Paree maaseutu
Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä
- ELY-keskus
- Paree maaseutu
- Hanke-esimerkit
- Lähileipää Lapualta
Toimitusjohtaja Tuomas Mikkilä (oik.) ja leipuri Matias Mikkilä ovat tyytyväisiä uuteen pinnavaunu-uuniin.
Tuoreen leivän tuoksu Lapuan Leivän tehtaanmyymälässä saa veden herahtamaan kielelle. Työt Härsilän teollisuusalueella sijaitsevassa leipomossa on aloitettu jo puoli kahden aikaan aamulla, kuuteen mennessä työn tohinassa ovat kaikki leipomon työntekijät. Leipää ja pullaa leivotaan viitenä päivänä viikossa.
– Meillä on 22 vakituista työntekijää. Kesän aikana oli lisäksi töissä koululaisia ja kesäntyöntekijöitä, kertoo toimitusjohtaja Tuomas Mikkilä.
Lapuan Leipä täytti pyöreitä vuosia helmikuussa. Kuntsin perheyrityksessä on leivottu jo 60 vuotta. Yrityksen perustivat Eila ja Olavi Kuntsi, töitä jatkoivat tyttäret Marjanne Kuntsi ja Marketta Mikkilä yhdessä puolisonsa Sakari Mikkilä kanssa. Nyt remmissä on kolmas sukupolvi, kun Marketan ja Sakarin pojat Tuomas ja Matias työskentelevät leipomossa, myös tytär Johanna työskentelee Lapuan Leivässä, mutta on tällä hetkellä vanhempainvapaalla.
Tehokasta ja energiataloudellista
Tuomas Mikkilä pitää tärkeänä, että yrityksen toiminta on toiminnallisesti tehokasta ja energiataloudellista. Toiminnassa huomioidaan myös kestävä kehitys. Aisaparin hanketuella hankittu uusi pinnavaunu-uuni on pienemmän kulutuksen myötä energiatehokas.
–Uuden tekniikan myötä hävikki vähenee, kun paisto on tasalaatuista. Uusi uuni on helpottanut ja nopeuttanut työntekoja, koska uuni on luotettavampi paiston aikana, kertoo Tuomas Mikkilä.
Mikkilä kertoo, että kaikki tämän kaltaiset uunit toimivat öljyllä, mutta ovat muutettavissa nestekaasukäyttöiseksi.
–On seurattava tarkkaan energiahintojen kehitystä ja tehtävä ratkaisuja sen mukana.
Leipomossa on toinenkin pinnavaunu-uuni sekä kaksi arinauunia, josta tällä hetkellä vain toinen on käytössä. Pitkän työrupeaman leipomotyössä tehnyt leipurimestari Sakari Mikkilä toteaa, että uuneja olisi mahdollista muuttaa lämpiämään muillakin energiatavoilla, vaikka puulla, mutta onko vielä väkeä, joka osaa puu-uunin lämmittämisen taidon, hän pohtii.
Sähkökulujen kurissapitämiseksi Lapuan Leipä on hankkinut aurinkopaneeleita.
–Business Finlandin kautta toteutetussa hankkeessa asensimme aurinkopaneelit. Paneeleita on kaikkiaan 160, Tuomas Mikkilä kertoo.
Yhteisjakelukokeilu
Lapuan Leipä toimittaa leipää, pullaa ja kakkuja maakunnan alueelle, noin sadan kilometrin säteellä. Raaka-aineiden kustannuskehitys sekä kuljetuskustannusten kehitys lisäävät paineita tuotteiden hinnoitteluun. Yrityksellä on kolme omaa jakeluautoa. Lisäksi Lapuan Leipä on mukana yhteisjakelukokeilussa yhdessä Vaasan, Fazerin ja Pulla-Pirtin leipomoiden kanssa.
Mikkilä kertoo, että markkina-alueen laajentaminen ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa, mutta toiminnan volyymit ovat kuitenkin viime vuosina kasvaneet, kun pienempiä toimijoita on poistunut markkinoilta.
Lapuan Leivässä kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä, kotimaisista raaka-aineista ja ilman säilöntäaineita. Kausituotteet tuovat vaihtelua vuoden kierron tuotevalikoimiin. Lisäksi erilaiset juhlat, valmistujaiset, äitien- ja isänpäivä lisäävät tuotteiden kysyntää.
–Karjalanpiirakka on yksi suosituimmista tuotteistamme. Olavi oli syntynyt Laatokan Karjalassa Jaakkimassa. Piirakat leivomme edelleen Olavin äidin reseptillä, kertoo Tuomas Mikkilä.
Päivän leipomukset ovat lähteneet maakuntaan. Suvi-Tuulia Winter valmistelee jo uuden työpäivän lähetyksiä.
- Julkaisupäivä
- 19.8.2022
Päivitetty: 22.08.2022