- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Uutiset 2022
Alueellista tietoa
Jätelain mukaisen uuden yhteistyöryhmän toiminta käynnistymässä eteläisessä Suomessa (Häme, Kaakkois-Suomi, Uusimaa, Varsinais-Suomi)
Viime vuonna uudistettu jätelaki edellyttää ELY-keskuksia perustamaan alueellisen yhteistyöryhmän tukemaan valtakunnallisen jätesuunnitelman toimeenpanoa ja seurantaa. Eteläisen ja läntisen Suomen, kaikkiaan 11 maakunnan kattavalle, alueelle on perustettu kaksi laajaa yhteistyöryhmää, joiden toiminta on käynnistymässä syksyn aikana.
Jätelain muutosten myötä luovuttiin alueellisista jätesuunnitelmista, ja jatkossa vuoteen 2027 ulottuva valtakunnallinen jätesuunnitelma (VALTSU) raamittaa tavoitteita ja toimenpiteitä jätteen synnyn ehkäisylle ja jätehuollolle myös alueellisesti. Jätelain 88 §:n mukaisesti alueelliset yhteistyöryhmät tukevat valtakunnallisen jätesuunnitelman valmistelua, toimeenpanoa ja toimeenpanon seurantaa. VALTSUun on kirjattu valtionhallintoa sitovia toimenpiteitä sekä toimenpide-ehdotuksia muille tahoille.
Seitsemän ELY-keskusta päätti jatkaa pitkäaikaista yhteistyötä jätelain mukaisten yhteistyöryhmien asettamisessa. Laajalle yhteistoiminta-alueelle nimitettiin kesän aikana kaksi yhteistyöryhmää; eteläiselle ja läntiselle alueelle molemmille omansa. Pirkanmaan ELY-keskus koordinoi molempien yhteistyöryhmien toimintaa tiiviissä yhteistyössä alueen ELY-keskuksista koostuvan asiantuntijaryhmän (ns. ELSEVA-ryhmä) kanssa.
– Yhteistyöalue kattaa kaikkiaan 11 maakuntaa, joissa asuu noin 3,8 miljoonaa ihmistä. Uskon itse vahvasti yhteistyön voimaan ja parhaimmillaan näistä ryhmistä saadaan tärkeitä tiedon vaihdon alustoja eri sidosryhmien ja alueiden välille, kertoo kesällä koordinaattorin tehtävässä aloittanut Irina Simola.
Ryhmissä kohtaavat ylätason tavoitteet ja toimeenpano
Hyvin toimiva jätehuolto ja materiaalien pitäminen kierrossa ovat keskeisessä roolissa myös kiertotalouden edistämisessä. Ilman tiivistä yhteyttä ja ymmärrystä kansallisten strategioiden, alati muuttuvan jätelainsäädännön sekä käytännön toimeenpanon välillä ei voida aikaansaada haluttua muutosta.
– Näen yhteistyöryhmät tärkeinä sidosryhmäfoorumeina, joissa on mahdollista yhdistää moninaisia verkostoja ja asiantuntijuutta sekä ylätason tavoitteita ja toimeenpanosta saatuja kokemuksia. Alkuvaiheessa on syytä käyttää aikaa yhteisten odotusten ja tietotarpeiden kartoittamiseen, jotta osallistuminen on ryhmän jäsenille hyödyllistä ja heidän aikansa arvoista, pohtii Irina Simola.
Yhteistyöryhmien muodostamiseksi sidosryhmille lähetettiin nimeämispyynnöt keväällä. Vastausten perusteella kiinnostus ryhmien toimintaan on kova. Tavoitteena on pitkäaikainen, VALTSUn toimeenpanokaudeksi ajateltu yhteistyöryhmä, jota voidaan tarvittaessa täydentää. Valtakunnallisesta jätesuunnitelmasta vastaa ympäristöministeriö.
Eteläisessä yhteistyöryhmässä edustettuna yli 60 tahoa
Eteläinen jätehuollon yhteistyöryhmä kattaa Hämeen, Kaakkois-Suomen, Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen ELY-keskusten alueet. Ryhmässä ovat edustettuina reilut 60 tahoa ja edustajia on alueiden kunnista, kuntien ympäristönsuojeluviranomaisesta, jätehuoltoviranomaisesta sekä kuntien omistamista jäteyhtiöistä. Kunnallisten toimijoiden lisäksi ryhmässä on edustajia yrityksistä, maakuntien liitoista, yhteisöistä ja oppilaitoksista sekä alueen ELY-keskuksista ja Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Eteläistä jätehuollon yhteistyöryhmää koottaessa on huomioitu muun muassa maantieteellinen edustuksellisuus, organisaatioiden koko, yritysten toimiala, valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteet sekä erilaiset asumisessa syntyvän jätteen jätehuollon järjestämismuodot.
– Laaja toiminta-alue tarkoittaa väistämättä, että osallistujatahoja on pitänyt rajata. Tavoitteenamme on kuitenkin toimia mahdollisimman avoimesti eri verkostoissa toimivien asiantuntijoiden tietotaitoa hyödyntäen, tiivistää Sinikka Koikkalainen Hämeen ELY-keskuksesta.
Eteläisen jätehuollon yhteistyöryhmän aloituskokous järjestetään lokakuun 31. päivä ja tilaisuudesta on toimitettu ennakkotieto yhteistyöryhmän jäsenille ja varajäsenille.
Lue lisää
Lisätietoja
Koordinaattori:
- Irina Simola, Pirkanmaan ELY-keskus, [email protected]
Eteläisen yhteistyöryhmän valmistelussa mukana olleet ELSEVA-asiantuntijaryhmän jäsenet:
- Sinikka Koikkalainen, Hämeen ELY-keskus, [email protected]
- Jukka Nevalainen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, [email protected]
- Annastiina Juvankoski, Uudenmaan ELY-keskus, [email protected]
- Saila Porthen, Varsinais-Suomen ELY-keskus, [email protected]
- Julkaisupäivä
- 9.9.2022