Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Yhteishankintakoulutus taipuu moniin eri tilanteisiin (Lapin ELY-keskus)

Mikä avuksi, kun yrityksellä olisi töitä, mutta se ei löydä uusia osaajia? Entä mitä tehdä, kun työpaikan osaamistarpeet muuttuvat ja samaan aikaan henkilöstön ammattitaitoa pitäisi kehittää ja työuria pidentää?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin apua tarjoaa yhteishankintakoulutus, joka monikäyttöisyytensä vuoksi on oivallinen rahoitusmuoto henkilöstön kouluttamiseen.

 - Yhteishankintakoulutus on vielä varsin vähän hyödynnetty yritysten henkilöstön koulutuksen rahoitusmuoto Lapissa, kertoo kehittämispäällikkö Satu Tervasmäki Lapin ELY-keskuksesta.

Yhteishankintakoulutus räätälöidään aina yrityksen tarpeisiin. Koulutusmuotoja on kolme – Rekry, Täsmä ja MuutosKoulutus. Koulutustuotteiden nimet viittaavat yrityksen elinkaaren eri vaiheisiin, joissa yritys joko hakee uutta työvoimaa koulutuksen avulla, haluaa kouluttaa henkilöstölleen uusia valmiuksia tai se haluaa muutoskoulutuksella tukea toiminnan päättyessä henkilöiden uudelleen työllistymistä.

Satu Tervasmäki esitteli yhteishankintakoulutusta ja Henna Nurminen kertoi yrityksen kokemuksia koulutuksesta.

ELY-keskuksen tukitaso koulutuksen kustannuksista on kohtuullisen korkea. Esimerkiksi 10 000 euron RekryKoulutuksesta ELY-keskuksen tuki on 70 prosenttia. TäsmäKoulutuksessa tuki vaihtelee yrityksen koon ja koulutuksen yleistettävyyden perusteella 25 - 80 prosenttiin. MuutosKoulutuksessa tuki on aina 80 prosenttia.

- Henkilöstön osaamisen kehittäminen on hyvä huomioida pitkäaikaisena sijoituksena yrityksen strategiassa Koulutustarpeiden osalta kannattaa olla yhteydessä TE-toimistoon tai ELY-keskukseen mahdollisimman hyvissä ajoin ennen koulutukselle ajateltua ajankohtaa, jotta koulutussuunnittelulle ja kilpailuttamiselle jää riittävästi aikaa. Koulutus voi käynnistyä arviolta 2 - 3 kuukauden kuluttua siitä, kun työnantajan esitys on saapunut ELY-keskukseen, summaa Tervasmäki.

Kummikuljettajat
perehdyttämisen tukena

Pohjoissuomalainen perheyritys Kuljetusliike Ilmari Lehtonen Oy työllistää noin 300 henkilöä, joista pääosa on kuljettajia. Yrityksen liikevaihto on 42 miljoonaa euroa.

Henkilöstökoordinaattori Henna Nurminen kertoo, että yritys sai tietoa yhteishankintakoulutuksesta Lapin auto- ja logistiikka-alan toimialaklusterin kautta. Nurmisen mielestä tietoa koulutuksesta tarvitaan vielä lisää yrityksiin ja organisaatioihin.

- Kuljetusliikkeemme kohdisti yhteishankintakoulutuksen perehdyttämisen kehittämiseen, koska kuljetuskalusto kehittyy huimaa vauhtia ja olosuhteet ja vaatimukset kuljetusalalla ovat muuttuneet nopeasti. Nyt pitää tietää myös enemmän asiakkaista, Nurminen sanoo.

Kuljetusliikkeen tarvitseman TäsmäKoulutuksen kilpailuttamisesta vastasi Lapin ELY-keskus. Oululaisen Voima Valmennus Oy:n toteuttamaan koulutukseen osallistui kuljetusliikkeestä kymmenen opiskelijaa, joista yksi kouluttaja, yksi esimies ja loput kahdeksan kuljettajia.

Koulutuksen myötä Kuljetusliike Ilmari Lehtosella on jatkossa kymmenen kummikuljettajaa mukana uusien kuljettajien perehdyttämisessä.

- Perehdyttämisen prosesseja uudistettiin ja nyt meillä on kuljetusliikkeen ja kuljettajien näköinen toimintamalli. Koulutuksen aikana syntyi uusia ideoita ja teimme mm. tsekkauslistan perehdyttämisen tueksi. Järjestämme jatkossa uusille kuljettajille perehdyttämispäiviä ja teemme Tervetuloa taloon -oppaan, Henna Nurminen kertoo.

Yhteishankintakoulutuksen mahdollisuuksia esiteltiin tiistaina 10.6. aamuinfossa, jonka järjesti Laatua ja tuottavuutta Lapin työelämään -projekti.

Teksti: Virpi Vaarala ja Pasi Kokko
Kuva: Pasi Kokko

 

 

 

 

 

 


Alueellista tietoa