- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Uutiset 2021
Alueellista tietoa
Ruoppauksen teettäjän on hyvä tuntea vastuunsa (Häme)
Talvikausi on rantojen ruoppauksissa vilkasta aikaa. Tänä syksynä ruoppausilmoituksia on tehty tavallistakin enemmän. Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen vesilain valvojat haluavat muistuttaa ruoppauksiin liittyvien vahinkojen riskistä. Ruoppaushankkeen tilaamisessa on oltava tarkkana, että kaivinkonekuski tietää varmasti ruopattavan alueen rajat ja tuntee suunnitelman. Silloin ruoppauksesta ei tule vahingossa laajempaa kuin viranomaisille ilmoitettu.
Toinen riski liittyy koneiden käyttöön rannassa. Valvojien työuran ajalle on sattunut useita tapauksia, jossa kaivinkone on uponnut talviruoppauksessa jään läpi järveen ja uponneesta koneesta on päässyt öljyä vesistöön. Jos urakoitsijalla ei ole vakuutusta, öljyvahingon siivoamisen kustannukset voivat jäädä ruoppauksen teettäjälle eli rantakiinteistön omistajalle.
– Toivomme, että jokainen ruoppauksen teettäjä varmistaisi ennen tilaamista, että urakoitsijalla on vastuuvakuutus, joka kattaa ympäristövahingot, vesilain valvojat neuvovat.
ELY-keskuksen lausunnossa voi olla ohjeita myös pohjavesien suojeluun tai luonnonsuojeluun liittyen.
– Kirjoitamme lausunnon aina sillä oletuksella, että työn teettäjä lukee sen ja huolehtii, että myös urakoitsija on tietoinen mahdollisista rajoituksista.
Joskus vahingot voivat olla mahdottomia korjata edes rahalla. Esimerkiksi silloin, jos ruoppaus ulotetaan vahingossa liian syvälle ja pohjaveden purkautuminen rannassa muuttuu. Tai silloin, jos ruopataan laajemmalta alueelta kuin on ollut tarkoitus ja alueen läheisyydessä onkin uhanalaisen lajin elinympäristö, joka tuhoutuu.
Lisätietoja:
Helka Sillfors
Ylitarkastaja, vesilain valvonta, Hämeen ELY-keskus
helka.sillfors(at)ely-keskus.fi
- Julkaisupäivä
- 17.12.2021