- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2020
Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.
Alueellista tietoa
Tiedotteet (23.9.2020 saakka)
Uhanalaisia perinnemaisemia kartoitetaan Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Varsinais-Suomen ELY-keskus jatkaa perinnemaisemien kartoituksia Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella. Ensimmäisen kerran perinnemaisemia kartoitettiin jo 1990-luvulla, joten kohteiden nykytilasta ja arvosta tarvitaan lisää tietoa. Inventointeja rahoittaa Ympäristöministeriö, ja ne ovat osa tänä vuonna käynnistynyttä Helmi-ohjelmaa, jonka tavoitteena on hoitaa ja kunnostaa tärkeitä elinympäristöjä.
Ainutlaatuiset elinympäristöt vaarassa hävitä
Perinnemaisemat ovat syntyneet perinteisen karjatalouden myötä. Niityt, kedot, hakamaat ja metsälaitumet ovat maisemallisesti kauniita ja niiden hoidolla ylläpidetään elävää maaseutua ja omavaraista ruuantuotantoa. Perinnemaisemat ovat myös hyvin lajirikkaita elinympäristöjä, parhaimmilta niityiltä voi neliömetriltä löytää jopa nelisenkymmentä kasvilajia. Ainutlaatuisuudesta kertoo myös se, että jopa neljännes Suomen uhanalaisista lajeista on riippuvainen näistä elinympäristöistä eli perinnebiotoopeista. Karjan laiduntamalla niityllä on kotimaisten kukkien loiston lisäksi monenlaisia perhosia, heinäsirkkoja ja muita harvinaistuvia eliöitä, joille perinnemaisema on elinehto.
Nykyään nämä elinympäristöt ovat kuitenkin vaarassa hävitä ja monet niistä tarvitsevat kiireellistä hoitoa. Perinnebiotooppien suurin uhka on rehevöityminen sekä heinittymisen ja vesakoitumisen aiheuttama umpeenkasvu. Merkittävin hoitomuoto on laiduntaminen, joka pitää maiseman avoimena ja kasvillisuuden matalana. Pienialaisilla kohteilla vuosittainen niitto olisi tärkeää ja mahdollistaisi kotimaisten niittykukkien runsastumisen.
Häntälän notkot. Kuva: Helmi-elinympäristöohjelman aineistot.
Kissankellot viihtyvät avoimella niityllä. Kuva: Liina Salonen
Maastokartoitukset antavat tietoa kohteen nykytilasta
Maastokartoituksia tehdään tänä vuonna Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella. Konsulttityönä tehtäviä kartoituksia tehdään Kemiössä ja Salossa erityisesti Uskelanjoen ja Halikonjoen alueella ja Satakunnassa Eurajoella, Pomarkussa, Jämijärvellä, Raumalla, Ulvilassa ja Porissa. Lisäksi ELY-keskus tekee omana työnä kartoituksia molempien maakuntien alueella. Maanomistajalle ilmoitetaan kartoituksesta kirjeitse tai puhelimitse ja halutessaan maanomistaja tai hoitaja voivat tulla maastokäynnille mukaan.
Perinnebiotooppien hoitoon voi saada tukea
Kartoituksessa selvitetään kohteen nykytilaa, arvoa ja kasvilajistoa sekä tarkistetaan kohteiden laajentamismahdollisuudet. Maanomistajalla on mahdollisuus saada tietoa omasta kohteestaan, sen hoitosuosituksista ja hoidon rahoituksesta. Perinnebiotooppien hoito perustuu vapaaehtoisuuteen ja niiden hoitoon on mahdollista saada rahallista tukea. Kartoituksen tiedot tallennetaan ympäristöhallinnon paikkatietojärjestelmään. Tällöin niistä saadaan apua esimerkiksi hoidon suunnitteluun tai ympäristösopimuksia haettaessa.
ELY-keskus on kiinnostunut uusista kohteista ja kohteista, joita halutaan ottaa hoitoon mukaan. Jos tiedossasi on mahdollinen kohde, ole yhteydessä!
Yhteystiedot
Koordinaattori Liina Salonen
Varsinais-Suomen ELY-keskus
puh. 0295 022174
Suunnittelija Hanna Hakamäki
Varsinais-Suomen ELY-keskus
puh. 0295 023 061
sähköposti: [email protected]
- Julkaisupäivä
- 9.7.2020