, Pihlajavedeltä, Luonterin pohjoisosista ja Suonteelta.

Pintavesien lämpötila on laskenut juhannuksen jälkeen tuntuvasti, mikä on vaikuttanut myös sinilevien esiintymiseen. Leväesiintymiä voi kuitenkin ilmestyä nopeasti olosuhteiden muuttuessa jälleen sinileville suotuisiksi. Tämän takia levätilanne kannattaa tarkistaa ennen veteen pulahtamista tai veden käyttämistä.

Tunnista sinilevä keppi- tai lasitestillä

Sinilevän voi tunnistaa itse tekemällä ns. keppitestin ja lasitestin. Rannan tuntumaan kerääntynyt vihertävän, kellertävän tai sinivihreän värinen sinilevämassa hajoaa kosketettaessa, eikä tartu keppiin kiinni. Mikäli levämassa jää nostettaessa kiinni keppiin, kyseessä on jokin rihmamainen levä. Kirkkaaseen lasiin leväesiintymästä otetussa näytteessä sinilevä pyrkii nousemaan pintaan kaasurakkuloidensa ansiosta viimeistään tunnin kuluttua.

Sinileväesiintymään kannattaa aina suhtautua varauksella, sillä eri levälajit tuottavat eri tavalla vaikuttavia myrkkyjä, jotka voidaan todentaa ainoastaan laboratoriotutkimuksella. Kukinnan myrkyllisyyttä ei siten voi saada varmuudella selville kaupoista saatavilla levätesteillä.

Levät voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 tai 09 471 977 (24 h/vrk).

ELY-keskus tiedottaa levätilanteesta vähintään kerran kuussa

Valtakunnallista ja alueellista levätilannetta seurataan kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka. Etelä-Savon ELY-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta kuukausittain ja useamminkin, jos levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia.

Valtakunnallinen leväkatsaus laaditaan ja julkaistaan viikoittain torstaisin 6.6.- 29.8.2019. Valtakunnallisen katsauksen tiedot perustuvat havaintoihin noin 250 jatkuvassa levätilanneseurannassa olevalta kohteelta.

Linkit

Lisätietoja:  

Vesistöasiantuntija Liisa Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 029, liisa.muuri(at)ely-keskus.fi

Vesistöasiantuntija Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 233, pekka.sojakka(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa