Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

Mitä on jätehuollon tuottajavastuu? 

Edistää tehokasta kierrätystä. Tiettyjen tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät sekä pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun tuotteet poistuvat käytöstä.  

Koskee kymmeniä tuhansia suomalaisia yrityksiä sekä ulkomaisia etämyyjiä. Tuottajavastuu on lakisääteinen velvollisuus.  

Kuluttajat voivat kierrättää maksutta. Tuottajavastuun ansiosta kierrättäminen on helppoa. Tavoitteena on vähentää jätettä ja edistää kiertotaloutta. 

Piirroskuvassa on ihminen ja teksti Yritys, tunne tuottajavastuusi. Tutustu kampanjaan. Lisäksi kuvassa on logo ja teksti: tuottajavastuu.

Piirroskuvassa on kaksi ihmistä ja teksti, jossa lukee Hoida tuottajavastuu helposti, liity tuottajayhteisöön, lue lisää.

Piirroskuvassa on pahvilaatikko ja purnukoita sekä teksti Ketä tuottajavastuu koskee? Lue lisää

Uutisia

Tuottajavastuun tapahtumien supersyksy tulossa!

Ota selvää tuottajavastuun kiemuroista ja osallistu tämän syksyn maksuttomiin tapahtumiin, neuvovat pakkausalan ylitarkastajat Milla Kolehmainen ja Tuomo Aunola tuottajavastuun syyskuun uutiskirjeessä.

Kuvassa on nainen ja mies ulkona tiiliseinän edustalla.

Tuottajavastuun hoitaminen on tärkeä osa yrityksen vastuullista toimintaa mutta myös lakisääteinen velvollisuus. Se ei ole vapaaehtoinen lisä yrityksen vastuullisuustyöhön vaan ennemminkin yhtä tärkeä asia kuin verojen hoitaminen. Tuottajien maksamilla tuottajavastuumaksuilla katetaan mm. pakkausten jätehuolto, jolloin kuluttajat voivat kierrättää maksutta ja materiaalit saadaan tehokkaasti kiertoon, jolloin myös luonnonvaroja säästyy.

Tämän vuoden 2024 alusta tuottajavastuun piiriin tulivat myös pienemmät, alle miljoonan euron liikevaihdon yritykset. Moni näistä yrityksistä on jo liittynyt tuottajayhteisöön, mutta yhä on jopa kymmeniä tuhansia yrityksiä, jotka eivät ole tätä lakisääteistä velvollisuuttaan hoitaneet. Syynä tähän saattaa olla tiedon puute. Lisää tietoa tarvitaan ja me täällä Pirkanmaan ELY-keskuksessa kannustamme kaikkia jakamaan tietoa tuottajavastuusta, jotta mahdollisimman moni saa tietoa ja hoitaa lakisääteisen velvollisuutensa.

Mistä sitten voi löytää helpoiten tietoa tuottajavastuusta ja siitä, onko yrityksesi tuottajavastuuvelvollinen? Tuottajavastuu.fi-verkkosivut auttavat vuorokauden ympäri, mutta tänä syksynä  on myös tulossa tapahtumia, joista saa  ajankohtaista tietoa tuottajavastuun hoitamisesta ja pääsee tapaamaan muita asiasta kiinnostuneita.

Muutoksia tulossa

Moni odottaa varmasti tulevaa jännityksellä, sillä pakkauslainsäädäntöön on tulossa muutoksia uuden pakkausasetuksen myötä. Uusimmista lakimuutoksista kuullaan Tuottajavastuun syysseminaarissa, jonka aiheena on tänä vuonna Paljon pelissä: pakkaukset, SUP ja kestävä uudelleenkäyttö. Tilaisuudessa paneudutaan myös tulevaisuuden pakkausratkaisuihin, kuullaan yrityksen näkökulmia muutoksista, tutustutaan uudelleenkäyttöjärjestelmään sekä rantojen puhdistamiseen.

Lisääntynyt verkkokauppa lisää kierrätettävien pakkausten määrää. Tiedon jakaminen myös verkkokauppatoimijoille ja etämyyjille on ajankohtaista. Syyskuussa 10.9. järjestetään englanninkielinen webinaari ulkomaisille etämyyjille yhteistyössä Kaupan liiton kanssa ja heti perään lokakuussa 10.10. suomenkielinen webinaari yhdessä Suomen Yrittäjien kanssa.

Jälkimmäistä suosittelemme lämpimästi myös kaikille yritysyhteistyötä ja yritysneuvontaa tekeville tahoille. Nämä ovat usein niitä tahoja, joilta alkavat yritykset saavat ensimmäisenä tietoa myös lakisääteisistä velvollisuuksista.

Entä voiko kuluttajana vaikuttaa?

Lajittele pakkaus- ja muut jätteet oikein, ja vie ne keräyspisteisiin. Voit myös tarkistaa Jätehuoltokompassista, onko yritys, jossa asioit, hoitanut tuottajavastuuvelvollisuutensa.

Tule kuulolle syksyn tapahtumiin ja ota tuottajavastuu haltuun!
 

Tuomo Aunola (pakkaukset)
Ylitarkastaja 

Milla Kolehmainen (pakkaukset, alle 1 miljoona euroa ja etäkauppa)
Ylitarkastaja

Pirkanmaan ELY-keskus
Jätelain tuottajavastuuvalvonta

 

Lue tuottajavastuun uutiskirje


Tilaa uutiskirje

Päivitetty: 11.09.2024