null Maahanmuuttaneiden rekrytoinnin ytimessä (Uusimaa)

Maahanmuuttaneiden rekrytoinnin ytimessä (Uusimaa)

Kesäkuisessa tapahtumassa kuultiin herätteleviä puheenvuoroja aiheesta, jonka merkitystä tulevaisuuden työmarkkinoilla ei voi liikaa korostaa.

Uudenmaan ELY-keskuksen valtakunnalliset koordinaatiohankkeet Tulevaisuuden työmarkkinat ja Kumppanina kotoutumisessa järjestivät 5.6.2024 Helsingissä tapahtuman ”Haluaisin rekrytoida maahanmuuttaneen, mutta…” Työelämän haasteita ja ratkaisuja. Tapahtumaan osallistui yhteensä yli 400 henkilöä paikan päällä ja striimin kautta.

Kuva paneelikeskustelusta.

Panelistit Jiuliano Prisada (yrittäjä), Elina Hannikainen-Himanen (LUT-yliopisto), Lauri Törrö (EcoUp Oyj) sekä Liisa Hanén (Mikro- ja yksinyrittäjät ry) keskustelivat maahanmuuttaneiden rekrytointiin liittyvistä ”mutta, kun…” -syistä.

 

Tapahtumassa pureuduttiin erilaisiin ajatusmalleihin ja asenteisiin, jotka usein ovat esteenä maahanmuuttaneiden rekrytoinnille. Avoin dialogi oli aamupäivän keskiössä: haasteista täytyy puhua rehellisesti, jotta niihin löydetään ratkaisuja. Maahanmuuttaneiden työllistäminen on välttämätöntä työmarkkinoiden kannalta, jonka vuoksi heidän rekrytoimisensa edistäminen sekä toiminnan että asenteiden osalta on ensisijaisen tärkeää.

– Tutkimusten mukaan rekrytointisyrjintä on todellinen ongelma suomalaisilla työmarkkinoilla. Ei ole kenenkään etu, että ihmisiä jätetään työelämän ulkopuolelle esimerkiksi etnisen taustan perusteella, toteaa Kumppanina kotoutumisessa -koordinaatiohankkeen projektipäällikkö Ilona Korhonen.


Myyttien murtamista ja tosielämän esimerkkejä

Tapahtuman juontaja Ali Jahangiri – itsekin yrittäjä – johdatteli yleisön aiheeseen maahanmuuttaneiden rekrytointiin liittyviä ennakkoluuloja ja sudenkuoppia valottamalla. Jahangirin mukaan inklusiivisempaa työelämää rakennetaan muun muassa välttämällä tarpeettomia ennakko-oletuksia ja tarkastelemalla yritysten johtamiskulttuuria. Helsingin kaupungin erikoistutkija Pasi Saukkosen puolestaan kumosi esityksessään maahanmuuton myyttejä ja pohdiskeli maahanmuuton tämänhetkistä tilannekuvaa. Baronan kansainvälisestä työvoimasta vastaava johtaja Elina Koskela kertoi käytännön esimerkkejä ja kokemuksia kansainvälisestä rekrytoinnista.

Kuvassa ovat Juontaja Ali Jahangiri ja erikoistutkija Pasi Saukkonen.

Juontaja Ali Jahangiri (vas.) ja erikoistutkija Pasi Saukkonen keskustelivat yhteiskunnan ilmapiirin muutoksesta.


StartUp Refugeesin toimitusjohtaja Aicha Manain luotsaamassa paneelikeskustelussa yhteiseen käsittelyyn nousivat muun muassa suomen kielen taidon merkitys, työyhteisöjen vastaanottavuus ja rekrytointiprosessien byrokratia. Kannustavat esimerkit ja kokemukset rekrytoinnista jättivät tunnelman toiveikkaaksi, vaikka moni ratkaisu vaatii laajempaa yhteiskunnallista ja asenteiden muutosta. Paneelikeskustelun moderoi Aicha Manai (Startup Refugees).

Osallistujilta erityistä kiitosta keräsivät valovoimaiset esiintyjät sekä tapahtumassa kuultu suora puhe. Palautteen perusteella vastaavaa keskustelua tarvitaan pikaisesti lisää – ja yhä enemmän työnantajia kuulolle!

Tilaisuudesta ei ole nähtävillä tallennetta.

Seuraa hankkeiden tulevia tapahtumia verkkosivujen kautta:


Teksti: Emma Lehtomäki
Kuvakaappakset striimistä: Centre de Ville Oy