Navigointivalikko
Uutiset 2018

Ilmastokyvykkyys erityisenä painopisteenä ympäristöohjelmatyössä (Pirkanmaa)

Hyvä ympäristön tila on lähtökohta Pirkanmaan ympäristöohjelmatyölle. Yhteisesti koottu ohjelma muodostaa kokonaisuuden, jossa on koottu yhteen erilaisia ympäristön merkityksiä luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta lähi- ja kulttuuriympäristöihin sekä ilmastonmuutoksen hillinnästä kestävään bio-ja kiertotalouteen. Ohjelman toteutuksessa läpileikkaavaksi teemaksi on nostettu maakunnan ilmastokyvykkyys.

Pirkanmaan liitto ja ELY-keskus ovat laatineet ympäristöohjelman yhdessä sidosryhmien kanssa. Ympäristöohjelman tavoitteiden toimeenpano ja seuranta edellyttävät toimivaa yhteistyötä jatkossakin. Pirkanmaan ympäristöohjelma on katto maakunnan tason toimille, joita toteuttavat niin viranomaiset, yritykset, järjestöt kuin asukkaatkin.

Seminaarissa keskustelussa globaalit haasteet ja paikalliset arvot

Perinteisesti ohjelman toteutusta on seurattu vuosiseminaarissa. Tänä vuonna seminaari järjestettiin 8.10. Museokeskus Vapriikissa ja paikalla oli satakunta osallistujaa. Aamupäivän pääpuheenvuoroissa käsiteltiin ilmastokriisiä ja kestävää liikkumista. Lisäksi muita ohjelman teemakokonaisuuksia pohjustettiin alustuksilla ennen iltapäivän työpajoja.


Ympäristöohjelmaseminaaria seurattiin 8.10. Vapriikissa.

Keskustelussa ohjelmasta ja seurannasta nousi esiin ideoita, hankkeita, toimintaa, näkökulmia sekä kehittämisehdotuksia. Erityisesti luonto herätti keskustelijoissa huolta - laajassa ympäristöohjelmassa luonnonarvojen koettiin olevan vaarassa kadota ihmisen toimintaan keskittyvien tavoitteiden ja toimien alle. Ohjelmatyö onkin keino sovitella eri näkökulmia yhteen.

Työpajoista kertyi monipuolista tietoa ohjelmatyön tueksi

Seminaarin työpajaosuudessa nousi hyvin esiin, että tarvetta ohjelmatyön jalostamiselle löytyy aina. Palautteen perusteella varsinkin lähiviisauden sekä kiertoviisauden painotuksiin kiinnitetään vielä erityishuomiota.

Lähiviisas -työpajassa tunnistettiin tarpeina ohjelmatyölle mm. tiedon kokoaminen ja viestintä, luontoympäristöjen saavutettavuus, maaseudun ja elinkeinojen yhteensovittelu luontoarvojen kanssa, omatoiminen luonnonhoito, kulttuuriympäristöjen merkitys, eri ympäristöarvojen näkyväksi tekeminen sekä luonnon ymmärtäminen itseisarvona.

Tampereen kaupunkiseudulla tehdään jo viher-ja virkistysverkostoa, jossa kootaan yhtenäistä viherrakennetta kaupunkiseudulle. Ekologiaan pohjautuvan viherrakenteen ympärille kootaan erilaisia merkityksiä: työn alla on virkistys, mutta työtä voisi edelleen syventää mm. kulttuuriympäristöihin ja matkailuun ympäristöohjelman painopistettä toteuttaen.

Kiertoviisas -teeman painopisteeksi on suunniteltu ympäristöliiketoiminta. Työpajassa käytiin monipuolisesti läpi kiertotalouden elementtejä muun muassa materiaali- ja ravinnekiertojen sekä maaseudulla syntyvien biomassojen (kuten peltobiomassa, lanta) tehokkaamman hyödyntämisen näkökulmista. Mietittäessä kokonaisvaltaista toimintatapojen muutosta nousevat esiin myös yksittäisten kuluttajien valinnat ja osuus osana kiertoa. Esimerkiksi Hiedanrannassa tehdään uraauurtavaa työtä kuivakäymäläkonseptin ja virtsan ravinteiden hyödyntämisen eteen. Kiertotalous merkitsee uudenlaista ajattelutapaa eri tahojen ja eri tasoilla tehtävässä toiminnassa, joten ympäristöliiketoiminnan ohella kokeilujen nostaminen vahvemmin esiin voisi olla hyvä lisä ohjelmatyön kannalta.

Liikkumis- ja rakenneviisas -työpajassa käsiteltiin matkaketjuja ja niiden kehittämistä. Matkaketjuissa nähdään selkeästi yksilön toiminnan ja rakenteellisen muutoksen välinen yhteys. Liikkumistarvetta vähennetään esimerkiksi yhdyskuntarakennetta kehittämällä ja etätyön eri muotojen mahdollistamisella, kestävää liikkumista taas edistetään priorisoimalla pyöräilyä ja joukkoliikennettä liikennejärjestelmäsuunnittelussa. Pirkanmaalla vireillä on mm. raideliikenteen jatkokehittäminen, minkä lisäksi jo nykyiselle seudulliselle joukkoliikenteelle annettiin kiitosta.


Työpajatyöskentely tuotti monipuolisia näkökulmia ohjelmatyön jatkolle.

Tekeminen keskiöön, uudet sidosryhmät tervetulleita mukaan toimintaan

Ympäristöohjelmaa toteutetaan jatkossa painopisteiden ympärillä. Painopisteet ohjaavat erityisesti Pirkanmaan ELY-keskuksen omaa työtä vaikuttavammaksi kokonaisuudeksi. ELY-keskus arvostaa ja markkinoi myös muita hankkeita ja tekemistä eri kanavissaan sekä ottaa vastaan tietoa maakunnassa tehtävästä ympäristötyöstä.

Ympäristöohjelmatyöhön liittyvistä linjauksista päätetään seurantatyöryhmässä, johon myös uudet jäsenet ovat tervetulleita mukaan. Työryhmä kokoontuu teemakokouksiin ohjelman eri viisauksien ympärille. Tarvittaessa järjestetään myös muuta yhteistyötä. Ensimmäinen tavoite toiminnalle on koota tietopaketti ympäristön tilasta eri näkökulmista, jotta tekemisen vaikuttavuutta voidaan seurata aiempaa paremmin. Ohjelmatyöstä kiinnostuneet sidosryhmien edustajat voivat olla yhteydessä ELY-keskukseen.


Ympäristöohjelman painopistevalintoja pohdittiin työpajoissa - myös muutoksia ehdotukseen mietitään.


Lisätiedot:

Erityisasiantuntija Soili Ingelin
0295 036 333
soili.ingelin(at)ely-keskus.fi

Suunnittelija Valeria Kerkkä
0295 036 062
valeria.kerkka(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa