- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Etelä-Karjalassa äkillinen rakennemuutos – valtiolta haetaan tukea (Kaakkois-Suomi)
Stora Enson Kaipolan tehdas. Kuva: Markus Tapaninen
Etelä-Karjalan elinvoima koki jälleen uuden kolauksen huhtikuun alussa, kun Imatran suurin työllistäjä Stora Enso ilmoitti muutosneuvotteluista. Huoli seudun elinvoimasta kasvoi entisestään. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kokoama alueellinen koordinaatioryhmä päätti yksimielisesti, että alueelle lähdetään hakemaan valtion tukea äkillisen rakennemuutoksen perusteella.
Imatran suurin työllistäjä Stora Enso ilmoitii huhtikuun 2024 alussa muutosneuvotteluista. Kokonaisuudessaan Imatran tehtailta vähenee noin sata tehtävää. Tehtaan työpaikkojen väheneminen vaikuttaa edelleen muun muassa alihankintaverkostoon.
Tehtaan irtisanomiset ja työpaikkojen väheneminen on jälleen uusi isku Imatralle ja koko Etelä-Karjalalle. Matkailualan hiipuminen itärajan sulkeuduttua on jo vienyt paljon työpaikkoja ja heikentää edelleen esimerkiksi kaupan alan yritysten tilannetta. Työpaikkojen väheneminen vaikuttaa merkittävästi myös esimerkiksi logistiikan ja palvelualojen työllisyyteen.
Elinvoiman heikentyminen on jo parin vuoden ajan lisännyt työttömyyttä Etelä-Karjalan alueella ja kasvattanut muutosneuvottelujen, konkurssien ja yritystoiminnan lopettamisten määrää. Venäjän hyökkäyssodan vuoksi sijainti rajamaakuntana voi näyttäytyä mainehaittana esimerkiksi yritysten sijoittumiseen ja investointeihin liittyvissä kysymyksissä.
Valtiolta tukea äkilliseen rakennemuutokseen
Etelä-Karjalassa reagoitiin nopeasti tähän edelleen heikentyneeseen tilanteeseen. Heti loppukeväästä 2024 alueen toimijoiden koordinaatioryhmä alkoi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen johdolla valmistella esitystä äkilliseen rakennemuutokseen liittyvistä toimenpide-ehdotuksista. Stora Enson tehtaan irtisanomiset yhdistettynä alueen elinvoiman ja monen toimialan jo pitkään jatkuneeseen ja edelleen jatkuvaan ja merkittävään heikentymiseen antoivat perusteen hakea valtiolta tukea äkilliseen rakennemuutokseen (ÄRM).
Koordinaatioryhmässä luotiin yhteinen näkemys ÄRM-hakemuksessa ehdotetuista toimenpiteistä. Yhteinen toimenpide-ehdotus toimitettiin työ- ja elinkeinoministeriölle 10.6.2024. Hakemus on parhaillaan käsittelyssä ministeriössä.
Toimenpiteet tukemaan liiketoimintamahdollisuuksia ja lisäämään työpaikkoja
Imatran seutukuntaan ja laajemmin koko Etelä-Karjalaan kohdistuvat suorat ja välilliset äkillisen rakennemuutoksen vaikutukset vaativat kokonaisvaltaisia toimenpiteitä tukemaan uudelleentyöllistämistä, luomaan uusia työpaikkoja ja uudistamaan osaamista sekä tukemaan yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja kasvua.
Toimenpide-ehdotukset pureutuvat erityisesti Imatran seudun tilanteeseen, mutta huomioivat myös koko maakunnan tilanteen – ovathan suorat ja erityisesti välilliset vaikutukset koko maakunnan laajuiset.
Lisätietoja
- Ylijohtaja Satu Mäkelä, p. 0295 029 147
- Yksikön päällikkö Mikko Hannula, p. 0295 029 247
Taustaa: Alueellinen koordinaatioryhmä oli jo valmiina ja käytettävissä
Vuonna 2023 Kaakkois-Suomen ELY-keskus kutsui alueen toimijoita mukaan koordinaatioryhmään käsittelemään Imatran seutukunnan heikentynyttä elinkeinoelämän tilannetta. Koordinaatioryhmässä ovat mukana Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Etelä-Karjalan liitto, Kaakkois-Suomen TE-toimisto, Imatran ja Lappeenrannan kaupungit, Etelä-Karjalan kauppakamari, Etelä-Karjalan yrittäjät sekä Imatran seudun kehitysyhtiö KEHY. Äkillisen rakennemuutoksen hakemusta varten ryhmää täydennettiin vuonna 2024 Hämeen ELY-keskuksen (rakennerahasto-ELY), Stora Enson ja Ruokolahden kunnan edustajilla.
Jo syksyllä 2023 koordinaatioryhmä oli valmistellut tukihakemuksen paikallisen äkillisen rakennemuutoksen (PÄRM) perusteella. Tuolloin ELY-keskus haki ja Etelä-Karjalan liitolle myönnettiin 100 000 euroa PÄRM-toimenpiteisiin loppuvuonna 2023. Rahaa on käytetty Imatran Seudun Kehitysyhtiön hankkeeseen, jonka tarkoituksena on palauttaa ja lisätä alueen elinvoimaa ja yritystoimintaa. Keinoja ovat elinvoima-hubin toiminnan edistäminen, yritysten aktivoiminen sekä invest-in-toiminnan kehittäminen.
ÄRM tulee sanoista äkillinen rakennemuutos. Ennakoimaton ÄRM-tilanne aiheuttaa kriisin alueen elinkeinoelämälle, työllisyydelle ja työmarkkinoille.
PÄRM tulee sanoista paikallinen äkillinen rakennemuutos.
- Julkaisupäivä
- 27.8.2024