- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2014
Elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymät Satakunnassa alavireiset - pohjavire kuitenkin positiivinen (Satakunnan ELY-keskus)
Alueelliset kehitysnäkymät –raportin mukaan elinkeinoelämän tilanne on tällä hetkellä Satakunnan kaikilla seuduilla heikompi kuin vuosi sitten. Suhdannekuva on hyvin samankaltainen koko Suomessa: heikko kehitys alueiden taloudessa ja työllisyydessä on jatkunut, ja käännettä parempaan odotetaan edelleen. Ukrainan ja Venäjän välinen kriisi sekä siihen liittyvät pakotteet ja vastapakotteet eivät ole voineet olla vaikuttamatta satakuntalaisten yritystenkään toimintaan, joskin kauppakamarien toteuttaman kyselyn tulosten perusteella kriisin vaikutusten arvioidaan olevan enemmän välillisiä kuin välittömiä.
Myös työllisyystilanne on syksyyn 2013 verrattuna heikentynyt koko Satakunnassa, ja tilanteen arvioidaan pysyvän suunnilleen samankaltaisena suurimmassa osassa Satakuntaa lähimmän vuoden aikana.
- Työllisyyden suhteen viime vuosi oli Satakunnassa poikkeuksellisen synkkä. Irtisanottujen määrä kohosi yli 1500:n. Pitkistä irtisanomisajoista johtuen viime vuoden tapahtumat ovat alkaneet näkyä työllisyystilastoissa vasta kuluvan kevään ja kesän aikana, ylijohtaja Marja Karvonen Satakunnan ELY-keskuksesta toteaa.
- Viime vuoden työpaikkavähennykset iskivät erityisesti Raumalle ja Porin seudulle. Vaikka työttömyysaste on molemmissa keskuskaupungeissa kääntynyt nousuun, 25 suurimman kaupungin joukossa Porin ja Rauman tilanne ei ole vaikeimmasta päästä. Heinäkuun lopussa Porin työttömyysaste oli 15,6 % ja Rauman 14,5 %, kun esimerkiksi Turun vastaava luku oli 17,8 % ja Tampereen 17,9 %.
Ilahduttavaa on se, että sekä Rauman että Porin seudulla on rakennemuutoksen hoitoon tartuttu ripeästi. Rauman kaupunki osti STX Finland Oy:ltä telakka-alueen, jonne on rakentumassa meri- ja muulle raskaalle konepajateollisuudelle hyvin soveltuva teollisuuspuisto, Seaside Industry Park. Alueella jo toimivat merialan yritykset laajentavat toimintaansa ja uuttakin yritystoimintaa on syntynyt. Rauman seudulla useat yritykset ovat uutisoineet kesän aikana mittavista investoinneista. Porin seudulla Puuvillan kauppakeskus on valmistumassa ja uusia merkittäviä investointeja on käynnistymässä. Esimerkiksi LNG-tuontiterminaalin rakentaminen Tahkoluotoon on jo alkanut ja mm. Harjavallan suurteollisuuspuistossa on meneillään ja suunnitteilla merkittäviä investointeja.
Elinkeinoelämän paraneviin näkymiin uskotaan Satakunnassa viimeistään vuoden päästä eli keväällä 2015.
-Negatiiviset ennusteet ruokkivat helposti itse itseään ja heikentävät odotuksia entisestään. Siksi on tärkeää huomioida, että tilanne vaihtelee suuresti yrityksittäin ja eri toimialojen välillä. Satakunnassa on runsaasti myös hyvässä kasvussa olevia yrityksiä, Marja Karvonen muistuttaa. Myös kuntakohtaiset erot työllisyydessä ovat suuria. Vaikka STX:n Rauman telakan toiminnan loppumisen arvioitiin osuvan pahiten juuri Rauman seutuun, seudun kunnista esim. Köyliössä, Säkylässä ja Eurassa työllisyystilanne on työttömyysasteella mitattuna pysynyt selvästi koko Satakunnan keskiarvon alapuolella.
Lisätietoja:
- ylijohtaja Marja Karvonen, puh 0295 022111
- tutkija Merja Mannelin, puh 0295 022112
Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla yhteistyössä TE-toimiston ja muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Rauman seudun kunnat, Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Porin aluekonttori, Satakunnan Yrittäjät ry, alueen kauppakamarit ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö.
- Julkaisupäivä
- 19.9.2014