Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Ylistarossa sijaitseva SilverHill´s-hevostalli on yhteisöllinen talli, jossa keskitytään henkilökohtaiseen opastukseen, tunnetaitovalmennukseen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Tallitoiminnassa mukana oleminen tuo lapsille ja nuorille positiivisia kokemuksia ja se vahvistaa itsetuntoa. Liiverin myöntämä investointituki oli tärkeässä roolissa toiminnan alkumetreillä.

Yhteiset retket suunnitellaan koko talliyhteisön voimin. Kuva: SilverHill´s-talli

SilverHills´s-tallin yrittäjänä toimiva Elina Hopeavuori on toiminut lähes koko elämänsä ajan hevosten parissa. Hopeavuorella on ollut omia hevosia ja aikaisemmin hän on mm. tehnyt lomituksia ja pitänyt ratsastustunteja. Kun vuonna 2016 pitkän etsinnän jälkeen Hopeavuori ja hänen miehensä Jani löysivät visioihin sopivan tallin Ylistaron Mäki-Pohdosta, oli aika tehdä iso harppaus yritystoiminnassa. Talli hankittiin ja remontoitiin vastaamaan yrityksen tarpeita.

- Aikaisemmin olen ollut seuratoiminnassa hankkeita toteuttamassa, mutta nyt ensimmäistä kertaa hankkeen vetäjänä. Investointihankkeen tekemisestä jäi hyvä fiilis ja tukea ja apua sai hyvin, Elina kertoo. Ilman Liiverin myöntämää investointitukea ei välttämättä olisi päästy tällaiseen lopputulokseen, tai ainakin siihen olisi mennyt paljon enemmän aikaa.

Tallin tilojen suunnittelussa otettiin huomioon yhteisöllisyys. Niistä tehtiin viihtyisät ja sellaiset missä kaikki pystyvät olemaan. SilverHill´s-tallilta löytyy 16 hevosta, joista kuusi on poneja. Osa hevosista on yrityksen ja osa yksityisomistuksessa. Lisäksi tilalla on lampaita ja kaneja.

Tunnetaitoja ja hyvinvointia

SilverHill´s-tallilla tärkeässä roolissa on henkilökohtainen opastus. Myös hevosten kuunteleminen ja käyttäytymistarpeiden huomioiminen kaikessa toiminnassa on tärkeää. Aikaisemmin sairaanhoitajana työskennellyt Hopeavuori on opiskellut sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajaksi ja oppeja hyödynnetään kaikessa tekemisessä.

Yhteisöllisyys on ollut alusta asti tärkeää Hopeavuorelle ja tallilla se näkyy esimerkiksi siten, että ratsastusasiakkaita jää tuntien jälkeen tallille hoitamaan hevosia. Tallilla käy myös paljon hevosen omistajia perheineen.

- Tallilla toimitaan yhteisönä ja kaikille löytyy tärkeitä töitä, Hopeavuori kertoo.

Mukaan pääsee varaamalla ratsastustunnin tai tulemalla paikanpäälle katsomaan toimintaa. Ryhmäkoot pidetään pieninä, ryhmissä on 3–5 harrastajaa. Ratsastustunteja järjestetään sekä ryhmille, että yksityistunteina 3–4 päivänä viikossa. Niinä päivinä ovet ovat avoinna kaikille, jotka haluavat tulla talliin tutustumaan. Kiinnostuneille löytyy ajankohtaista tietoa Instagramista ja Facebookista.

Ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa toimintaa

Tallilla järjestetään myös sosiaalipedagogista hevostoimintaa, joka on osa Familarin lastensuojelu- ja perhepalveluita. Toiminta on ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa ja sitä järjestetään suunnitelmallisesti. Aluksi mietitään tavoitteet ja sen jälkeen suunnitellaan millä keinoilla tavoitteisiin päästään.

- Hevostoiminta perustuu tunnevalmennukseen, tunteiden tunnistamiseen ja siihen miten erilaiset tunteet näkyvät ulospäin sekä niiden tunteiden sanoittamiseen. Toimintaan osallistuminen tuo positiivia kokemuksia ja kehittää itsetuntoa.

Hopeavuoren mielestä asioiden äärelle pitäisi pysähtyä ja kerätä rohkeutta. Hevonen on iso eläin ja helposti voi tulla huonoja kokemuksia, jos vain nopeasti lähdetään pintapuolisesti ratsastusta kokeilemaan.

- Hevoset peilaavat meitä kaikessa ja eläimen käytöksestä näkee heti, jos ihmisellä on huono päivä. Kun aikuinen huomaa nuoren tunteen ja sanoo sen ääneen, se rauhoittaa nuoren ja sen jälkeen hevonenkin rauhoittuu. Aikaa pitää olla, kiireessä tunteisiin ei ehdi kiinnittämään huomiota.

Tallitoiminnassa mukana oleminen tuo lapsille ja nuorille positiivisia kokemuksia ja se vahvistaa itsetuntoa. Kuva: SilverHill´s-talli


Opiskelua ja kehittämistä

Palo tekemiseen huokuu Hopeavuoren puheesta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Tammikuussa Hopeavuori aloittaa ratsastusterapeutin opinnot ja keväällä tallilla on tarkoitus järjestää seitsemän kerran hevosenhoito- ja ratsastuskursseja, joilla toimintaan pääsee tutustumaan monipuolisesti. Lähivuosina on tarkoitus rakentaa maneesi, jonka rakentamiseen aiotaan hakea Liiverin investointitukea. Maneesin rakentaminen mahdollistaa toiminnan säästä riippumatta ja erityislasten ja -nuorten tarpeet pystytään huomioimaan entistä paremmin.

- Hevostoimintaohjaus on reitti millä pysyn. Työ on maailman parasta, enkä vaihtaisi enää mihinkään muuhun, Elina iloitsee.

Päivitetty: 08.12.2021