- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Saimaalla yritetään nyt pelastaa kala, joka on jopa norppaa uhanalaisempi
Äärimmäisen uhanalaisen saimaannieriän emokalapyynti alkoi tällä viikolla Luonterilla ja Yövedellä, jotka kuuluvat Saimaan vesistöön. Noin kuukauden kestävä pyynti toteutetaan avorysillä. Nieriäemot vapautetaan sukutuotteiden eli mädin ja maidin lypsämisen jälkeen takaisin samaan paikkaan, josta ne on pyydettykin.
Emokalat pyydetään yhteistyössä Metsähallituksen Pro saimaannieriä -hankkeen, vesialueen omistajien, kaupallisen kalastajan ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Suurin osa sukutuotteista palautuu pienpoikasina jo ensi vuonna takaisin pyyntivesistöihin, ja osa sukutuotteista käytetään viljelyssä olevan emokalaston uusimiseen.
”Emokalastojen uusiminen luonnosta pyydettyjen yksilöiden sukusoluista on välttämätöntä, jotta lajin monimuotoisuutta voidaan säilyttää viljelyssä Luonnonvarakeskuksen Enonkosken ja Taivalkosken laitoksilla”, projektipäällikkö Raisa Nikula kertoo.
Saimaannieriä pelastetaan yhteistyöllä
Saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen, jopa saimaannorppaa uhanalaisempi. Maailman ainoa, luonnossa katkeamatta säilynyt saimaannieriäkanta elää tiettävästi Kuolimojärvessä. Sukupuuton partaalla sinnittelevä kanta on hieman voimistunut, ja Kuolimon lisäksi Saimaalta on saatu rohkaisevia merkkejä nieriän luonnonlisääntymisestä.
”Saimaannieriän seurantaryhmän asettama tavoite on aikaansaada elinvoimainen nieriäkanta 2030-luvun loppuun mennessä sen tärkeimmille elinalueille. Se edellyttää, että luontainen elinkierto toteutuu ilman ihmisen apua ja laji levittäytyy rauhoitusalueita laajemmalle,” seurantaryhmän puheenjohtaja Teemu Hentinen toteaa.
Nieriän suojelu- ja elvytystoimia on valmistellut vuonna 2018 perustettu laajapohjainen Saimaannieriän seurantaryhmä, jossa on mukana osakaskuntien, kalatalousalueiden, kuntien, viranomaisten, yhdistysten ja järjestöjen sekä tutkimuslaitosten edustajia.
Saimaannieriän suojelemiselle on laaja tuki Yöveden, Luonterin, Ruokoveden ja Kuolimon alueilla. Nieriä on kokonaan rauhoitettu Kuolimossa ja Saimaalla Puumalansalmen eteläpuolella muun muassa Luonterilla, Yövedellä ja Ruokovedellä.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Raisa Nikula, Metsähallitus Eräpalvelut, [email protected], 0206 39 4044
Kalastuksen erityisasiantuntija Eetu Karhunen, Metsähallitus Eräpalvelut, [email protected]
Johtava kalatalousasiantuntija Teemu Hentinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 0295 024 037, [email protected]
- Julkaisupäivä
- 6.10.2023