- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Uutiset 2022
Alueellista tietoa
Uudentyyppinen ilmastotarkastelu jakaa Pirkanmaan vyöhykkeisiin
Alue- ja kuntatason ilmastotyössä on tärkeä suunnitella erityyppisille alueille osuvat toimet. Myös tuoreen ilmastolain mukanaan tuoma velvoite kuntien ilmastosuunnitelmien laatimisesta haastaa tunnistamaan kunnittain vaikuttavia toimintatapoja. Paikkatietotarkastelu tarjoaa tähän mahdollisuuksia. Osoittamalla alueiden ominaispiirteitä voidaan tunnistaa ja suunnitella niille osuvia ilmastotoimia.
Pirkanmaan ELY-keskuksessa valmisteilla olevassa hankkeessa kehitetään sijaintiin kiinnittyvää lähestymistapaa ilmastotoimien tarkasteluun Pirkanmaalla.
Pirkanmaan hiilineutraalit vyöhykkeet -hankkeessa kartoitetaan ilmastotoimia erilaisissa aluerakenteissa
Ilmastonmuutoksen hillintä näyttäytyy usein julkisessa keskustelussa joko hyvin yksioikoisena asiana tai niin monimutkaisena, että kokonaisuudesta on hankala saada selkeää kuvaa. Hiilineutraalit vyöhykkeet -hanke pyrkii antamaan työkaluja tämän asetelman perkaamiseen.
- Hankkeessa Pirkanmaa jaetaan aluekokonaisuuksiin, toisin sanoen vyöhykkeisiin, joilla kullakin on omat vahvuutensa ja kehityskohteensa. Kaikki tulokset esitetään havainnollisesti kartalla, kertoo paikkatietoasiantuntija Karri Kuusela Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Hankkeen tuloksia voi hyödyntää ilmastotoimien suunnittelussa eri sektoreilla: ilmastotyön lisäksi mm. kaavoituksessa, liikennejärjestelmätyössä sekä aluekehittämistyössä tehdään laaja-alaista ja pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavaa suunnittelua.
Paikkatiedon avulla voidaan tuoda alueiden väliset erot ja erilaisten alueiden erilaiset vahvuudet selkeästi esiin. Hankkeessa on tehty vahvaa yhteistyötä erityisesti Tampereen kaupungin, Tampereen kaupunkiseudun sekä Pirkanmaan liiton kanssa.
- Paikkatiedon etuna on erittäin havainnollinen esitystapa. Kun nyt kootaan paikkatietoon erilaiset ilmastoaineistot, voidaan hankkeessa tehdyt analyysit monistaa missä tahansa Suomessa, Kuusela jatkaa.
Kaupunkiseudut erottuvat, mutta ilmastoratkaisuja on löydettävissä kaikkialle
Hankkeessa on havaittu, että Pirkanmaalla Tampereen kasvava kaupunkiseutu muodostaa myös ilmastotyössä oman kokonaisuutensa. Voimakkaasti kasvavalla ja monimuotoisella seudulla on käytössään myös vaikuttavaa keinovalikoimaa: esimerkiksi toiminnoiltaan sekoittuneen yhdyskuntarakenteen edistäminen ja kestävän liikkumisen edellytysten parantaminen.
Kauempana kaupunkiseudusta taas korostuvat hiilinielujen, turvemaiden sekä erilaisten elinkeinojen näkökulmat. Merkittävin päästölähde koko maakunnassa on energiantuotanto ja -kulutus. Teema yhdistää koko Pirkanmaata, mutta kaupungeissa ja maaseudulla energiatehokkuustoimet ja hiilineutraali energiantuotanto toteutuvat erilaisissa muodoissa.
Pirkanmaalle tunnistettiin seitsemän ilmastovyöhykettä. Vyöhykkeiden nimet kuvaavat niiden roolia ilmastonmuutoksen näkökulmasta.
- Sekoittuneiden toimintojen vyöhyke
- Joukkoliikenteen vyöhyke
- Yhdyskuntarakenteen valintakeskiö
- Rakentamisen suuntautumisen vyöhyke
- Nivelvyöhyke (Urbaani maaseutu)
- Ilmastokestävien maaseututoimintojen vyöhyke
- Hiilinielujen ja -varastojen vyöhyke
Hiilineutraalien vyöhykkeiden pohjalla on ollut yhdyskuntarakennevyöhykkeet (YKR) -jako sekä kaupunki-maaseutu-luokitus. Nämä SYKEn ylläpitämät luokitukset sisältävät pitkän aikasarjan seurantatietoa yhdyskuntarakenteen kehittymisestä. Lähtökohta tuo jo sinällään arvokasta tietoa näiden alueiden merkityksestä ilmastokysymyksinä, ja lisäteemojen tuominen mukaan tarkasteluun rikastuttaa vyöhykkeiden merkitystä.
Jatkossa
Paikkatieto on edelleen alihyödynnetty resurssi ilmastotyössä. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen osalta paikkatietotarkastelut ovat tunnetumpia esimerkiksi tulvariskikartoitusten muodossa. Kuitenkin olisi hyvä tunnistaa, että fyysiseen sijaintiin kytkeytyvällä lähtökohdalla voidaan tuottaa osuvaa tietoa myös hillinnän ja laajemmin muidenkin ympäristöhaasteiden, kuten luonnon monimuotoisuuden turvaamisen, kannalta.
Hankkeen ensimmäinen vaihe jatkuu 2022 loppuun. Tulokset julkaistaan avoimesti verkossa ja niistä tullaan pyytämään sidosryhmien kommentteja. Työtä pyritään jatkamaan myös ensimmäisen vaiheen päätyttyä. Seuraavassa vaiheessa vyöhykkeisiin on tavoitteena liittää mm. luonnon monimuotoisuus- sekä kulttuuriympäristönäkökulma sekä tuottaa kuntatason tarkasteluja yhdistäen aineistoa entistä vahvemmin myös päästölähteisiin.
Pirkanmaalle tunnistettiin yhdyskuntarakenteeseen pohjautuen 7 erilaista ilmastotoimien vyöhykettä. Kuvaa klikkaamalla voit tarkastella sitä isompana uudessa selainikkunassa. Kuva: Karri Kuusela
Lisätiedot
Pirkanmaan ELY-keskus
- Karri Kuusela
- Valeria Kerkkä
- Soili Ingelin
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]
- Julkaisupäivä
- 13.10.2022