Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Hämeen ELY toteuttaa lähtömaakoulutusta sote-alan osaajien rekrytoimiseksi Suomeen 
 

Hämeen ELY-keskus on mukana järjestämässä SOTE-lähtömaakoulutusta EU- ja ETA-maista Suomeen. Koulutuksella vastataan hoitajapulaan ja edistetään työperäistä maahanmuuttoa 

Sote-alan rekrytoivalla koulutuksella haetaan EU- ja Euroopan talousalue (ETA) -maista ohjatusti hoiva-avustajia, lähihoitajia, sairaanhoitajia ja röntgenhoitajia työnantajien tarpeisiin. Koulutettavat ovat lähtömaissaan laillistettuja terveydenhoidon ammattilaisia.

SOTE-lähtömaakoulutus sisältää tutustumista ja perehdytystä tulevaan työpaikkaan, työelämään, yhteiskuntaan ja kulttuuriin Suomessa sekä suomen kielen opetusta. Työantaja asettaa tehtäväkohtaisen kielitaitoatason, ja sen saavuttaminen edellyttää riittävän pitkää lähtömaakoulutusta ennen rekrytoitavien saapumista suomeen. 

Koulutuksella varmistetaan, että Suomeen muuttavalla osaajalla on riittävä kielitaitotaso ja valmiudet työn aloittamiseksi Suomessa, sekä tuetaan työntekijää ja hänen mahdollista perhettään Suomeen muutossa ja asettautumisessa. Tukemalla asettautumista vahvistetaan motivaatioita, pitovoimaa ja alueen vetovoimaisuutta. 

TE-toimistossa EURES-asiantuntijat tukevat verkostojensa avulla työnantajia työntekijöiden löytymiseksi tarjoamalla markkinointitoimia rekrytoinnin tueksi. EURES avustaa myös tarvittaessa puolisoiden työnhaussa.

Lähtömaakoulutusta toteutetaan yhteistyössä 

Kanta-Hämeen hyvinvointialue ja Päijät-Hämeen hyvinvointialue lähtivät mukaan Rekrytoiva lähtömaakoulutus sotealalle -palveluhankintaan syksyllä 2023. Rekrytoivan lähtömaakoulutuksen kautta Kanta-Hämeen hyvinvointialue on saanut rekrytoitua useita osaajia hoiva- ja hoitotyöhön EU- ja ETA-maista. Ensimmäiset työntekijät saapuvat Suomeen ja Kanta-Hämeeseen syyskuussa elokuussa 2024.

– Yhteistyö palveluntuottajan, ELY-keskuksen ja TE-palveluiden kanssa on ollut tiivistä ja sujuvaa kertoo HR-rekrytointipäällikkö Heta Periviita Oma Hämeestä.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialan ylihoitajat suunnittelivat hoitotyöntekijöiden rekrytoitavien määrän, ja he osallistuivat rekrytointihaastatteluihin.  Rekrytoitavien hoitotyöntekijöiden lähtömaakoulutus antaa perusvalmiuksia sijoittua hoitotyöhön eri yksiköihin. Ylihoitajat varmistavat sen, että kyseiset hoitotyöhön tulevat henkilöt tulevat saamaan hyvän perehdytyksen.

– Valmennusta monikulttuurisen työyhteisön näkökulmasta on järjestetty sekä yksiköiden esihenkilöille että yksiköiden muulle henkilöstölle, summaa koulutuksen toteuttamisesta hallintoylihoitaja Senja Kuiri

Koordinointityöllä on tärkeä merkitys kv-rekrytointityössä, sillä se herättää luottamusta myös rekrytointiprosessissa olevia kv-taustaisia alan osaajia kohtaan.

– Kilpailemme myös työnantajakuvan näkökulmasta parhaista osaajista ja siitä, millainen mielikuva heille meistä työnantajana syntyy. ELY-keskuksen mukana oleminen rekrytointiprosessissa antoi meille paitsi mahdollisuuden hankerahoitukseen, myös oivallisia käytännön oppeja kv-rekrytoinnin toteuttamiseen liittyen.” kertoo henkilöstön kehittämispäällikkö Satu Frisk.  

Lähtömaakoulutus on Work in Finland -toiminnon kehittämistä ja osa Talent Boost -palvelukokonaisuutta. Palvelukokonaisuus tarjoaa eettisesti kestävän ja yhtenäisen palvelupolun osaajan rekrytointiin ulkomailta. ELY-keskus ja työnantajat rahoittavat palvelun yhdessä. 

Lisätietoja:

Tuula Kinnunen, koulutusasiantuntija, Hämeen ELY-keskus
[email protected], +358 295 025 163