Alueellista tietoa

Uutiset 2022

 

Asiakastarina: Biolan tähtää hiilineutraaliksi biokaasun avulla

Biolan Oy on euralainen perheyritys, jonka toiminnan ytimessä on kiertotalous. Yritys on jo pitkään panostanut myös uusiutuvaan energiaan. Nyt Biolan on investoinut ELY-keskuksen tuella biokaasuasemaan, jonka myötä tuotannon hiilidioksidipäästöt vähenevät yli 70 prosenttia.

Tuotantojohtaja Marko Lähde ja toimitusjohtaja Jussi Kariniemi kaasuaseman edessä.
Tuotantojohtaja Marko Lähde ja toimitusjohtaja Jussi Kariniemi vihkivät kaasuaseman käyttöön 12.3.2025.

Viime vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan viettäneen Biolanin koko toiminta-ajatus perustuu kiertotaloudelle. Biolanin perustanut Hannes Kariniemi keksi vuonna 1974 hyödyntää kanaloidensa tuottaman lannan puutarhalannoitteina.

Nykyisin Biolan on tunnettu muun muassa kanankakkarakeistaan, kompostoreistaan, kuivakäymälöistään ja turpeettomasta mullastaan.

Biolan on myös jo pitkään pienentänyt omaa ympäristöjalanjälkeään investoimalla uusiutuvaan energiaan.

Askel kohti hiilineutraalia tuotantoa

Biolanin tuotantolaitosalueelle on vastikään valmistunut biokaasun purkuasema, jonka avulla uusiutuva ja vastuullisesti tuotettu biokaasu on voitu ottaa käyttöön lannoitetuotannossa sekä Biolanin kompostoreita ja kuivakäymälöitä valmistavan Favorit Tuotteen tuotannossa.

Purkuasemalta kontteihin varastoitu biokaasu johdetaan putkia pitkin käyttökohteisiin eri puolilla tuotantoaluetta. Biokaasua käytetään esimerkiksi lannan kuivaamiseen ja hygienisoimiseen ennen rakeistusta. Tähän käytettävä energia on nyt täysin uusiutuvaa.

ELY-keskus myönsi hankkeelle yrityksen kehittämisavustusta EAKR-rahaston Hiilineutraali Suomi -toimintalinjasta. Yksi rahaston erityistavoitteista on energiatehokkuuden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen.

Toimitusjohtaja Jussi Kariniemi.

– Tavoitteena on, että olemme oman toimintamme suorien kasvihuonekaasupäästöjen osalta lähitulevaisuudessa hiilineutraaleja, toimitusjohtaja Jussi Kariniemi korostaa.

Biokaasuaseman myötä Biolan Group Suomi voikin vähentää toimintansa kasvihuonekaasupäästöjä jopa 73 prosenttia verrattuna keskimääräisiin päästöihin vuosina 2020–2024. Investointi lisää myös tuotannon huoltovarmuutta.

– Investoinnin merkittävin syy oli vastuullisuus, mutta myös energian saatavuuden varmistaminen vaikutti. Biokaasu on kotimaista ja useimmiten myös lähituotettua, Kariniemi huomauttaa.

– Biokaasu on teollisuudelle varsin oiva polttoaine, jonka saatavuuteen ja hintaan globaalit ilmiöt eivät juurikaan vaikuta, Kariniemi lisää.

Biokaasun käyttö laajenee tulevaisuudessa

Kaasuaseman kokoluokka edellytti tavallista laajempaa lupaprosessia Tukesin kanssa, mikä hidasti hankkeen etenemistä jonkin verran. Suurempi asema mahdollistaa kuitenkin tulevatkin käyttöönotot, joita on suunnitelmissa jo useita.

– Tulevaisuudessa otamme biokaasun käyttöön esimerkiksi biokuitulaitoksen ja tuotantotilojen lämmityksessä, Kariniemi paljastaa.

Tuotantojohtaja Marko Lähde kaasuaseman konttien edessä.
Kuvateksti: Yhteen konttiin mahtuu noin 1700 kg biometaania. Kaasuasemalla on kolme kaasukonttia: yksi on kerrallaan käytössä, yksi täysinäinen odottaa vuoroaan, ja yksi tyhjä täyttämistä.  

Favorit Tuotteen tuotanto on nyt täysin päästötöntä

Biolanin sisaryhtiö Favorit Tuote Oy sijaitsee Biolanin naapurissa, Lauttakyläntien toisella puolella. Pihassa pyörii oma tuulimylly ja seiniä peittävät aurinkopaneelit.

– Biokaasun käyttöönoton myötä Favorit Tuotteen tuotannon hiilidioksidipäästöt ovat pyöreä nolla. Biokaasulla käy nyt yksi muovin rotaatiovalukoneista, joka aiemmin on käyttänyt energianlähteenään propaania, toimitusjohtaja Kaj Paavola kertoo.

Favorit Tuote valmistaa Biolan-brändillä myytävät ympäristötuotteet, kuten kompostorit ja kompostikäymälät. Myös se on hyödyntänyt toimintansa kehittämisessä ELY-keskuksen palveluita.

– Parhaillaan kehitämme muovinvalmistuksen teknologiaa parantaaksemme tuottavuutta ja pienentääksemme ympäristövaikutuksia, Paavola sanoo.

Hanke on saanut yrityksen kehittämisavustusta EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Tuki on tarkoitettu alueille, joilla vähennetään turpeen käyttöä ja edistetään vihreää siirtymää.

Kokemukset jaetaan laajempaan käyttöön

Jussi Kariniemen mukaan Satakunnassa olisi mahdollista hyödyntää nykyistä enemmän vastuullisesti tuotettua biokaasua teollisuuden energialähteenä. Biokaasun käyttöönottoon liittyy tällä hetkellä kuitenkin suhteellisen raskas alkuinvestointi.

Biolanin hankkeen kokonaiskustannukset olivat 300 000 euron luokkaa, mihin sisältyi kaasuputkisto, kaasuasema, irtaimisto ja siirtokontit.

Biolanin hankkeen yhtenä tavoitteena olikin löytää teollisuudelle kevyt investointimalli biokaasun toimivasta käytöstä.

– Kokemuksiamme kaasuaseman käyttöönotosta voidaankin käyttää hyväksi Satakunnan muiden yritysten harkitessa siirtymistä biokaasun käyttöön.

Biolanin pääkontteri.

Kuvateksti: Biolanin pääkonttori on tuotantoalueen kruununjalokivi.  Rakennuksessa on käytetty monia ekologisia ja kokeilevia ratkaisuja sekä runsaasti luonnonmateriaaleja.

Päivitetty: 07.04.2025