Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Virtaankosken padon purkamiselle myönteiset lausunnot (Häme)

Hämeen ELY-keskus ja Pohjois-Savon ELY-keskus ovat antaneet lausuntonsa Sysmän Virtaankosken padon purkamissuunnitelmasta. 

ELY-keskukset pitävät Sysmän Virtaankosken padon purkamissuunnitelmaa hyvänä. Padon purkaminen on suositeltava toimenpide joen ekologisen tilan parantamiseksi, ja aluehallintovirastolle jätetyssä lupahakemuksessa on esitetty riittävät taustaselvitykset. Padon tilalle rakennetaan luonnollista koskea jäljittelevä koski. Hämeen ELY-keskus vesilain valvontaviranomaisena ja Pohjois-Savon ELY-keskus kalatalousviranomaisena antoivat lausuntonsa lupahakemuksesta. 

Hämeen ELY-keskus on arvioinut lupahakemusta myös alueidenkäytön näkökulmasta ja tuo lausunnossaan esiin, että alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on vaalittava alueen kulttuuriympäristö- ja maisema-arvoja. Hakemukseen liitetyt luontoselvitykset on laadittu alueen kaavoitusta varten. Vaikka niissä on joitakin epätarkkuuksia, Hämeen ELY-keskus katsoo, että ne riittävät myös lupahakemuksen käsittelyyn. 

Vedenkorkeuden muutokset eivät ennalta arvioiden ole merkittäviä lähialueella eläville erityisesti suojeltaville lajeille. Muiden alueella esiintyvien tai mahdollisesti esiintyvien huomionarvoisten lajien elinympäristöihin kunnostuksen vaikutukset ovat ELY-keskuksen arvion mukaan merkityksettömiä tai myönteisiä. 

Kunnostushankkeesta aiheutuva rakennusaikainen veden samentuminen on hyvin vähäistä saavutettaviin etuihin nähden. 

Toiminnan kannalta tärkeät muutokset hyväksytään valvovan viranomaisen päätöksellä 

Kalatalousviranomainen tuo lausunnossaan esiin, ettei kosken kunnostussuunnitelmassa ole käsitelty kovin tarkasti kunnostettavien alueiden toimivuutta eri vedenkorkeuksilla koskessa ja Päijänteen Majutvedellä. Epäilykset toimivuudesta kohdistuvat erityisesti nykyisen padon alapuoliselle kosken osalle. On siis todennäköistä, että suunnitelmiin tulee vielä muutoksia hankkeen edetessä. Kalatalousviranomainen esittää, että kalatien toiminnan kannalta tärkeitä muutoksia voitaisiin hyväksyä valvovan viranomaisen, Hämeen ELY-keskuksen päätöksellä.  

Vesilain valvontaviranomainen kiinnittää huomion siihen, että hanke on esitetty toteutettavaksi vaiheittain rahoitustilanteesta riippuen. Tämän vuoksi lupaviranomaisen tulisi määrätä myös vedenkorkeuksien ja vedenlaadun tarkkailu tehtäväksi tarvittaessa vaiheittain. Tarkkailua tulee tehdä ennen kunkin vaiheen aloitusta, rakentamisen aikana, mahdollisten eri rakennusvaiheiden välillä ja riittävän pitkään koko hankkeen valmistuttua.  

Veden laadun tarkkailua tulee jatkaa kunkin vaiheen loppunäytteiden jälkeenkin, jos siihen on tulosten perusteella aihetta. Tarkkailut tulisi lopettaa vasta valvovan viranomaisen luvalla. Myös aloitus- ja valmistumisilmoitukset tulisi tehdä valvovalle viranomaiselle kustakin vaiheesta erikseen. 

Työvaiheiden aikana on tärkeä varautua myös sään ääri-ilmiöihin ja huomioida ne tarkemmissa työnaikaisissa suunnitelmissa sekä työmaan valvonnassa. 

ELY-keskuksissa lausuntojen valmisteluun on osallistunut vesilain valvojien lisäksi alueidenkäytön asiantuntija, kalatalousasiantuntija, luonnonsuojeluasiantuntija, pintavesiasiantuntija, vesien hoidon asiantuntija ja vesitalousasiantuntija. 

Hanke mahdollistaa taimenen ja vaellussiian luontaisen elinkierron Tainionvirrassa 

Tainionvirta on yksi kansallisen kalatiestrategian (2012) kärkihankkeista ja mukana Hämeen vesienhoidon toimenpideohjelmassa vuosille 2022–2027. Tainionvirran kalojen kulun turvaamista on esitetty myös Etelä- ja Keski-Päijänteen ja Hartolan kalatalousalueiden suunnitelmissa. ELY-keskukset pitävät hanketta suositeltavana toimenpiteenä joen ekologisen tilan parantamiseksi. Joki on ollut alun perin yksi merkittävimmistä järvitaimenen ja vaellussiian kutujoista Etelä-Suomessa. Kaksi voimalaitospatoa ja uittoperkaukset ovat muuttaneet joen tilaa niin, että se on luokiteltu vain tyydyttävään ekologiseen tilaan. 

Hanke on lupahakemuksen mukaan tarkoitus toteuttaa vuosina 2023–2026 ja vaiheistaa tarvittaessa. Luvan hakija on Sysmän Tainionvirta Oy. 

Patorakenteiden purkaminen mahdollistaa taimenen elinkierron vaelluksineen Päijänteen järvialtaalle. Todennäköisesti se mahdollistaa myös vaellussiian luontaisen elinkierron Tainionvirrassa. Koskialueet ovat lohikaloille tärkeitä lisääntymis- ja poikasvaiheen elinympäristöjä. 

Lupahakemuksen kuulutusaika päättyi perjantaina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ottaa jätetyt muistutukset ja lausunnot huomioon päätöstä tehdessään.

 

Lisätietoja

Helka Sillfors, ylitarkastaja, [email protected] 

Ilkka Vesikko, kalastusbiologi, [email protected]