Levätilanne

Kuvituskuva: Laituri järvelleELY-keskukset seuraavat alueensa levätilannetta ja toteuttavat kesäisin valtakunnallisen leväseurannan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja kuntien kanssa. Sinileväseuranta 2019 on käynnissä kesäkuun alusta ja syyskuun loppuun. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan torstaisin kesä-elokuussa.

Levähavainnot tallennetaan Järvi-meriwiki-verkkopalveluun. Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan. Älypuhelimella havainnon voi ilmoittaa Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.

Leväuutiset 2019

Kuva: Riku Lumiaro / Ympäristöhallinnon kuvapankki.

TIETOA ALUEELTA

Levätilanne - Häme

Hämeen ELY-keskus seuraa kesä-syyskuussa alueensa järvien levätilannetta 14 havaintopaikalla yhteistyössä kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa. 

Leväseuranta alkaa kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun asti. Hämeen ELY-keskus tiedottaa tarvittaessa alueensa levätilanteesta torstaisin. Tiedotteet voi tilata omaan sähköpostiin tiedotepalvelusta. Alueen levätilanteesta tiedotetaan tarvittaessa myös Hämeen ELY-keskuksen Twitter-tilillä (HELYkeskus).

Leväkatsaukset 2019

Levähavainnoista ilmoittaminen

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimien selaimessa toimiva verkkosovellus, jonka avulla voi tarkkailla päivittyvää levätilannetta ja lisätä omia havaintoja ja kuvia Järviwikiin.

Vaihtoehtoisesti levähavainnot voi ilmoittaa Hämeen ELY-keskukseen:

  • Hydrobiologi Petri Horppila, petri.horppila(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 025 182 (vkot 23-27, 32-33, 25-26 ja koko syyskuu)
  • Hydrobiologi Heini-Marja Hulkko, heini-marja.hulkko(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 025 183 (vkot 30 ja 31)
  • Yksikön päällikö Harri Mäkelä, harri.j.makela(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 025 207 (vkot 28,29 ja 34)

Hämeen ELY-keskus ei ota vastaan levänäytteitä.

 


Päivitetty