JALAVA

Tiedolla kohti työtä

BLOGI

MAKE OR BUY

 

Projektia suunnitellessa tai yrityksen toimintaa arvioitaessa make or buy -analyysistä voi olla hyötyä. Yksinkertaisesti kyse on siitä, kannattaako toiminto, tuote tai palvelu tuottaa itse vai ostaa ulkopuolelta.

 

Ota huomioon sekä määrälliset että laadulliset tekijät.
Lähde: https://www.universalcpareview.com/ask-joey/how-to-perform-a-make-vs-buy-analysis/

 

Liikkeelle lähdetään kartoittamalla, mitä tällä hetkellä tehdään itse ja minkälaiset on käytössä olevat resurssit, esim. henkilöstön osaaminen, tilat, laitteet. Täytyy myös hahmottaa, minkälaisia yrityksiä alueella on, minkälainen on heidän kapasiteettinsa ja osaamisensa.

Mitkä ovat edellä mainittujen asioiden kustannukset? Ovatko tuotteet tai palvelut laadukkaita? Suorat kustannukset ja hyödyt on helpompi laskea, mutta tulee myös miettiä, mitä toiminnon ja osaamisen ylläpito maksaa. On tärkeä miettiä myös laatua eli saataisiinko ostettuna laadukkaampaa vai toisinpäin, ja ottaa huomioon myös eettiset näkökulmat.

Asiaa tulee arvioida myös strategisesti. Jotkin toiminnot täytyy pitää yrityksellä itsellään, mutta kuinka paljon voidaan ja on järkevää ulkoistaa. Tässä vaiheessa pohditaan erityisesti riskejä: esimerkiksi kummalla tavalla taataan tuotannon tai palvelun laatu ja jatkuvuus, ja miten valinta vaikuttaa toimintaan pitkällä aikavälillä. Voi myös miettiä, kumpi vaihtoehto on joustavampi yllätyksien sattuessa.

Seuraavaksi aletaan miettiä ratkaisuvaihtoehtoja ja tässä voi käyttää apuna mallintamista. Aina ei ole mahdollista tehdä kartoitusta ja valintaa ns. paperilla, vaan selvitys pitää tehdä empiirisesti esimerkiksi kokeilemalla.

Lopuksi tehdään päätös kerätyn tiedon perusteella ja laaditaan toimintasuunnitelma sen toteuttamiseksi. Arviointi on hyvä toistaa väliajoin tai jos toimintaympäristössä tapahtuu merkittäviä muutoksia.

 

 

Esimerkki make or buy -analyysin kulusta.

 

Jalava-hanke on tutustunut make or buy -analyysiin, koska se on tällä hetkellä erittäin ajankohtainen tulevien työllisyysalueiden miettiessä omia palvelujaan ja niiden tuottamistapaa. Olemme Keski-Suomen työllisyysalueiden kumppanina pohtimassa eri vaihtoehtoja sekä auttamassa niiden kokeiluissa muun muassa arvioimalla ja analysoimalla vaikuttavuutta.

 

Kirjoituksen innoittivat Hanselin pitämä vaikuttavien hankintojen työpaja, ptcs.fi sekä Copilot (consultingedge.net, sourcing-procurement.com)

Päivitetty: 28.06.2024