Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

 

 

EU:n akkuasetus ja tuottajavastuu –  kysymyksiä ja vastauksia

EU:n akkuasetus toi monia muutoksia tuottajille ja se on herättänyt paljon kysymyksiä. Lue tiivis paketti olennaisimpia kysymyksiä ja vastauksia akkuasetuksesta ja tuottajavastuusta. 

Akkuasetus herättää toimijoissa paljon kysymyksiä niin artiklojen sisällöistä ja niiden tulkinnoista, kuin voimaantulo- ja siirtymäsäännöksistä. Näitä ratkaistaan myöhemmin annettavalla lainsäädännöllä. Kysymyksiin on pyritty vastaamaan tämänhetkisen tiedon perusteella. 

Mikä on EU:n akkuasetus?

EU:n akkuasetus vaikuttaa akkujen valmistukseen, myyntiin, käytöstä poistoon ja kierrätykseen. Tavoitteena on pitää akkujen kysyntä kestävänä ympäristölle. 

EU:n akkuasetus astui voimaan elokuussa vuonna 2023 ja sen soveltaminen on alkanut helmikuussa 2024. Akkuasetus korvaa vuoden 2006 akku- ja paristodirektiivin. Uusi asetus laajenee kattamaan akkujen ja paristojen koko elinkaaren. 

Jätehuoltoa ja tuottajavastuuta koskevalla luvulla VIII siirtymäaika on kaksi vuotta eli tuottajavastuun uusia säädöksiä sovelletaan 17. elokuuta 2025 alkaen. Akkuasetus on sellaisenaan kaikissa jäsenmaissa sovellettavaa sääntelyä.

Miten akkuasetuksen täytäntöönpano etenee? 

EU:n akkuasetuksen täytäntöönpano jatkuu Suomessa vaiheittain samaan aikaan kuin Euroopan komissio valmistelee akkuasetusta täydentävää sääntelyä. Komissio on käynnistänyt säädösvalmistelut koskien muun muassa:

  • kannettavien jäteakkujen ja -paristojen sekä kevyiden liikkumisvälineiden jäteakkujen keräysasteen laskentamenetelmän muuttamista, 
  • akkujen irrotettavuutta ja vaihdettavuutta, 
  • kierrätystehokkuuden ja materiaalien talteenoton laskentamenetelmän muuttamista, 
  • akkuasetuksen mukaista raportointia, 
  • asianmukaisen huolellisuuden toimintapolitiikkoja sekä akkupassin standardointia. 

Lisäksi vireillä on jätekoodiluettelon muuttaminen akkujen osalta sekä sähköautojen ajovoima-akkujen hiilijalanjäljen laskenta- ja todentamismenetelmiä koskevien säädösten muuttaminen.


Tuoko akkuasetus muutoksia tuottajavastuullisen tuottajan määritelmään?

Kyllä, tuottajan määritelmä laajenee. Jatkossa akkuasetuksen mukainen tuottajan määritelmä on:

Tuottajalla tarkoitetaan valmistajaa, maahantuojaa tai jakelijaa taikka muuta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka käytetystä myyntitavasta riippumatta, mukaan lukien etäsopimukset, joko 

a) on sijoittautunut jäsenvaltioon ja valmistaa akkuja tai paristoja omalla nimellään tai tavaramerkillään, tai joka suunnitteluttaa tai valmistuttaa akkuja tai paristoja ja toimittaa niitä ensi kertaa omalla nimellään tai tavaramerkillään, mukaan lukien laitteisiin, kevyisiin liikkumisvälineisiin tai muihin ajoneuvoihin sisällytetyt akut ja paristot, kyseessä olevan jäsenvaltion alueella; 

b) on sijoittautunut johonkin jäsenvaltioon ja jälleenmyy kyseisen jäsenvaltion alueella omalla nimellään tai tavaramerkillään muiden valmistamia akkuja tai paristoja, joissa ei ole kyseisten muiden valmistajien nimeä tai tavaramerkkiä, mukaan lukien laitteisiin, kevyisiin liikkumisvälineisiin tai muihin ajoneuvoihin sisällytetyt akut ja paristot; 

c) on sijoittautunut jäsenvaltioon ja toimittaa kyseisessä jäsenvaltiossa ensimmäistä kertaa ammattimaisesti akkuja tai paristoja, mukaan lukien laitteisiin, kevyisiin liikkumisvälineisiin tai muihin ajoneuvoihin sisällytetyt akut ja paristot, toisesta jäsenvaltiosta tai kolmannesta maasta; tai 

d) myy jäsenvaltiossa etäsopimusten perusteella akkuja tai paristoja, mukaan lukien laitteisiin, kevyisiin liikkumisvälineisiin tai muihin ajoneuvoihin sisällytetyt akut ja paristot, suoraan loppukäyttäjille, riippumatta siitä, ovatko ne yksityisiä kotitalouksia vai eivät, ja joka on sijoittautunut toiseen jäsenvaltioon tai kolmanteen maahan.

Lisäksi tuottajana pidetään talouden toimijaa, joka asettaa ensimmäistä kertaa jäsenvaltion alueella markkinoilla saataville akun tai pariston, joka on tulosta valmistelusta uudelleenkäyttöön tai käyttötarkoituksen muuttamiseen, käyttötarkoituksen muuttamisesta tai uudelleenvalmistuksesta (artikla 56 kohta 2).

Ovatko vaatimukset tuottajavastuun osalta samanlaiset kuluttaja- ja yritysmarkkinoiden akkujen tuottajille?

Kyllä, tuottajavastuun osalta vaatimukset ovat samat riippumatta siitä, onko kyseessä kuluttajille tai yrityksille tarkoitettu tuote.

Miten kunkin akun tai pariston luokka määritellään?

Kukin akku ja paristo kuuluu akkuasetuksen mukaisiin luokkiin akkuasetuksen määritelmien sekä valmistajan määrittelemän käyttötarkoituksen perusteella. Eli mikäli akkuvalmistaja valmistaa käynnistysakkuja, niin akut luokitellaan ajoneuvoakuiksi, huolimatta siitä mihin kuluttaja akkua käyttää. 

Akkuluokka voi vaihtua, mikäli ammattimainen talouden toimija muuttaa akkujen käyttötarkoitusta. Tällöin käyttötarkoituksen muuttaja määrittelee, mihin käyttötarkoitukseen akkua tullaan jatkossa käyttämään.

Mistä saan lisätietoa akkuasetuksesta?

Akkuasetuksen löydät Euroopan Unionin nettisivuilta:


Usein kysyttyjä kysymyksiä koko akkuasetuksesta sekä vastauksia niihin löydät kootusti osoitteista: 


Tuottajayhteisöt, Recser Oy ja Akkukierrätys Pb Oy, järjestävät akkuasetuksesta webinaareja. Akkuasetuswebinaarit jatkuvat syksyllä, jolloin aiheina on muun muassa jakelijan velvollisuudet, akkupassi ja asianmukainen huolellisuus. 

Lisätietoja webinaarien ajankohdista ja aiheista löydät Recser Oy:n tapahtumat-sivulta.


Aikaisempien webinaarien yhteenvedot ja materiaalit sekä webinaareissa esitettyjä kysymyksiä vastauksineen löydät Akkukierrätys PB:n ja Paristokierrätyksen sivuilta: 


Lisätietoja akkujen ja paristojen tuottajavastuusta tai akkuasetuksesta voi kysyä [email protected].
 

Päivitetty: 30.08.2024