- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Sinileväkukinta voimistunut Suomenlahdella ja Saaristomerellä, myös järvillä sinilevää runsaasti
Sinilevien määrä on lisääntynyt huomattavasti etenkin Suomen lounaisilla ja eteläisillä merialueilla. Myös sisävesillä sinilevää on runsaasti. Mikäli ennustetut helteet ja tyyni sää toteutuvat, sinilevien muodostamien pintakukintojen määrä voi kasvaa huomattavasti etenkin Etelä- ja Lounais-Suomen merialueilla.
Merialueilla sinilevä on lisääntynyt huomattavasti
Kuluvalla viikolla sinilevien määrä on lisääntynyt Suomen lounaisilla ja eteläisillä merialueilla. Sinilevien muodostamia pintakukintoja on nyt esimerkiksi eteläisellä Saaristomerellä sekä etenkin Suomenlahdella Porvoon ja Kotkan välisellä merialueella. Yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa laaditun ajelehtimisennusteen mukaan avomeren leväesiintymät kulkeutuisivat lähipäivinä pääsääntöisesti lännen ja etelän suuntaan. Rannikoilla sinilevätilanne voi vaihdella huomattavasti muun muassa vallitsevien tuulten mukaan.
Sinilevien valtalajina Suomenlahden suulta ja Helsingin edustalta otetuissa näytteissä oli sinilevälaji Aphanizomenon sp., mutta näytteissä on havaittu myös Dolichospermum sp. -sinilevää, joka voi tuottaa hermomyrkkyjä. Myös maksamyrkyllistä Nodularia sp. –sinilevää oli näytteissä jonkin verran.
Mikäli ennustetut helteet ja tyyni sää toteutuvat, sinilevien pintakukintojen määrä etenkin Etelä- ja Lounais-Suomen merialueilla voi kasvaa huomattavasti. Meriveden pintalämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan Perämerellä 11–18, Selkämerellä 10–16, Saaristomerellä 16–18 ja Suomenlahdella 15–18 astetta.
Järvillä sinilevää runsaasti
Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla sinilevätilanne on pääosin edellisen viikon kaltainen. Ajankohtaan nähden sinileväkukintoja esiintyy edelleen normaalia enemmän. Hieman sinilevää esiintyi 38:lla, runsaasti 13:lla ja erittäin runsaasti kahdella havaintopaikalla.
Kansalaiset ovat ilmoittaneet havaintolähetin välityksellä 22 paikkaa, joissa on hieman sinilevää. Runsaasta sinilevästä on tullut 15 havaintoa, pääosa niistä on Etelä-, Keski- ja Itä-Suomen alueelta, mutta joitakin havaintoja on myös Pohjois-Suomesta. Erittäin runsaasta sinilevästä on kansalaisilta tullut kaksi ilmoitusta
Sisävesien pintalämpötila on Etelä- ja Keski-Suomessa 18–23 astetta. Kainuussa ja Lapissa pintalämpötilat ovat nousseet paikoin yli 20 asteen Käsivarren Lappia lukuun ottamatta. Pintalämpötilojen noustessa ja tuulen tyyntyessä sinilevien pintakukintojen riski voi kasvaa.
Kuinka tunnistaa sinilevä? Mihin voi ilmoittaa levähavainnoista? Lue lisää Suomen ympäristökeskuksen tiedotteesta (syke.fi)
- Julkaisupäivä
- 12.7.2018