Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

Mitä on jätehuollon tuottajavastuu? 

Edistää tehokasta kierrätystä. Tiettyjen tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät sekä pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun tuotteet poistuvat käytöstä.  

Koskee kymmeniä tuhansia suomalaisia yrityksiä sekä ulkomaisia etämyyjiä. Tuottajavastuu on lakisääteinen velvollisuus.  

Kuluttajat voivat kierrättää maksutta. Tuottajavastuun ansiosta kierrättäminen on helppoa. Tavoitteena on vähentää jätettä ja edistää kiertotaloutta. 

Piirroskuvassa on ihminen ja teksti Yritys, tunne tuottajavastuusi. Tutustu kampanjaan. Lisäksi kuvassa on logo ja teksti: tuottajavastuu.

Piirroskuvassa on kaksi ihmistä ja teksti, jossa lukee Hoida tuottajavastuu helposti, liity tuottajayhteisöön, lue lisää.

Piirroskuvassa on pahvilaatikko ja purnukoita sekä teksti Ketä tuottajavastuu koskee? Lue lisää

Uutisia

Mika Heinonen: Kesä, vesi ja SUP

Mitä SUP-muovit ovat ja miksi niistä säännellään? Entä miten siivouskustannusvastuu liittyy asiaan? Tuottajavastuun ryhmäpäällikkö Mika Heinonen kertoo vinkkejä vastuulliseen kesänviettoon tuottajavastuun kesäkuun uutiskirjeessä.

Kuvassa on mies veden rannalla. Taustalla näkyy puita.

Olemme viime aikoina jokainen varmasti monessa eri viestimessä kuulleet sana SUP. Mitä se oikein tarkoittaakaan? Aiemmin SUP tunnettiin ehkä parhaiten vedessä käytettävänä ilmatäytteisenä lautana, jota melotaan seisaaltaan (Stand Up Paddle). Rinnalle ja ehkä jopa ohikin ovat viime aikoina kirineet SUP-kertakäyttömuovit (Single-Use Plastics). Määritelmä tulee EU-lainsäädännöstä.

Mitä ne SUP-muovit sitten ovat ja miksi niistä säännellään? Tiivistettynä: sääntelyn tarkoituksena on ehkäistä ja vähentää kertakäyttöisten muovituotteiden vaikutusta ihmisten terveyteen ja ympäristöön, erityisesti vesistöihin. Kantavana ajatuksena on kertakäyttötuotteiden käytön vähentäminen pysyvästi. SUP-sääntely muodostuu tietyistä kielloista ja toisaalta erilaisista tuotevaatimuksista. 

Kieltojen piiriin kuuluvat mm kertakäyttöiset muovista valmistetut juomapillit ja aterimet. Siten kesän piknikillä käytettävät aterimet ovat toivottavasti muuta kuin muovia sisältäviä tuotteita. Eikö olisi hienoa nauttia piknik nurmikolla omenapuun alla ihan oikeilla haarukoilla ja veitsillä ja aidosta lasista? Loman luksusta, sanoisin minä!

Lienemme myös kaikki törmänneet juomapullojen uusiin korkkiratkaisuihin. Muovikorkin tai -kannen onkin heinäkuun alusta lukien pysyttävä kiinni pakkauksessa käytön ajan. Tämäkin uudistus tulee SUP:n myötä. Oletko muuten huomannut, että korkin saa varsin helposti vedettyä juomapullon suuaukon yli, jolloin korkki pysyy hyvin paikallaan, eikä käänny juomaa kaadettaessa tielle. Kokeilepa, niin saatat yllättyä!

Yleisiltä alueilta aiheutuvien SUP-roskien siivous- ja keräyskustannukset kuuluvat tuottajien korvattaviksi. Myös tupakkatuotteiden suodattimet ovat SUP-tuotteita ja tupakannatsojen siivoaminen kuuluukin korvauksen piiriin. Vaikka kunta hoitaa puhtaanapidon ja jätehuollon, on sillä oikeus saada näistä kustannuksista korvaus tuottajilta. Siivouskustannus on siis jo laskettu tuotteen hintaan mukaan. Samalla tämä tarkoittaa, että mitä kestävämmin käytämme tuotteita uudelleen ja mitä paremmin pidämme huolta ympäristöstä, sitä edullisemmiksi tuotteet ajan myötä meille myös muuttuvat. Makoisa porkkana, vai mitä? 

Kertakäyttömuovijätettä syntyy, jos käytämme muovisia kertakäyttötuotteita. Tämä mielessä haastankin kaikki vähentämään tulevan lomakauden aikana omaa kertakäyttömuovituotteiden kulutustaan puoleen aikaisemmasta. 

Toivotan aurinkoista ja rentouttavaa kesää kaikille!

Mika Heinonen

Ryhmäpäällikkö
Pirkanmaan ELY-keskus
Jätelain tuottajavastuuvalvonta

 

Lue tuottajavastuun uutiskirje


Tilaa uutiskirje

Lue siivouskustannusvastuusta

 

Päivitetty: 14.06.2024