Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Kylätie tuo turvallisuutta

Kylätieratkaisulla lisätään turvallisuutta jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Kylätiellä heille on varattu leveämmät pientareet ja ajorata on kapeampi. Tutkimukset ovat osoittaneet kylätieratkaisujen hidastavan ajoneuvojen nopeuksia. Juuri valmistunut Kyläteiden toteuttamismahdollisuudet Pirkanmaan ELY-keskuksen toimialueella -selvitys kartoittaa kyläteiden soveltuvuutta eri tieosuuksille.

Pirkanmaalla halutaan tehdä kävelystä ja pyöräilystä houkuttelevampaa, ja siksi näille liikkumismuodoille kehitetään sopivia ympäristöjä. Kävely- ja pyöräilyväyliä suunnitellaan erilaisiin tarpeisiin ja olosuhteisiin, jotta lähialueilla liikkuminen olisi nykyistä kestävämpää, monipuolisempaa ja turvallisempaa. Kylätieratkaisun avulla kävely ja pyöräily voidaan nostaa autoilun rinnalle tasavertaisena kulkumuotona vähäliikenteisillä teillä kylien kohdalla.

Kuva 1. Kylätien alussa on myös tapana ilmoittaa infotaululla kylätieosuuden ajotapa ja väistämisvelvollisuudet. Eeva Osa

Kulje kylätiellä oikein

Kylätie on väylämuotona verrattain uusi Suomessa. Kylätiellä on tyypillistä maantietä kapeampi ajorata ja leveämmät pientareet. Autot eivät mahdu kohtaamaan ajoradalla, vaan ne väistävät kohdatessaan pientareille. Pyöräilijät ajavat pientareilla oikeanpuoleista kaistaa ja jalankulkijat voivat kulkea piennarta pitkin molempiin suuntiin. Ajoneuvot väistävät kävelijöitä ja pyöräilijöitä kohtaamistilanteissa.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden paikan osoittaminen nykyistä selkeämmin parantaa usein turvallisuuden tunnetta. Tutkimukset eri maista ovat osoittaneet onnettomuuksien vähenemistä kylätien toteuttamisen myötä, mihin ensisijainen syy voi olla nopeustason laskeminen, sillä kapea ajorata tukee alennetun nopeusrajoituksen noudattamista.

Kylätiekohteet Pirkanmaalla

Pirkanmaalla tulee olemaan tämän vuoden lopulla neljä kylätietä, kun Pälkäneelle Keskitielle ja Hämeenkyröön Joenkulmaan valmistuu kylätiet jo valmistuneiden Lempäälän Lastustentien ja Mänttä-Vilppulan Uittosalmentien lisäksi. Kylätiekohteiden rakentaminen perustuu juuri valmistuneeseen selvitykseen, joka pohjautuu pääosin vuonna 2018 valmistuneeseen jalankulun ja pyöräilyn tarveselvitykseen, jossa on tunnistettu merkittävimpiä tarpeita kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamiselle Pirkanmaan ELY-keskuksen maanteillä. Tulevaisuudessa kylätie-selvityksessä laaditut kohdekortit toimivat pohjana yksityiskohtaisemman suunnitelman laatimiselle.

Kuva 2. Kylätiellä on tyypillistä maantietä kapeampi ajorata ja leveämmät pientareet. Eeva Osa

Kylätie toimii ketteränä ratkaisuna kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamisessa

Erillisen jalankulun- ja pyöräilynväylän liittäminen nykyisiin liikennejärjestelyihin ja maankäyttöön on usein haastavaa. Esimerkiksi väylän leventäminen, suojatiejärjestelyt, linja-autopysäkit sekä suunnittelu, rakentaminen ja kunnossapito aiheuttavat paljon kustannuksia sekä vuosia kestävän prosessin. Kylätie voi olla pysyvä tai sitä voidaan käyttää väliaikaisena ratkaisuna lisäämään liikenneturvallisuutta ja parantamaan kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita.

Kylätie soveltuu nimensä mukaisesti etenkin kylämäiseen ympäristöön taajaman ulkopuolella, jossa liikennemäärät ja nopeustaso ovat melko matalat ja liikenne on pääosin paikallista. Kylätie on kustannuksiltaan ja toimenpiteiltään erillistä jalankulun ja pyöräilyn väylää selvästi edullisempi ja helpompi toteuttaa.

Lisätietoja

Harri Vitikka
yksikön päällikkö

[email protected]
p. 0295 036 316

Arto Luoma
tienpidon asiantuntija


[email protected]
p. 0295 036 167