- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Ruokaketjun yritysten vesivastuullisella toiminnalla voidaan parantaa vesien tilaa
Suomen ympäristökeskuksessa kehitetty toimintamalli ruokaketjun vesivastuullisuuden edistämiseksi tukee samanaikaisesti ruokaketjun yritysten vesiriskien hallintaa, kestävien viljelymenetelmien käyttöönottoa alkutuotannossa ja vesienhoidon toimeenpanoa. Toimintamalli rakentuu yritysten, sopimustuottajien ja ELY-keskusten yhteistyölle. Sen lähtökohtia ovat tarve parantaa vesien tilaa kohdennetusti ja yrityksen sitoutuminen vesivastuulliseen toimintaan.
Vesivastuullisuus tarkoittaa ympäristön kannalta kestävää, sosiaalisesti ja kulttuurisesti oikeudenmukaista ja taloudellisesti kannattavaa veden käyttöä. Yritysten vastuullisuustyö on muodostumassa yhä merkittävämmäksi tavaksi vaikuttaa ympäristön tilaan ja päästöjen vähentämiseen. Yritysten vesivastuullisuus onkin tunnistettu mahdolliseksi keinoksi parantaa Suomen vesien tilaa
Suomen ympäristökeskuksen toteuttamassa Yritysten vesivastuullisuuden edistäminen ELY-keskusten vesienhoitotyössä (YRVELY) -hankkeessa kehitettiin vesivastuullisuuden ja yrityksille suunnatun kansallisen vesivastuusitoumuksen pohjalta toimintamalli, joka tukee samanaikaisesti sekä ruokaketjun yritysten vesiriskien hallintaa että vesienhoidon toimeenpanoa. Hankkeessa keskityttiin erityisesti maataloudesta peräisin olevan vesistöjä rehevöittävän ravinnekuormituksen kustannustehokkaaseen hallintaan.
Vesiensuojelutoimenpiteet ovat yritysten, sopimustuottajien ja ELY-keskusten yhteistyötä
Ruokaketjun toimintamalli hyödyntää erityisesti yritysten sopimustuotantojärjestelmää arvoketjun vesivastuullisuuden ja alkutuotannon vesiensuojelukäytäntöjen kehittämiskeinona. Sopimustuotantojärjestelmä on väylä jalkauttaa erilaisia käytäntöjä ja toimintamalleja suurelle joukolle alkutuottajia. On tärkeää tunnistaa vesistövaikutuksiltaan keskeiset toimipaikat ja sopimustuotantotilat, jotta maatalouden vesiensuojelutoimenpiteet voidaan kohdentaa tehokkaasti.
Kohdealueiden tunnistamisen lisäksi ELY-keskukset tukevat yrityksiä toimintamallin toteuttamisessa tarjoamalla mm. vedenlaatuaineistoja, neuvontaa ja rahoitusmahdollisuuksia. Yritysten tehtävänä on varsinaisen vesiensuojelutyön jalkauttaminen ja toimeenpano sopimustuotantojärjestelmän kautta.
Vaikka toimintamalli on kehitetty ruoantuotannon arvoketjuille, on se periaatteiltaan sovellettavissa myös muille toimialoille. Toimintamallin toimeenpano edellyttää yritysten sitoutumista yksittäisinä yrityksinä tai toimialakohtaisen Green Dealin kautta sekä ELY-keskusten että kolmannen sektorin asiantuntijatukea.
Toimintamallin toimeenpano on vielä avoin ja sitä varten tarvitaan jatkoselvityksiä tulevina vuosina. Tavoitteena on seuraavaksi edetä pilotoimaan mallia käytännössä.
Malli kehitettiin yhteistyössä ELY-keskusten, hankkeen kumppaniyritysten ja kolmannen sektorin yhteistyötahojen kanssa. Työn tilasi Pirkanmaan ELY-keskus ja se toteutettiin ympäristöministeriön rahoituksella. Toimintamalli on julkaistu suomen- ja ruotsinkielisenä Syken raporttina.
Lue lisää:
- Julkaisupäivä
- 12.3.2024