Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustamiseen liittyviin pohdintoihin ja toimenpiteisiin on apua tarjolla suomi.fi-verkkopalvelussa Yritykselle-osiossa ja Yritys-Suomi-puhelinpalvelussa. Myös paikalliset uusyrityskeskukset auttavat yrityksen perustamisvaiheissa.

ELY-keskus voi rahoittaa aloittavan yrityksesi toimintaa ja auttaa kehittämään yritystoimintaa eteenpäin. Mahdollisuudet aloittavan yrityksen rahoitukseen ja muihin palveluihin selviävät Yritys-suomi-palveluista.

Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on viranomaisten yritykselle ja yhteisölle antama tunnus. Patentti- ja rekisterihallituksen ja verohallinnon yhteinen yritystietojärjestelmä YTJ mahdollistaa tietojen ilmoittamisen yhdellä ilmoituksella molemmille viranomaisille.

TIETOA ALUEELTA

Yrityksen perustaminen - Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tarjoaa yhdessä seudullisten yrityspalvelujen ja TE-toimiston kanssa monipuolisia palveluja henkilöille, jotka suunnittelevat uuden yritystoiminnan käynnistämistä.

Yritys-Suomi -verkkopalvelusta ja -puhelinneuvonnasta saat käytännön perustietoa yrityksen perustamisesta ja yritystoiminnan käynnistämisestä.

Henkilökohtaista neuvontaa saat oman seutukuntasi yrityspalvelusta, työ- ja elinkeinotoimiston toimipaikasta sekä uusyrityskeskuksesta.

Kaupparekisteri-ilmoitusten vastaanotto sekä Y-tunnusten antaminen on lopppunut Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa 1.3.2015 lähtien

Kaupparekisteri-ilmoitusten vastaanotto ja Y-tunnusten antaminen on keskitetty Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) 1.9.2015 lähtien.

Jatkossa kaupparekisteri-ilmoitukset voi postittaa osoitteella:

PRH - verohallinto
Yritystietojärjestelmä
PL 2000
00231 HELSINKI

Uusi yritys saa Y-tunnuksen, kun sen jättämä perustamisilmoitus on kirjattu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään. Tunnuksen näkee YTJ-tietopalvelusta (www.ytj.fi, hakusanaksi ilmoitettu toiminimi) noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen postittamisesta. Neuvontaa kaupparekisteriasioissa saa PRH:n puhelinpalvelusta 029 509 500 arkisin klo 9-16.15, verkkosivuilta www.prh.fi ja sähköpostitse osoitteesta neuvonta.kaupparekisteri(at)prh.fi.


Päivitetty