null Pohjois-Savon ELY-keskuksen ryhmä vieraili tuuli- ja aurinkovoima-alueilla 4.10. 

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ryhmä vieraili tuuli- ja aurinkovoima-alueilla 4.10. 
 

Ryhmä Pohjois-Savon ELY-keskuksen asiantuntijoita vieraili Pieksämäen Niinimäen tuulivoima-alueella ja Joroisten Tervalamminsuon aurinkovoima-alueella perjantaina 4.10.  

Moni asiantuntijoista vieraili ensimmäistä kertaa voimala-alueilla, koska usea hanke on vasta suunnitteilla Pohjois-Savossa. Leppävirralla on toiminnassa kolme tuulivoimalaa, jotka valmistuivat vuonna 2017. Teollisen mittaluokan aurinkovoimaloista ensimmäinen on ollut tuotannossa vuoden ajan Joroisten lentokentällä.

Tuulivoimaloiden pystytys alkamassa Niinimäellä

Vierailu aloitettiin Pieksämäen Niinimäellä, jonne on rakenteilla 22 voimalan tuulivoima-alue. Alueen arvioidaan valmistuvan vuoden 2025 aikana. OX2 Suomi on vastannut hankkeen koordinoinnista tähän saakka ja valmistuttuaan hanke luovutetaan Helsingin Energialle ja Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahastolle. OX2 jää vastaamaan tuulivoimaloiden teknisestä ja taloudellisesta ylläpidosta.

Pikkubussilla liikkunut ryhmä pääsi matkalla alueelle testaamaan Mataramäentien parannettua osuutta. Urakassa parannettiin sorapintaisen maantien kantavuutta, tasausta ja suuntausta tuulivoimaloiden osien kuljettamiseksi. Keski-Suomen ELY-keskus on toiminut hankkeessa rakennuttajana ja OX2 vastannut hankkeen kustannuksista. Hanketta esitelleen OX2:n projektipäällikkö Ville Häkkisen mukaan yhteistyö ELY-keskuksen kanssa on ollut vaivatonta.

Ensimmäisten tuulivoimaloiden pystytys on alkamassa alueella pian ja tuulivoimaloiden osista 20 % on jo kuljetettu alueelle. Valmistuttuaan 22 voimalan vuosittainen energiantuotanto tulee olemaan yli 400 gigawattituntia, joka vastaa noin 80 000 kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta (5000 kWh/v)*.

Tuulivoimaloiden tekninen kehitys on ollut nopeaa ja alun perin Niinimäelle oli suunnitteilla 29 voimalaa, joiden voimalakohtainen teho olisi ollut noin 4 megawattia. Suunnittelun edetessä voimaloiden määrää on vähennetty ja yksittäisen voimalan teho on kasvanut 6,6 megawattiin.

Turvallisuusperehdytyksen jälkeen vierailijat siirtyvät bussilla varsinaiselle työmaa-alueelle, jonne oli tehty jo perustuksia voimaloille (kuva alla). Vierailijoita kiinnostivat erityisesti voimaloiden pystytykseen ja toimintaan liittyvät asiat. Hanketta esitellyt Häkkinen sai vastailla hyvin monipuolisiin kysymyksiin. Vierailun aikana selvisi muun muassa, että tuulivoimalan lavan kärjen nopeus voi olla kovalla tuulella jopa yli 250 km/h. Voimaloita pystytetään nosturilla, jolla yletetään nostamaan osia yli 160 metrin korkeuteen. Lapojen kärki käy ylimmillään 250 metrin korkeudessa. 

IMG_2081.jpg

 

Voimaloiden tornit kiinnitetään betoniperustukseen 360 pultilla.

Vierailulla keskusteltiin erityisesti hankkeen liikenneasioista, ympäristövaikutuksista ja yhteistyöstä, jota hanketoimija on tehnyt alueen asukkaiden kanssa. 

*Lähde: Ox2.com

Joroisten Tervalamminsuolle suunnitteilla Pohjois-Savon suurin aurinkovoimala

Toisena vierailukohteena oli Joroisten Tervalamminsuo, jonne 3Flash Finland Oy suunnittelee lähes 200 hehtaarin alueelle teollisen mittaluokan aurinkosähkövoimalaa. Valmistuttuaan voimalan nimellisteho on 130 MWp**. Hankkeella on rakennuslupa ja lopullisen investointipäätöksen odotetaan valmistuvan tämän vuoden aikana. Hanketta Joroisissa esittelivät 3Flash Finlandin Oy:n operatiivinen johtaja Timo Holmberg ja projektipäällikkö Jani Röytiö.

Hankealue sijaitsee noin 9 km Joroisten keskustaajamasta lounaaseen, valtatie 5:n länsipuolella. Nykyisellään alue on ojitettua suota ja Vapo Oy on aikanaan hakenut alueelle ympäristölupaa turvetuotantoalueen perustamiseksi. Hakemus on sittemmin peruutettu eikä alueella ole aloitettu turvetuotantoa.

Tervalampi kartta.png
Kuva: Tervalamminsuon sijainti, kuvan lähde: Paikkatietoikkuna

Tervalamminsuolla on tarkoitus käyttää uutta teknologiaa aurinkopaneeleissa. Paneelit ovat kääntyviä ja keräävät aurinkoenergiaa molemmilta puolilta. Tämä lisää hieman investointikustannuksia, mutta tekniikan arvioidaan mahdollistavan huomattavasti paremman tuotannon yhtä pinta-alayksikköä kohden.
20241004_140228 1.jpg

Vierailijat esittivät kysymyksiä erityisesti paneelien perustuksista, luontoarvojen huomioimisesta ja alueelle rakennetusta ”kelluvasta tiestä”, jonka rakentamista on testattu tänä kesänä (kuva alla). Tie on rakennettu 1-7 metrisen turvekerroksen päälle ja sen on luvattu kestävän myös palokaluston painon. Vierailuryhmän kävellessä tiellä se tuntui todella kelluvan; pinta liikkui aavistuksen vetisen suon päällä vierailuryhmän painosta ja liikkeestä.

_MG_2196.jpg

Tervalamminsuon vierailulle osallistui myös Etelä-Savon ELY-keskuksen asiantuntijoita, jotka toimivat eri tehtävissä aurinkovoimahankkeiden parissa. 

** MWp, megawattipiikki, voimalan nimellisteho