- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Älykkäät ratkaisut tienhoidossa
Tulevaisuudessa urakoiden valvonta ja päätöksenteko perustuu enenevissä määrin etävalvontaan. Vaatimus työn tehostumisesta ohjaa säästämään aikaa ja yksinkertaiset työt jätetään ”tekoälyn” tehtäväksi. Päätöksen tueksi saatava tieto tulee automaattisesti, mutta päätös ja toimenpiteet hoidetaan kuitenkin edelleen itse.
Pirkanmaalla on kehitetty pitkään konenäön hyödyntämistä päällystevaurioiden havainnoinnissa. Ensimmäiset neuvottelut konenäön testaamisesta alueella aloitettiin vuonna 2018 ja ensimmäiset mittaukset toteutettiin vuonna 2019. Vuonna 2020 konenäköpohjainen vauriotulkinta lisättiin päällysteiden paikkausurakan vaatimuksiin.
Vuonna 2024 videokuvaan perustuva kuvantulkintapohjainen vauriokartoitus kilpailutettiin ja on nyt osa uuden valupaikkausurakan vaatimuksia. kilpailutuksessa järjestelmän toimittajaksi valikoitui Vaisala Oyj.
Järjestelmä perustuu tavallisilla laadukkailla matkapuhelimilla kuvattuun videokuvaan, joka siirtyy ajantasaisesti Vaisalan konenäön tulkittavaksi. Siitä edelleen materiaali siirtyy tulkittuna tilaajan käytössä olevaan käyttöjärjestelmässä tarkasteltavaksi. Videokuvasta mustataan kaikki ajoneuvot, ihmiset ja muut seikat, millä videosta pystyisi tunnistamaan ihmisiä tai ajoneuvoja.
Kuva: Konenäköä käytetään hyödyksi teiden kuntoa seuratessa. Pirkanmaan ELY-keskus
Urakoitsijat kuvaavat vilkkaimmat eli PK1-luokkaan kuuluvat tiet viikoittain, PK2-tiet joka toinen viikko ja PK3-luokkaan kuuluvat tiet neljän viikon välein. Jalankulku- ja pyöräilyväylät mitataan 1–2 kertaa vuodessa.
Vaisalan järjestelmä tulkitsee kuvista erilaisia päällystevaurioita ja käyttöjärjestelmän avulla niitä pystytään havainnollistamaan kartalla ja erilaisissa raporteissa. Lisäksi tilaaja saa yhteenvetoraportin, jolla pystytään seuraamaan reikien määrän kehitystä.
Järjestelmän hyödyntäminen päällysteiden kunnossapidossa Pirkanmaalla
Konenäkö ja videokuvan kautta tapahtuva ympäristön ilmiöiden tulkinta tekevät mobiilista mittauksesta kustannustehokasta, ja se korvaa etenkin aikaa vievää maastossa tapahtuvaa liikkumista. Lisäksi konenäköä hyödyntämällä saadaan lisäinformaatiota päällysteiden korjaustoimenpiteiden suunnitteluun.
Järjestelmän tuottama ajantasainen tieto on arvokasta myös muissa töissä. Aloitteiden ja palautteiden tarkastaminen voidaan usein tehdä ilman kohteella käymistä. Suunnittelukohteissa käyttöoikeus voidaan jakaa myös konsulteille ja heillä on mahdollista hyödyntää tuoretta videokuvaa suunnitelmien laatimisessa. Lupien myöntämisessä lupakäsittelijä voi tarkistaa kohteen järjestelmästä.
Järjestelmän toimivuus ja kehittämistarpeet
Kuvantulkinnan tarkkuutta kehitetään jatkuvasti, mutta jo nyt kuvantulkinnalla päästään osittain parempiin tuloksiin kuin silmämääräisesti havainnoituna. Tekoälyn etuna voidaan pitää etenkin toistettavuutta eli tulkinta tapahtuu lähes aina samalla tavalla, kun taas silmämääräisessä inventoinnissa erot etenkin eri henkilöiden välillä ja toistettavuudessa ovat suuret. Eniten ongelmia tekoälyllä on luokittelujen kanssa eli jakamisessa vakaviin ja normaaleihin reikiin. Lisäksi erikoistapaukset saattavat tuottaa virhetulkintoja. Kuvantulkinta on myös riippuvainen keli- ja sääolosuhteista sekä kuvaamiseen liittyvistä muista tekijöistä.
Lisätietoja
Janne Lintilä
toiminnanohjauspäällikkö
+358 295 036 263
[email protected]
- Julkaisupäivä
- 20.9.2024