Valtakunnallinen ilmastoyksikkö
- ELY-keskus
- Valtakunnallinen ilmastoyksikkö
- Valuma-aluesuunnittelu
- Valtakunnallinen ilmastoyksikkö
- Mitä teemme ja tarjoamme?
- Hiilestä kiinni
- Maankäyttösektorin ilmastotoimet
- Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
- EU:n ilmastonmuutokseen sopeutumisen missio - kansallinen verkosto
- Sopeutumisen asiantuntijapalvelut ja koulutus
- Luonnonvara-alojen sopeutuminen
- Rahoitusta sopeutumisen hankkeisiin
- Horisontti Eurooppa ja Euroopan aluekehitysrahasto EAKR
- Euroopan maatalous- ja maaseuturahasto (CAP) ja metka-tuet
- Tulevat rahoitukset ja rahoitusinfot
- Valuma-aluesuunnittelu
- Ajankohtaista
- In English
Valuma-aluelähtöinen suunnittelu edistää ilmastokestävää vesienhallintaa
Yksi valtakunnallisen ilmastoyksikön tehtävistä on edistää ilmastokestävää vesienhallintaa. Se vähentää ilmastonmuutoksen haitallisia vaikutuksia sekä hillinnän että sopeutumisen näkökulmista.
Yksi merkittävimmistä keinoista vesienhallinnan ilmastokestävyyden edistämisessä on laajentaa vesienhallinnan suunnittelu valuma-aluetasolle sen sijaan, että vesienhallinnan tarkastelu tapahtuu suppeammin tila- tai lohkokohtaisesti.
Ilmastoyksikkö yhteensovittaa valuma-aluetason vesienhallinnan sekä maankäyttösektorin ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen toimenpiteitä sekä edistää valuma-aluelähtöisten suunnitelmien laatimista. Tavoitteenamme on välittää tietoa ja toisaalta tunnistaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa vesivarojen hoidon, käytön ja ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen toimenpidetarpeita.
Jos valuma-aluesuunnittelu on sinulle vielä uutta, voit aloittaa tutustumisen siihen verkkokurssin kautta. Lyhyt verkkokurssi etenee valuma-alueen tunnistamisesta valuma-aluesuunnittelun hyötyjen tunnistamiseen ja yhteistyön ensi askeleisiin:
Monitavoitteinen valuma-aluesuunnittelu
Valuma-aluesuunnittelulla saavutetaan monenlaisia hyötyjä. Valuma-aluesuunnittelu edistää paitsi ilmastotavoitteita myös vesienhoitoa ja luonnon monimuotoisuutta. Eri sektoreiden välinen yhteistyö ja yhteisymmärrys lisääntyvät. Vuoden 2024 alussa ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö julkaisivat yhdessä vuoteen 2030 ulottuvan valuma-aluesuunnittelun tiekartan edistämään monitavoitteista valuma-aluesuunnittelua.
Tiekartta esittelee valuma-aluesuunnittelun periaatteet ja toimet. Tavoitteena on, että suunnittelu vakiintuu toimintatapana ja suunnitteluosaaminen kasvaa. Toimien on tarkoitus olla kustannustehokkaita, oikeudenmukaisia ja monitavoitteisia. Valtakunnallinen ilmastoyksikkö edistää tiekartan tavoitteita.
Valuma-aluesuunnittelu on mukana ilmastolain merkittävissä suunnitelmissa:
- Kansallinen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma (KISS2030): Yhtenä tavoitteena on uusiutuvien luonnonvarojen käytön kestävyyden parantaminen muun muassa valuma-aluesuunnittelua hyödyntämällä.
- Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma (MISU): Ilmastokestävien hankkeiden ja vesiensuojelun toteuttamisessa tavoitteena on saavuttaa 100 000 hehtaaria valuma-aluesuunnittelua vuoteen 2035 mennessä.
- Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma (KAISU): Yhtenä tavoitteena on edistää ilmastokosteikkojen toteutusta ja kosteikkoviljelyä, jotka ovat hyviä valumavesien hallinnan keinoja ja siksi tavoiteltavia myös valuma-aluesuunnittelussa.
Valuma-aluesuunnittelua ilmastoyksikössä edistää ilmastoasiantuntija Mari Lappalainen ([email protected]).
Lue lisää
Kun järviä ei ole – vedenpidätyksen mahdollisuudet jokivaluma-alueella. Mari Lappalainen ym., Vesitalous-lehti 2/24: 27-29.
Ilmastoriskit vesivarojen hallinnassa. Mari Lappalainen ja Tuukka Rautio, Vesitalous-lehti 1/25: 45-46.
Vesivastuullisuus – mitä ja miksi? Malla Kukkonen ja Mari Lappalainen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen uutiskirje 22.5.2024.
Valuma-aluesuunnittelu sovittaa yhteen maankäytön tarpeet ja vahvistaa ekosysteemipalveluita. Mari Lappalainen, Hiilestä kiinni -uutiskirje 12.12.2024
Päivitetty: 15.04.2025