- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Teknologia tuo uudistuksia viljelijätukien valvontaan
EU:n maatalouspolitiikan rahoituskausi 2023–2027 tuo uusien tukiehtojen lisäksi muutoksia maatilojen valvontaan. Viljelyä ja kasvustojen kehittymistä seurataan satelliittikuvien avulla. Viljelijän ja maaseutuhallinnon väliseen yhteydenpitoon otetaan käyttöön uusi mobiilisovellus, Vipu-mobiili. Tukien haku muuttuu kokonaan sähköiseksi ja samalla viljelijöille joustavammaksi, sillä peltotukien hakemusta voi korjata koko kasvukauden ajan.
Satelliittiseuranta vähentää paikalla tehtävää valvontatyötä
Suurin muutos aiempaan on tukiehtojen ympärivuotinen satelliittipohjainen seuranta *), joka otetaan käyttöön jokaisessa EU:n jäsenmaassa. Alkuvaiheessa satelliittien tuottaman aineiston avulla seurataan maatalousmaan ehtojen täyttymistä ja maataloustoimintaa; pelloilla tehtyjä ja vielä tekemättömiä toimenpiteitä.
Satelliittiseuranta kohdistuu kaikkiin viljelijän tukihakemuksessaan ilmoittamiin peltolohkoihin läpi kasvukauden. Jos peltolohkolla on satelliittikuvan analyysin perusteella epäselvyyksiä, ne tulevat hallinnolle selvitettäväksi. ELY-keskusten tarkastajat arvioivat satelliittiseurannan tuottamien tuloksien laatua yksittäisiltä lohkoilta tilakäynneillä.
Satelliittiseuranta vähentää paikalla tehtäviä tilavalvontakäyntejä. ELY-keskuksen tarkastajat tekevät kuitenkin kasvukauden 2023 aikana vielä otantaan perustuvia valvontakäyntejä ja eläinperusteisten tukien valvontaa.
Peltotukien hakuaika päättyi kesäkuun puolessa välissä, mutta kuluvalla rahoituskaudella hakemusta on mahdollista muuttaa 2.10.2023 saakka. Kuva Tinnu Salonen / Pirkanmaan ELY-keskus
Vipu-mobiili helpottaa tiedonkulkua
Älypuhelin on tulevalla kasvukaudella viljelijän keskeinen työväline, sillä uudella rahoituskaudella selvityspyynnöt lähetetään viljelijälle älypuhelimeen ladattavassa mobiilisovelluksessa, Vipu-mobiilissa. Se mahdollistaa aktiivisen vuorovaikutuksen viljelijän ja maaseutuhallinnon välillä.
Mobiilisovelluksessa viljelijälle voidaan lähettää erilaisia tukihakuun liittyviä selvityspyyntöjä, muistutuksia määräaikaan mennessä tehtävistä toimenpiteistä tai huomautuksia, jos näyttää siltä, että tukiehto jää täyttymättä. Osaan selvityspyynnöistä viljelijä voi myös vastata Vipu-mobiilissa paikkasidonnaisen valokuvan avulla.
Viljelijä voi valtuuttaa Vipu-mobiilin käyttöön myös esimerkiksi yhtiökumppanin, puolison tai asiantuntijan.
Pirkanmaan ELY-keskuksen määräaikaiset peltovalvojat harjoittelevat valvontavälineiden käyttöä Mikko Veston johdolla. He aloittivat työnsä kesäkuun alussa. Kuva Tinnu Salonen / Pirkanmaan ELY-keskus
Peltovalvonnat alkavat kesäkuun puolessa välissä
Tilojen valvonta on edellytys maataloustukien maksamiselle. Kuluvana vuonna peltotukien valvontavelvoite kaksi prosenttia ja eläinpalkkioiden vähintään viisi prosenttia. Vuonna 2022 noin 3800 viljelijää haki maatalouden tukia Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Pirkanmaan maatiloja ja elintarvikesektorin eri toimijoita valvoo Pirkanmaan ELY-keskuksessa 14 henkilöä ympäri vuoden. Heidän lisäkseen peltovalvontojen parissa työskentelee tänä vuonna viisi määräaikaista tarkastajaa ja kaksi harjoittelijaa.
Peltovalvonnan lisäksi ELY-keskus hoitaa eläinpalkkioiden valvonnan, jonka yhteydessä suoritetaan myös eläinten merkinnän ja rekisteröinnin valvontaa. Eläinvalvonnat alkoivat jo maaliskuussa.
Tarkastajien tehtäviin kuuluvat myös muun muassa luomusitoumukset, ympäristösopimukset, elintarviketurvallisuus, kasvintarkastus ja alkutuotannon tuonti- ja vientivalvonnat.
ELY-keskus tekee työtä kuluttajien eteen, jotta he voivat nauttia turvallisesti säädösten mukaisesti tuotetuista elintarvikkeista.
Lisätietoja satelliittiseurannasta Ruokaviraston sivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/valvonta/satelliittiseuranta/
Lisätietoja Vipu-mobiilista: https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/vipu-mobiili/
*) Maataloustukien valvontaan liittyvässä satelliittiseurannassa käytetään jo olemassa olevia satelliitteja ja niiden tuottamia aineistoja. EU:n Copernicus-ohjelman Sentine-satelliitit kuvaavat maapalloa jatkuvasti, mutta niiden tuottama aineisto on tarkkuudeltaan sellaista, että yksittäistä ihmistä tai edes ajoneuvoa ei voida tunnistaa. Satelliittien tuottama aineisto on kaikille avointa ja ilmaista.
- Julkaisupäivä
- 15.6.2023