null Pohjoisen Suomen vesihuoltostrategiatyö on valmistunut (Lappi)

Pohjoisen Suomen vesihuoltostrategiatyö on valmistunut (Lappi)

Kaksi miestä työskentelee kaivinkoneen ja lapioiden kanssa kuopassa ja asentaa uutta haaroitusta.
Vesijohtoon asennetaan uutta haaroitusta (Timo Piirainen, Kainuun ELY-keskus)

Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntiin on valmistunut yhteinen Pohjoisen Suomen vesihuoltostrategia. Strategian tavoitteena on toimivat vesihuoltopalvelut, jotka turvataan yhdessä tekemisellä, osaamisella, kestävällä taloudella ja riittävillä resursseilla. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi laadittiin toimenpidesuunnitelma, jota tullaan tulevina vuosina toteuttamaan. 

Vesihuoltostrategian laatimisen yhteydessä on myös tunnistettu, että erityisesti vesilaitosten yhteistyölle ja uudelleen organisoitumisille on tarvetta niin päivittäisen toiminnan kuin häiriötilanteisiin varautumisen osalta. Strategian yhtenä keskeisenä tavoitteena onkin lisätä yhteistyötä eri tahojen välillä.

Toimenpiteitä on lähdetty edistämään ja toteuttamaan maakuntiin perustettujen vesihuollon yhteistyöryhmien toimesta.  Lapissa ryhmä on nimetty “Lapin maakunnan vesihuollon yhteistyöryhmäksi”. Yhteistyöryhmässä on edustajia mm. kunnallisista vesihuoltolaitoksista, vesiosuuskunnista, terveydensuojeluviranomaisista sekä ELY-keskuksesta.

Pohjoisen Suomen yhteinen strategia ulottuu vuoteen 2050 asti. Strategian visio “Kirkkaasti paras – uudistuvaa pohjoista vesihuoltoa osaamisella ja yhteistyöllä” kiteyttää strategian tavoitteet napakasti yhteen lauseeseen. 

Strategian taustalla on kansallinen vesihuoltouudistus

Tarve vesihuoltostrategian laatimiselle lähti maa- ja metsätalousministeriön vetämästä kansallisesta vesihuoltouudistuksesta. Sen tavoitteena on varmistaa kaikille vesihuoltolaitosten asiakkaille turvallinen ja toimintavarma vesihuolto, jossa vesilaitokset jakavat asiakkailleen laadukasta hanavettä ja huolehtivat jätevesien käsittelystä niin, etteivät ympäristö ja ihmisten terveys vaarannu.

Lapin maakunnassa toimii tällä hetkellä noin 130 vesilaitosta, joista merkittävä osa on vesiosuuskuntia. Lisäksi on kunnallisia vesilaitoksia, osakeyhtiöitä ja vesiyhtymiä. Kaikki Lapin vesilaitokset käyttävät raakavetenään hyvälaatuista pohjavettä. Väestöstä noin 91 % liittynyt vesijohtoverkostoon ja noin 80 % viemäriverkostoon, mikä on hyvä asia lappilaisen, ainutlaatuisen luonnon suojelemisen kannalta.

Haasteita Lapin vesihuollolle asettavat samat asiat kuin muuallakin Suomessa: vesilaitosten pirstaleinen sijoittuminen alueellisesti, verkoston ikääntyminen, heikot talous- ja henkilöstöresurssit. Kuvaavaa Lapin maakunnan vesihuollolle on pienten, kyläkohtaisten vesiosuuskuntien suuri määrä. Lapissa on runsaasti pieniä vesilaitoksia, joiden henkilöstö- ja talousresurssit ovat rajalliset.  Vesi- ja viemäriverkostoissa on myös runsaasti saneeraustarvetta. 

Viime aikoina vesihuoltoalalla on kiinnitetty huomiota erityisesti vesihuollon toimintavarmuuteen. Varautuminen vesihuollon erityistilanteisiin kuten sähkökatkosten, tulvien, teknisten vikojen ja ulkopuolisen vaikuttamisen kuten hybridioperaatioiden varalta on ensiarvoisen tärkeää. 
 

Lisätietoja:

Lisätietoja asiasta pohjoisen Suomen vesihuoltostrategian verkkosivuilta.

Lisäksi hyödyllistä vesitietoa kansalaisille sivustolta (vesi.fi).